Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина. Первая лига
| Обновлено 24 июня 2021, 18:31
18711
29

Клуб Первой лиги заявил о добровольном переходе во Вторую лигу

«Николаев» принял это решение из-за отсутствия поддержки от городских властей

| Обновлено 24 июня 2021, 18:31
18711
29
Клуб Первой лиги заявил о добровольном переходе во Вторую лигу
МФК Николаев

Клуб Первой лиги «Николаев» заявил о добровольном переходе во Вторую лигу.

В официальном заявлении, размещенном на сайте клуба, причиной этого решения названо отсутствие поддержки со стороны городских властей.

Официальное заявление МФК «Николаев» (публикуется в оригинале):

Клубному футболу в місті Миколаєві – 100 років, протягом яких за популярністю він впевнено займає перше місце.

Багато років клуб мав назву «Суднобудівник» і утримувався за кошти суднобудівних підприємств міста.

У 1994 році, після розпаду СРСР, клуб було перейменовано у СК «Миколаїв», а у 2006 він отримав теперішню назву – «Муніципальний футбольний клуб «Миколаїв» (МФК «Миколаїв»), залишаючись одним з найстаріших клубів України.

Новітня історія клубу бере відлік від лютого 2015 року, коли за пропозицією голови Миколаївської ОДА Вадима Мерікова та Миколаївського міського голови Юрія Гранатурова була створена наглядова рада клубу, яку очолив успішний промисловець, голова наглядової ради акціонерного товариства «Завод «Екватор» Сергій Кантор.

За цей час зроблено дуже багато. Фактично з нуля було відбудовано сучасну футбольну структуру клубу. До складу клубу входять футбольні команди, які грають у першій та другій лігах Професіональної футбольної ліги України, молодіжна команда, дитячо-юнацька спортивна школа з футболу, підписана угода про співпрацю с місцевою жіночою командою «Ніка».

Клуб забезпечив футболістів проживанням та харчуванням на власній спортивній базі, де вони мають можливість тренуватись у спортивному та тренажерному залах, забезпечує лікування та відновлення у сучасній медично-спортивній клініці.

Багато зусиль докладено до реконструкції головної футбольної арени міста – Центрального міського стадіону.

За п’ять років було реконструйовано головне поле стадіону, на якому повністю замінено газон. Поле отримало сучасні системи поливу, дренажу та підігріву. На стадіоні збудовано нове (верхнє) ігрове поле, два тренувальні мультифункціональні майданчики, встановлено нове табло, замінена система освітлення стадіону, яка не працювала протягом останніх 14 років, реконструйовано адміністративно-побутову будівлю. Придбано комплект сучасної техніки, необхідної для належного догляду за натуральним та штучним газонами. І це тільки частина зробленого для футбольної складової рідного міста.

Усі зусилля не були марними, вони принесли давно очікуваний результат – четверте місце у Першій лізі українського футболу! Це найкращий результат за 15 років існування МФК «Миколаїв»! Миколаївці зуміли випередити чимало футбольних клубів зі значно більшими бюджетами.

Наявні досягнення клубу надавали впевненості футболістам, футбольним фахівцям та вболівальникам в тому, що у миколаївського футболу попереду велике майбутнє. Попереду замайоріла можливість уже наступного сезону грати у найвищому дивізіоні українського футболу – Прем’єр-лізі…

Проте, сьогодні усі досягнення зводяться нанівець лише одним чинником – відсутністю фінансування клубу.

Керівництво міста не виявляє зацікавленності в існуванні у Миколаєві футболу взагалі і футбольного клубу зокрема.

Останніми роками місто фактично фінансувало клуб не більш ніж на 25–30 відсотків від потреби. Решту був вимушений компенсувати голова наглядової ради клубу Сергій Кантор коштом акціонерного товариства «Завод «Екватор» та його партнерів.

Зважаючи на зменшення фінансових можливостей підприємства внаслідок спаду економічної активності в Україні, завод надалі не має можливості фінансувати не профільні для нього програми.

А що ж міська влада?

Вже котрий рік кошти на утримання клубу, а це, нагадаємо, дві команди ПФЛ України, молодіжна команда та дитячо-юнацька спортивна школа по футболу, добуваються «з кров’ю».

Навіть у цьому, найбільш успішному сезоні, на утримання клубу виділені кошти, яких вистачило лише на перше півріччя. Кошти на участь команду у сезоні 2021–2022 взагалі відсутні.

Більш того, навіть в успішному для себе й усіх миколаївських вболівальників сезоні МФК «Миколаїв» вимушений платити комунальній установі «Центральний міський стадіон» значні кошти за експлуатацію спортивної інфраструктури, яка належить громаді.  Керівництво стадіону робить усе для того, щоб «допомогти» клубу користуватись спорудами та інвентарем стадіону. І це не кажучи про те, що саме зусиллями клубу, після п’ятдесяти років експлуатації, почато масштабну реконструкцію стадіону. За цей час двічі за кошти клубу було врятовано футбольні газони від повного знищення внаслідок їх засихання. Парадокс, але освітлення стадіону «вмикається» лише за письмовим погодженням міського голови. Навесні 2021 року, перед найважливішими зустрічами з лідерами турніру, клуб змушений був тижнями тренуватись в «лісочку» у Варварівці та на «пісочку» біля Намиву.

