Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Художественная гимнастика
| Обновлено 15 ноября 2013, 20:51
3789
0

Свято грації і краси знову завітало до Рівного

VI Міжнародний турнір «Золота осінь - 2013» відбудеться з 16 по 17 листопада

| Обновлено 15 ноября 2013, 20:51
3789
0
Свято грації і краси знову завітало до Рівного
VI Міжнародний турнір з художньої гімнастики «Золота осінь - 2013» в Рівному уже вдруге поспіль проходитиме в ТРЦ «Екватор» за адресою: вулиця Макарова, 23. Цього року свято краси та грації відбудеться з 16 по 17 листопада на території ДРК «Мультіпарк». У змаганнях планувалася участь команд з різних країн Європи: Естонії, Латвії, Німеччини, Білорусії, Росії. Україну представлятимуть понад 30 команд з різних міст. Загальна кількість учасників близько 300 чоловік. Організаторами турніру виступили Федерація художньої гімнастики України в Рівненській області, Відділення Національного олімпійського комітету України в Рівненській області, Управління у справах молоді та спорту Рівненької облдержадміністрації та спортивний клуб «Золота осінь».
 
Проте, як стало відомо напередодні змагань, не всі заплановані учасники зможуть взяти участь у турнірі, хоча це аж ніяк не вплине на рівень проведення. Про причини не приїзду окремих команд та про підготовку до змагань кореспонденту Sport.ua розповіла організатор змагань президент федерації художньої гімнастики в Рівненській області Марина Болба:
 
- Марино, ви вже не один рік проводите в Рівному турніри з художньої гімнастики, а турнір «Золота осінь» взагалі можна назвати вашим дітищем. З кожним роком змагання набувають все більшої і більшої популярності, як серед учасників змагань, так і в безпосередніх любителів цього виду спорту. Але, як кажуть в таких випадках, «без ложки дьогтю в банці з медом не обійшлося», адже окремі команди, подавши заявку на участь, згодом відмовилися. Що стало причиною відмови і скільки  все ж таки учасників і команд очікується?
- Цього року планується участь близько 300 учасниць. На превеликий жаль, окремі телеканали повідомили про епідемію корі, а, як ви знаєте, сталося це в Сарненському районі Рівненської області, до якого з Рівного близько сотні кілометрів і тому підстав для хвилювання з цього приводу немає жодних, але це послужило причиною для відмови двох команд. 

Марина Болба


 
Як не прикро, але з іноземних команд до нас їдуть лише білоруси – команда з Мінська. Команда з Латвії в нас була постійно, але цього року в них щось там не склалося, якийсь семінар завадив їхньому приїзду. У естонців відпало бажання позмагатися в Рівному після того, як вони дізналися, що їм для приїзду до нас потрібно відкривати дві візи, через Білорусію і Росію. Мала бажання позмагатися в Рівному гімнастка з Німеччини, але підвернула ногу і зрозуміло, що це стало їй на заваді. Мала бути команда з Росії, але їх теж не буде, але в цьому випадку причина нам не відома. Ось і виходить, що з іноземців у нас буде лише білоруська школа олімпійського резерву з Мінська.
 
Білоруси були в нас минулого року, привезли не надто багато учасниць, окрім того, розстроїлися через те, що вважали наш турнір не надто високого рівня і взяли з собою не найкращих гімнасток, що, звісно, позначилося на результатах. Тому цього року вони везуть вже багато учасниць, рівень майстерності яких досить високий.
 
Отже, загалом очікуємо 35 команд, із них 34 представлятимуть Україну. Якщо говорити про найсильніших учасниць, то, як на мене, львів’яни представлять своїх найсильніших гімнасток, не менш серйозні претендентки на нагороди будуть з Києва. Стовідсотково високого рівня будуть спортсменки з Дніпропетровська зі школи олімпійського резерву. Багато дівчаток боротимуться за нагороди з Донецька. На жаль, не буде потужних гімнасток із Сімферополя.
 
Завжди чемпіонат України з художньої гімнастики проводили в жовтні, а ось цього року 25 листопада. Тому найсильніші гімнастки з Сімферополя, які є претендентами на призові місця в чемпіонаті України, вирішили залишитися вдома. До останнього моменту керівництво сімферопольської команди намагалося владнати справу з участю у змаганнях, але нещодавно зателефонували і повідомили, що їх не відпускають, тому що потрібно готуватися перемагати на чемпіонаті України. Їх можна зрозуміти, все-таки чемпіонат України – важливіше.
 
