Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 30 червня 2020, 23:13
13442
8

СКРИПНИК: «Михайличенко в Андерлехті? У нас половиною команди цікавляться»

Наставник «Зорі» дав велике інтерв'ю Sport.ua

| Оновлено 30 червня 2020, 23:13
13442
8
СКРИПНИК: «Михайличенко в Андерлехті? У нас половиною команди цікавляться»
ФК Зоря. Віктор Скрипник

Головний тренер «Зорі» Віктор Скрипник в ексклюзивному інтерв'ю Sport.uа розповів про боротьбу з «Динамо» за друге місце, суддівство в УПЛ, ставлення до VAR і тактику.

— «Зоря» відмінно провела «лобовий» матч з «Десною» в минулому турі. Як ви налаштовували підопічних на цю гру? - перше питання Скрипнику.
— Нічого особливого не було. Готуємося на кожну команду в звичайному режимі. Тим більше, цей суперник, з яким ми грали, це надважливий і хороший конкурент. Для нас зараз надважливі матчі. Коли наближаєшся до фінішу, все йде до вирішальних ігор. Залишився один круг, а тому кожна гра - вирішальна. Налаштовуємося без різниці на якого суперника: «Шахтар», «Динамо», «Десна» або «Олександрія».

— Після карантину «Зоря» здорово грала в перших таймах, в тому ж матчі з «Динамо», але на весь матч сил не вистачало. З «Десною» ж ваша команда виглядала рівно весь матч. Можна сказати, що фізично близькі до оптимальних кондицій?
— Якщо ми тенденцію спостерігаємо, то вона йде в цьому напрямку. Були перші товариські ігри після карантину. Потім була перша офіційна з «Олександрією». Тоді тільки входили в ритм. Потім були хороші півгодини з «Колосом». Потім хороша година або 65 хвилин з «Динамо». Зараз ось вийшла цілісна гра. Це тенденція розвитку і поліпшення. Ми цьому раді і далі тільки будемо розвиватися, я сподіваюся.

За рахунок того, що у нас травми з'являються і у деяких гравців дискваліфікації бувають, ми і маємо труднощі. Ми в хмарах не літаємо, ні на кого не дивимося, дивимося тільки на себе. І, виходячи зі своїх сил, готуємося показувати, що ми можемо.

— Яка команда вас здивувала в УПЛ більше за всіх після карантину?
— Здивувала? Ми в першій шістці граємо. Тут ніхто не здивував. Всі дивляться один на одного і на себе. Завжди малюнки гри трохи змінюються. А ось у «Дніпра» в порівнянні з тим, що було, вже більше стабільно команда стала грати.

«З таким градусом напруження хочеться побажати всім гарного суддівства»

— Чи дивилися ви матч «Динамо» - «Колос»? Тренер гостей Руслан Костишин сильно розкритикував суддівство в матчі. Чи поділяєте його думку?
— Про це всі говорять. Також і у нас є ігри, в яких ми незадоволені суддівством. Але кожна команда може пред'являти претензії з одного або другого приводу в тій чи іншій грі. Це футбольне життя. Але дуже вже почастішало це: майже в кожній грі є такий нюанс, як невдоволення суддівством тих чи інших тренерів і футболістів. У нас є компетентні органи, нехай вони розбираються в цьому. Дійсно, не просто щоб помахали всі головою і сказали: «Так, так, так». Страждають, в першу чергу, команди, результат, вболівальники. Це не прикрашає наш футбол. У нас кажуть, що всі повинні бути професіоналами. Якщо наші судді вважають себе чесними, то вони повинні бути професіоналами.


ФК Зоря. Віктор Скрипник

— Як в цілому ви ставитеся до VAR у нашому чемпіонаті?
— У мене є своє розуміння і якесь невдоволення. Але це моя думка. Футбол є скрізь: і в Африці, і в Україні. Якщо ти любиш цей вид спорту, то повинен підкорятися йому і тим правилам, які є. З проблемами теж можна боротися: спільно розмовляти і робити роботу над помилками.

