Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
5802
0

Українці в Молдові - їх мало, зате вони у «смужку»

Про наших співвітчизників, які грають у Національній Дивізії Молдови

Українці в Молдові - їх мало, зате вони у «смужку»
Рустам Цыня

Національна Дивізія Молдови — хоча і зовсім поруч із нами, проте лишається для загалу своєрідною «терра інкогніта». А дарма - тут виступають чимало вітчизняних футболістів. Хай і не першорядних, зате їхні імена регулярно звучать серед трансферних чуток клубів усіх ліг професіонального футболу. А дехто з них (як, приміром, юний оборонець Циня) цілком може вирости й у дуже непоганих футболістів. Тож «УФ» про українців у Молдові на зламі минулого й нинішнього сезонів.

У складі чемпіона Молдови-2010, переповненого болгарами, південноамериканцями та іншими легіонерами «Шерифа», лише один українець, зате який! Дуже перспективний універсальний оборонець Рустам Циня — один із найкращих гравців юнацької збірної України під керівництвом Анатолія Бузника. Одесит цього літа відсвяткував лише своє 18-річчя, проте регулярно грає і в національних змаганнях, і в єврокубках (минулого сезону провів 21 матч, зробив 1 голеву передачу). У складі тренерського штабу «Шерифа» працює асистентом тренера й 46-річний українець Юрій Куліш.

Чи не найбільш українською є друга команда молдовської ліги — «Іскра-Сталь» з Рибниці. У її розпорядженні — аж 5 досить відомих українців, а також один бразилець і досить відомий в Україні молдовський форвард Александру Попович. 32-річний оборонець Олег Журка, відомий за виступами у ПФК «Олександрії»«, «Оболоні», хмельницькому, вінницькому та ужгородському клубах, провів минулого сезону 14 матчів. У своїй нинішній команді проводить третій сезон. Інші четверо українців прибули в Рибницю вже торік. Це 25-річний оборонець Олександр Фещенко (переходив з аутсайдера групи «Б» — «Кременя», де був лідером), вихованець маріупольського футболу, 25-річний напівоборонець Федір Ємельянов (у сезоні-2008/2009 грав за «Фенікс-Іллічівець» та дніпродзержинську «Сталь»), 24-річний хавбек Роман Світличний (вихованець «Металіста», рік тому переходив у «Іскру» із «Кримтеплиці») та 26-річний форвард Володимир Киликевич (також багаторічний гравець «Іллічівця», останнім часом грав у Фінляндії та Олександрії). Наші в «Іскрі» — на передових ролях. Киликевич забив аж 6 голів у 24 матчах.

У складі «Олімпії», яка фінішувала третьою минулого сезону, українець один — 22-річний напівоборонець Євген Хорольський. Він — вихованець легендарної школи «Дніпро-75». В Україні хлопець встиг пограти за аматорські колективи Дніпропетровщини, «Гірник-Спорт», боярський «Інтер», а після сезону-2007/2008 вирушив із кіровоградського «Олімпіка» за кордон. Із Польщі перебрався у Молдову зовсім нещодавно, зате вже встиг провести матчі не лише в Національній дивізії, а й у єврокубках — разом із українцем команда з Бельців пройшла азербайджанський «Хазар», але поступилася бухарестському «Динамо». Тож уже після другого раунду Ліги Європи хлопцеві доведеться сконцентруватися на внутрішньомолдовських реаліях.

Одним із унікальних молдовських клубів є столична «Академія», створена й очолювана місцевою зіркою — Ігорем Добровольським. Тут усе пам'ятає колишню велич уродженця Одещини — фотознімки гравця у формі збірних СНД і Росії, його прізвище у графах «президент» та «головний тренер». Серед молодих гравців команди — 24-річний оборонець Сергій Любчак. Вихованець школи «Чорноморця», пограв у складі аматорського «Сигналу» з першості Одеси та в друголіговій «Росі», а 2005 року став чемпіоном Європи серед поліцейських на неофіційному турнірі в італійській Равенні.

ФК «Тирасполь», який колись грав проти наших клубів у єврокубках, нині перебуває ближче до аутсайдерів. У основному складі команди — двоє українців. 19-річний хавбек Віталій Єжов, вихованець іванофранківського футболу, вже давно за кордоном, у цій команді — з минулого літа. А от 22-річний Ігор Бридня, який свого часу подавав чималі надії в дублі «Оболоні», свого часу починав грати у Вінниці. Цей гострий крайок у Тирасполі перекваліфікувався на форварда. Є у Тирасполі й іще один вінничанин — молодий тренер Юрій Солов'єнко, у минулому — відомий оборонець. До речі, Кирило Сидоренко, який нині успішно виступає в «Олександрії», минулого сезону зіграв один матч за «Тирасполь». За певними даними, має український паспорт і юний хавбек Юрій Синицьких.

У «Динамо» (Бендери), 10-й команді минулого сезону, — чимало етнічних українців. А от за паспортом — лише двоє: 27-річний форвард Олександр Бичков, який на батьківщині багато грав за ФК «Полтава». У сезоні-2009/2010 він відіграв за динамівців два матчі від дзвінка до дзвінка. У нападі 13 матчів без голів зіграв 23-річний форвард Вадим Гостєв — вихованець одеського футболу, який вдома виступав за хмельницьке «Динамо» та «Геліос».

Ворота одного з аутсайдерів — «Сфинтул Георге» («Святий Георгій») — захищав 23-річний Віталій Жеребкін, знаний на Батьківщині за виступами в Овідіополі та Хмельницькому. В 11 матчах він пропустив 16 голів.

Головний невдаха сезону, колись славетний «Ністру» (Атаки-Отач), мав у складі кількох українців. Це 21-річний оборонець Дмитро Климаков із Харкова (8 матчів минулого сезону), 20-річний вінничанин Іван Петрук (14 матчів), 22-річний тернопільський хавбек Дмитро Вонсик (3 матчі), 22-річний чернівчанин Андрій Гордей (11 матчів), 32-річний хмельничанин Олександр Малицький (20 матчів, 1 гол), 36-річний форвард Олександр Блажко (12 матчів), 20-річний Ігор Маляренко (24 матчі, 3 голи) та 17-річний молдованин з прізвищем Українець...

Немає українців у «Зімбру» (цікаво, що одним із тренерів тут є 40-річний Ерік Ококо — африканець грав у Молдові з початку 90-х, встиг трохи побути і т.в.о. головного тренера «зубрів»), «Дачії» (там свого часу виступали такі відомі гравці, як Демченко та Гибалюк), «Рапіді», «Вііторулі».

Загалом, наша легіонерська рать в Молдові дуже численна й значно випереджає інші, хоча останніми роками в цій державі дуже багато африканців, латиноамериканців і з'явилися навіть такі екзотичні легіонери, як кубинці. Упродовж років незалежності в Молдові грали й тренували десятки українців — переважно одесити, вінничани та жителі інших ближніх областей. Серед них — і такі авторитетні особистості, як Альтман, Наконечний, Демченко, Пилипчук. А отже, є сенс зазирати в молдовський футбол.


Артур ВАЛЕРКО, газета «Український футбол»

Александр Тишура
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.