- З учасниками розібралися. А зараз поговоримо про підготовку до змагань. Коли розпочали її і з яким проблемами довелося зіштовхнутися?
- Як я вже казала, минулого року. Все у нас добре в цьому плані, залишилося лише побудувати зал. Як і на попередньому турнірі, з залом для проведення змагань таки були проблеми. Але, на відміну від попереднього року, ми дізналися про це завчасно. Проте, як кажуть у таких випадках, не було щастя, так нещастя допомогло. Не вийшло із залом ДЮСШ №4, в якому, звісно, ми мали б кращі умови. Але минулорічний турнір в Екваторі настільки сподобався власникам цього торгово-розважального центру, що вони цього року самі запропонували нам знову провести змагання в них. Тобто вони були зацікавлені в проведенні турніру.
Звісно, що для нас проводити там змагання дещо складніше. Адже минулого року окремі команди жалілися на недостатність освітлення, а в цьому році ще й суттєво зменшилася площа, яку можна задіяти. Минулого року ми в палатках розмістили роздягальні для учасників, а ось зараз їх ставити немає де. Натомість «Екватор» нам виділяє для роздягалень вільні торгові приміщення, які ще не здані в оренду, але там відсутнє освітлення. Проте ми вирішимо цю проблему.
 
Окрім того, керівництво ТРЦ «Екватор» звернулося до нас із проханням, щоб ми не робили «4 стіни», тобто не завішували зі сторони входу шторами. Мотивували вони своє прохання тим, що минулого року все було закрито і окремі відвідувачі хибно вважали, що вхід на змагання платний. Тому нас цього року попрохали не закривати його.
 
Також цього року ми по максимуму намагаємося вирішити проблему зі світлом, адже минулого разу представники спортивного клубу «Гармонія-Еліт» з Києва були незадоволені освітленням килиму для розминки. Тому ми все це виправимо, врахувавши побажання киян.
 
- Хто допомагав вам у матеріальному та фінансовому забезпеченні?
- Генеральним спонсором змагань виступив Рівненський «Льонокомбінат». Я ж зі своєї сторони представляю обласну федерацію художньої гімнастики, тому, відповідно, в проведенні змагань допомагає обласна державна адміністрація. Хочу перш за все подякувати головному спеціалісту управління у справах молоді та спорту Рівненської обласної державної адміністрації Володимиру Муріну, який перейнявся підготовкою до змагань і особисто суттєво допоміг нам у вирішенні окремих питань. Оплата канцелярських витрат, роботи суддівської колегії та закупка медалей для призерів змагань – все це фінансується Рівненською обласною адміністрацією.
 
А ось стосовно міського керівництва, то від них допомоги ми, на жаль, не отримали. Місто обіцяло нам посприяти з залою ДЮСШ№4, але якраз на суботу там була запланована гра чемпіонату України з футзалу між МФК «Кардинал-Рівне» і харківським «Локомотивом». Ми просили перенести її, але нам повідомили, що це зробити нереально. Натомість, як минулого року, коли ми за три дні дізналися, що нам таки не нададуть зал ДЮСШ №4 у зв’язку з грою рівненського «Пульсару», яку, до речі, з певних причин перенесли. Так трапилося і цього року, що зал нам не надали, а ось гру тепер уже МФК «Кардинал-Рівне», як нам стало відомо, таки перенесли на прохання суперника МФК «Локомотив», який змагатиметься в елітному раунді в групі «А», ігри якої пройдуть 20, 21 і 23 листопада в чеському Пардубіце.
 
Що можна сказати, вдруге збіг обставин, випадковість чи традиція? Я вже починаю звикати до цих збігів. Ось такою була допомога міста. Але все що не робиться – все на краще. Ви бачили по всьому місту розміщену рекламу наших змагань – це заслуга ТРЦ «Екватор». А ось реклама на радіо і телебаченні – це вже забезпечував генеральний спонсор змагань «Льонокомбінат». Тому ми дуже вдячні їм за це.
 
- Піднімаючи планку турніру, ви цим самим позбавляєте можливості місцевих спортсменок поборотися за нагороди, адже високий рівень суперниць з інших команд стає на заваді. Чи є цього року надії на призові місця в рівнянок?
- Звичайно, що ми дуже сподіваємось, що незалежно від рівня суперників представниці нашої школи художньої гімнастики таки зможуть втрутитися в суперечку за нагороди. 
 