Мені хочеться бачити, щоб за ті ж помилки судді не просто усувалися від ігор, а потім виходили на поле і знову робили їх. Вони ніби десь гуляють. За півроку немає їх, відсудили, потім знову півроку десь гуляють. Робіть це якось відкрито, щоб усі бачили, як ви працюєте над помилками.

У нас п'ятеро осіб мають ліцензію ВАР, а роблять з туру в тур одні й ті ж помилки. Тоді залучіть інших арбітрів - молодих, чесних. Це вже не моя справа, але треба якось із цим боротися. Зараз ми як заручники ситуації. Декілька людей мають ліцензію системи ВАР і, можна сказати, вони тепер головні люди, які можуть покликати або не покликати суддю. Картинка гарна - звуть, або картинка погана - не будемо дивитися. А з цього виходить, що у тих чи інших команд зменшується кількість очок.

— Нещодавно ви сказали, що гонка з «Динамо» за друге місце не завершена. Що, на ваш погляд, буде ключовим у ній?
— П'ять ігор до кінця, три очки різниця. 15 очок ми розігруємо, а різниця три очки. Яка команда або який тренер опустить руки? Це треба розуміти. Кожна наступна гра буде ще важливішою, ще більш напруженою. З таким градусом напруження хочеться побажати всім командам якісного суддівства.

— «Шахтар» за п'ять турів до завершення чемпіонату став чемпіоном. Заслужено?
— Цілком. Але шкода, що за п'ять турів до кінця команда відривається настільки сильно. Хочеться, щоб був більш рівний чемпіонат. Мої вітання «Шахтарю», але для чемпіонату це погано, якщо команда за одне коло до кінця вже чемпіон. Це всіх нас не прикрашає.

— Як проходить адаптація новачків, які прийшли взимку - Цвека, Перовича, Циганікса?
— Нормально. Це хлопці, які додали конкуренції. Може, вони не так часто грають, як хотілося б їм. Але в цілому ми задоволені ними.

— Розкажіть, як з'явився в команді Ловро Цвек. Його відстежували скаути «Зорі», або він був запропонований агентами? Тому що по грі це дуже чіпкий футболіст, який має хорошу статистику в єдиноборствах, перехоплення, відборах. У перспективі це один з ключових гравців «Зорі» Скрипника?
— Це робота скаутів. А як гравці з'являються в команді?


ФК Зоря

— Нещодавно з'явилася інформація, що Богдан Михайличенко може піти в «Андерлехт». Чи не вважаєте, що це вже не його рівень. Ви і самі говорили про інтерес до нього з боку «Вердера» ...
— У нас половиною команди цікавляться інші клуби. Коли ми грали в єврокубках, на наших футболістів звертали увагу. З приводу Богдана Михайличенка скажу, що нам приємно, що у нас є гравець, яким цікавляться такі клуби. Але на даний момент він є гравцем «Зорі» і, сподіваємося, в цих п'яти іграх він принесе нам користь у досягненні наших завдань.

«Баварія» - машина зі здобування титулів

—  Які матчі дивитеся в європейському футболі?
—  Бундесліга - мій фаворит, улюблений чемпіонат. Там є знайомі гравці і тренери, і ти автоматично прив'язуєшся до цього чемпіонату. Переглядаю і огляди і просто результати. Стежу за турнірною таблицею, там завжди є інтрига.

—  Чи здивувала вас восьма поспіль перемога «Баварії»?
—  А чому тут дивуватися: З «Баварією» можна тільки на якомусь етапі поборотися. Ті ресурси, які у них є в кадровому плані, дуже вражають. Це дійсно машина зі здобування титулів. Я очікую, що «Баварія» буде одним з фаворитів у Лізі чемпіонів і зможе поборотися за титул.

— Як вважаєте, «Вердер» зможе залишитися в Бундеслізі?
—  Дізнаємося в суботу.

— Вам хотілося б ще попрацювати в Німеччині?
— Якби я цього хотів, я б там був і тренував би. Але мені захотілося трохи іншого. Я поїхав до Латвії, мені там сподобалося. Я приїхав сюди, в Україну, мені дуже подобається. Подивимося, як буде далі. Зараз я тренер «Зорі».