Враховуючи вищенаведене, за відсутності необхідної фінансової допомоги з боку керівництва міста, МФК «Миколаїв» прийняв єдине можливе в цих умовах рішення – у сезоні 2021–22 перейти з Першої до Другої ліги ПФЛ України.

Це непросте рішення дозволить зберегти професійний футбол у місті Миколаєві, залишити можливість молодим миколаївським футболістам підвищувати свою спортивну майстерність у змаганнях Професійної футбольної ліги України, забезпечити функціонування клубної дитячо-юнацької спортивної школи.

Сподіваємося, по-перше, на розуміння наших шанованих вболівальників, без підтримки яких будь-які зусилля клубу були б марні, по-друге, на розуміння міської влади того, що футбол не тільки спорт, це ще й розвиток фізичних, розумових і комунікативних здібностей, яких так бракує у нашому місті.

Варто пам’ятати, футбол – це, окрім усього, ще й політика. Далекоглядні керівники використовують цю гру, як інструмент виховання патріотизму, як засіб підвищення статусу міста в конкурентному середовищі, що забезпечує його інвестиційну привабливість. При цьому, необхідно розуміти, що розвиток футболу – це не вирощування однорічних рослин: навесні посіяв – восени зібрав. Цей процес більш нагадує вирощування саду, коли потрібні роки для того, щоб отримати бажаний результат.

На жаль, в Миколаєві такого розуміння поки що бракує.

З вірою у майбутнє нашого футболу, ваш МФК «Миколаїв»!

Источник МФК Николаев
Оцените материал
(79)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

«Нейтралка» уничтожена. Определена вторая финалистка супертурнира в Майами
Теннис | 29 марта 2024, 04:39 4
«Нейтралка» уничтожена. Определена вторая финалистка супертурнира в Майами

Даниэль Коллинс в двух сетах разгромила Екатерину Александрову в полуфинале соревнований

Куртуа, который не сыграет в Германии, поздравил Лунина с выходом на Евро
Футбол | 29 марта 2024, 05:47 0
Куртуа, который не сыграет в Германии, поздравил Лунина с выходом на Евро

Тибо оставил комментарий под постом Андрея в Instagram

Комментарии 29
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
ser_nat
Ганьба миколаївським баригам! Хоча утримувати команду за рахунок місцевого бюджету у місті де доріг нормальних не має, теж не припустимо.
Tymchuk Andriy
В ідеалі, міська влада має допомагати з утримуванням інфраструктури і всіх юнацьких команд причому вразі необхідності на всі 100%.Але зарплата професійним гравцям??Це пережиток совдепії ,на мою суб'єктивну думку.
Rys2575
Очень жаль, а ведь команда да последнего тура боролась с Металлистом за попадание в Премьер-Лигу
наша задача - выйти из группы
Теперь там два побратима. ГФК Металлург и МФК Николаев. Навсегда.(
Владислав Антонов
Дуже прикро звернулись до фанатів, може задонатили би. Важко повірити, що у місті з населенням близько 500к футбол нікому не потрібен.
Віталій Ткачук
Ось тобі й маєш. Шкода, вони інколи непогані матчі видавали.
Владимир Копяк
Читаю коменты, и оторопь берет.... Город должен содержать команду! А с какого бодуна? Почему за счет налогов жителей Николаева, должна содержаться толпа спортсменов 1 разряда, в лучшем случае, и такая же толпа разных тренеров и администраторов? Жители города давали согласие на то,чтобы миллионы их денег шли на безбедную жизнь людей, пинающих мячик на зеленом газоне раз в неделю на свежем воздухе для сотни-другой зевак,которые называют себя фанатами.... Нет денег на футбол? Играйте в бадминтон, как в 90-е сказал один из руководителей отечественного футбола с трибуны отчетно-выборной конференции ФФУ, в ответ на реплику одного из присутствующих делегатов, что мол им нужны деньги, чтобы в городе была команда 3-й лиги... Если жители Николаева захотят на референдуме,чтобы на часть их налогов содержалась городская команда - да нет вопросов. Многие продолжают жить в далекие 80-тые,когда все вокруг было народное и деньги лелись рекой, и в футбол в том числе. Сейчас все по другому. Есть олигарх или бандит с шальными деньгами - содержит команду, нет таковых - извините....Встречный вопрос,а УАФ во главе с павелкой не хотят помочь команде Николаева? Деньжат подбросить, воруют миллиарды,только на строительстве полей и площадок. А тут каких-то десяток -другой лимонов наших денег жалко....Зато пиар какой мог быть! Но в ОПГ УАФ другие задачи....
VadyaMetal
Сочувствую николаевским болелам.
п.с. болельщик Буковины Черновцы. Нам подобная беда давно уже знакома, еще со времен рыгов, А ничего не меняется...
Михаил Степанов
ох, ипать....ну и новость(((((
elcomendante
БРАВО Синкевич! Козел.
OnlyKharkov
Возвращение МетЗапа в 1ю лигу? Ну если в Запорожье займутся футболом, будет отлично. Всякие хоть колхозы попропадают с Премьер Лиги!