Якщо конкретно про претенденток на медалі серед рівнянок, то не хотіла б зупинятися на особистостях, щоб не наврочити, а загалом розраховуємо на 5-6 призових місць у будь-якому випадку.
 
- А якими призами цього року ви порадуєте учасниць?
- Тут потрібно, знову ж таки, згадати про наших батьків, які доклали максимум зусиль із пошуком спонсорів. І цього року допомогу в змаганнях надають близько 30 спонсорів. Так, абсолютно в усіх категоріях за перше місце дівчатка отримають нагороди від ювелірного Дому «Золото України» – золоті прикраси. І хоча батьки песимістично зауважили, що навряд чи наші дітки зможуть поборотися за перші місця, я їм заперечила, що так не можна казати, потрібно вірити в своїх дітей. І мене в цьому підтримала одна із гімнасток Настя Охмак, яка сказала, що ви, батьки, не праві. На турнірі 2011 року я здобула перемогу у вправах з м’ячем і скакалкою, тому потрібно працювати і вірити в свої сили, тоді й буде перемога.
 
- Чим ще здивуєте цього року?
- Цього року цікавими будуть змагання серед майстрів спорту, які будуть виступати перед парадом відкриття в суботу орієнтовно в 13:30, а також в 15:30 перед закриттям у неділю. У неділю вони змагатимуться в трьох видах. А загалом майстри спорту змагатимуться за олімпійською програмою в чотирьох видах (ще в одному виді змагання пройдуть у суботу).
Планується участь досить сильних десяти гімнасток, тому боротьба за нагороди буде запеклою. Цьому сприятиме і призовий фонд за перше місце в розмірі тисячу доларів.
 
За міжнародними вимогами виступати по програмі майстрів спорту можуть дівчатка не молодші 1997 року, тобто 16-річні і старші. Тому молодших просто не допустять до змагань такого рівня.
 
Можливо, не меншою ізюминкою «Золотої осені-2013» буде виступ наймолодших гімнасток – 3-річних діток. Правда в цій віковій категорії будуть лише представниці Рівного. Нехай вони звикають до змагань, їхні батьки побачать, якими повинні бути змагання. Тоді в них з’явиться можливість порівняти з іншими змаганнями. Ми виставляли в програмі виступ цієї вікової категорії і очікували, що хтось привезе такого віку гімнасток, але, на жаль, цього не сталося. Проте проблеми в цьому не бачу.
 
- І на завершення. Традиційно шикарним виглядає відкриття «Золотої осені» і закриття. Чим порадуєте глядачів цього року?
- Обов’язково буде духовий оркестр, цього року з Рівненського музичного училища Рівненського державного гуманітарного університету. Окрім того, ми запросили учасника проекту "Голос країни" Миколу Бобрика, який виконає окрім гімну України, ще й кілька інших пісень. Також традиційно буде виступ танцювального колективу "Лайт Денс Компані". Запросили цього разу Народний ансамбль сучасного танцю " Едельвейс" і клуб спортивного танцю «Флеш».
 
- Отже, відкриття і закриття змагань буде, як завжди, шикарним. А чи відрізнятимуться програми і час проведення відкриття і закриття змагань?
- Абсолютно різні, окрім одного номеру, в якому братимуть участь 50 рівненських гімнасток, які на завершення виступу своїми тілами викладатимуть назву турніру. Тому цей номер ми вирішили показати як під час відкриття, так і під час закриття змагань. Відкриття змагань у суботу о 14:30, а закриття в неділю о 16:30. Початок змагань у суботу і неділю о 9:00, а закінчення в суботу о 21:00, а в неділю о 17:00. Нагородження молодших учасниць у суботу о 14:30, а всіх інших у неділю о 16:40.

- Дякую тобі, Марино, за відверту розмову і бажаю успішно провести змагання, а також, щоб ваші бажання здобути нагороди стали реальністю. Всього найкращого і до зустрічі на турнірі!

Юрій РАЧКОВСЬКИЙ, для Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Тренер Бенфики объяснил, почему оставил Трубина в запасе
Футбол | 15 апреля 2024, 18:35 7
Тренер Бенфики объяснил, почему оставил Трубина в запасе

Рогер Шмидт решил применить ротацию состава

В Лондоне оценили игру Мудрика против Эвертона
Футбол | 16 апреля 2024, 09:24 3
В Лондоне оценили игру Мудрика против Эвертона

Украинец сыграл без результативной помощи команде

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.