— У вас змінився менталітет після стількох років життя в Німеччині?
— Так, змінився. У західну, німецьку сторону. Людина звикає до тих умов, в яких вона знаходиться. 25 років моя сім'я живе закордоном: там працюємо, там вчимося. Підлаштовуємось під той лад життя, який там є.

— За які місця в Бундеслізі боролася б «Зоря»?
— Не знаю, важко сказати.

«Не прихильник когось виділяти. У мене в команді 25 людей»

— Нещодавно Ігор Суркіс сказав, що в прогресі Леднєва і Тимчика ваша велика заслуга. Приємно чути оцінку своєї роботи?
— Ну, завжди приємно, коли хвалять твою команду, твою роботу. Це, в принципі, нормально. Це думка людини з боку. Значить, він так вважає. Дякую йому за це.


ФК Зоря

— Крім Леднєва і Тимчика, хто, на ваш погляд, додав найбільше за рік?
— Я не прихильник когось виділяти. Не роблю цього, бо у мене 25 футболістів у команді. Всі хороші хлопці. Я поважаю їх за ту працю, яку вони роблять. Ми дуже задоволені перебувати там, де ми знаходимося в турнірній таблиці. І в цих п'яти іграх хочемо поборотися, щоб поліпшити свої позиції.

— Подейкують, коли ви прийшли в команду, то сказали футболістам - будемо грати з ромбом в центрі поля до тих пір, поки нас не «прочитають». Коли «прочитають», я скажу, за якою новою схемою грати. Чи правда це, і як ви вважаєте, вже «прочитали» суперники схему гри «Зорі»?
— З урахуванням того, де ми знаходимося, за що ми боремося в турнірній таблиці, схема працює. Поки не бачу сенсу, щоб вона далі не існувала. Ми ні на кого не дивимося, ні під кого не підлаштовуємося. Навпаки, намагаємося, щоб суперник перебудовувався.

— «Зоря» є беззаперечним лідером УПЛ за інтенсивністю єдиноборств і пресингу. Чи важко було домогтися від футболістів виконання вимог, щоб вдалося вийти на такий рівень? Чи можна назвати ці аспекти своєрідною «фішкою» команди Віктора Скрипника?
— Це просто відгомін, реальність цієї тактики. Команда повинна бути завжди налаштованою на активність, на відбір м'яча. Це просто наслідок такої тактичної схеми. Ми до тих гравців, які давно в «Зорі», додаємо нових футболістів. Ми підбираємо гравців під цю тактику.

— «Зоря» лідирує в УПЛ за ударами з-за меж штрафного - 231. У найближчого переслідувача в особі «Динамо» тільки 194 таких ударів. Ви спеціально акцентуєте на цьому увагу футболістів, або ж це їхня ініціатива на полі?
— Це збіг обставин. Це ігрові ситуації і вони, як футболісти, приймають рішення на полі. Ми з ними тренуємося, а вони приймають рішення на полі. Так говорить статистика, але не думаю, що це наш коник. За цим показником хтось повинен був стояти на першому місці. Зараз ми на першому місці, а через час там буде «Колос» або «Львів». Тому ми не звертаємо на це увагу.

Дмитро КОТКОВ

Оцініть матеріал
(59)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Основний нападник клубу УПЛ вибув до кінця сезону. Йому зробили операцію
Футбол | 03 травня 2024, 19:36 0
Основний нападник клубу УПЛ вибув до кінця сезону. Йому зробили операцію

Андрій Кулаков повернеться до тренувань приблизно через 4 місяці

ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика
Футбол | 03 травня 2024, 07:44 25
ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика

«Пенсіонери» разом із Михайлом обіграли «Тоттенхем» 2:0 у перенесеному матчі АПЛ

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mac_Gyver
Судя по вью, Скриппо серьёзный такой мужик, не склонный к демагогии ))
digsum
Тяжела роль тренера-отца. Птенцов разбирают, потом надо как-то психологически с этим справляться.
DAKo
Хороший тренер, говорит коротко и ясно. Думаю у него будет много титулов, время покажет
Pro100ecspert
Скрипника завжди цікаво читати
DidOk
Скрипник, "Зоря", давайте, жміть бобрів !
Юрий Карпенко
Какая там команда Виктор, половина арендованных, половина на выданьи,летом разберут и нет команды