Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

UFC
| Оновлено 07 березня 2021, 14:34
4317
0

З присмаком недомовленості. Ян порушив правила і був дискваліфікований

Лев Кравців - про поєдинок Ян-Стерлінг, який завершився максимально несподівано

| Оновлено 07 березня 2021, 14:34
4317
0
З присмаком недомовленості. Ян порушив правила і був дискваліфікований
Getty Images/Global Images Ukraine

Пьотр Ян більше не чемпіон. Після першого ж захисту титулу з поясом довелося попрощатися. І не стільки з вини суперника (хоча вона теж є, про це - нижче), скільки через власну поведінку. Заслужена дискваліфікація, сльози Стерлінга і кинутий пояс. Тут було все, крім остаточного визначення кращого.

Ян - Стерлінг повинен був стати ідеальним поєдинком. Все зіпсувало порушення

Поєдинок новоспеченого чемпіона проти першого номера рейтингу, кращого з кращих - те, чого завжди хочуть фанати. Тому що нас хлібом не годуй, дай подивитися, як два бійці в розквіті сил луплять один одного до втрати свідомості.

Пьотр не став йти манівцями - через п'яті-сьоми номери рейтингу заради того, щоб побути трохи чемпіоном. Є номер один, він хоче бою? Значить, потрібно виходити в октагон і доводити, що ти не просто так володієш поясом.

Інша історія була вже в стилістиці обох бійців. Вони просто не вміють нудно. Боксер проти борця. Борець, що навчився битися, проти боксера, який навчився контролювати проходи і навіть трохи боротися сам. Все склалося в бадьору картину, де боєць А і боєць Б апріорі зобов'язані були влаштувати шоу.

Так воно і вийшло. Перший раунд, швидше за все, забрав Стерлінг. Алджамейн перед боєм обіцяв піти вперед на росіянина. Казав, буде бити, кидати, бороти, знову бити. Займе весь простір навколо чемпіона і не дасть тому спокійно подихати. Проблема полягала в тому, що Ян - теж не проти влаштувати тиск супернику, під яким той обов'язково зламається на раз-два. Звідси випливало, що або комусь доведеться відступити від звичного плану на бій, або хлопці влаштують рубку в центрі клітки до першого, хто впаде.

В результаті боксер Пьотр весь раунд шукав моменти в контратаках. Виходило класно. Ян встиг і зловити опонента, і висікти в чисто тайському стилі. Але в іншому працював від опонента, що розійшовся. Стерлінг бив колінами, бив колінами в стрибку, намагався переводити, пробивав лоу-кіки, і взагалі включився на повну. Пьотр чекав і пострілював у відповідь.

Другий раунд - схожа картина вже з більш відчутними успіхами тоді ще чемпіона. Ще до бою ми говорили, що багато в чому успіх поєдинку буде залежати від того, хто з бійців впорається з емоціями. А у той час, коли Алджамейн рвався до перемоги через пресинг, розхлябану, але небезпечну і нескінченну атаку, Пьотр віддав активність супернику.

Він круто перехоплював атаки, забирав епізоди, але явно не працював на всі сто. Лоу-кіки росіянина ловили суперника у його найбільш розхлябаних моментах, вибиваючи і ногу, і землю з-під неї.

Включився Ян у третьому раунді, коли Стерлінга попустило. Алджамейн зупинився буквально на секунду - цього вистачило, щоб чемпіон включився на повну. Дуже різноманітні дії в атаці, кидок підніжкою, нокдаун, точність. Не можна сказати, що Ян домінував, але впевнено перемагав однозначно. У третьому ж раунді промайнув зачаток майбутньої поразки чемпіона. Суперник, рятуючись, присів посеред клітки, а росіянин завдав удару. Цього разу - за правилами, але було небезпечно. І для здоров'я Стерлінга, і для пояса Петра.

Четвертий раунд - та ж картина. Ян точніше, швидше, більш націлений на удар і влучає раз по раз. Розуміючи, що лізти в партер до суперника не варто, Пьотр кожен раз після падіння опонента давав тому піднятися. Хоча і базовий борець Стерлінг явно не горів бажанням перевірити суперника. Кілька переводів не вдалося - на тому і порішили.

І тут стався повтор епізоду з третього раунду. Рятуючись, Алджамейн присів на канвас. Ян повернувся до секундантів з питанням: «Коліно?» Ті дали добро на удар, який не забарився. Стерлінга відкинуло, рефері зупинив бій. Спочатку викликав лікаря, потім довго шептався з ним у мікрофон, що розносить шепіт по колу. Алджамейн лежав, сидів, страждав після важелезного удару коліном в голову.

У підсумку все було вирішено. Петра дискваліфікували, Стерлінгу дали пояс чемпіона UFC. Алджамейн зі сльозами на очах тут же зняв його і поклав на підлогу, звідки його забрали секунданти бійця.

Так, а що ж сталося? У третьому раунді Стерлінг так само йшов від атак суперника, але тоді Ян не влучив, а Алджамейн знаходився лише ногами, нехай і зігнутими, на покритті октагону. У четвертому раунді, крім ніг, Стерлінг поставив коліно. В цьому випадку бити суперника вже коліном не можна.

А навіщо тоді секунданти порадили бити? Найімовірніше, вони просто не бачили або побачили, але було вже надто пізно, тому що порадили бити на емоціях. Секунданти знаходилися з протилежного боку від Стерлінга і могли не помітити коліно, що опустилося. От і все.

Getty Images/Global Images Ukraine

Чому бій не визнали таким, що не відбувся? Тому що так роблять у разі випадкового удару одного з бійців. Зрозуміло, що Ян не хотів порушувати. Але бив він навмисно.

І ось ми повертаємося до тези, що виграє той, хто буде більш спокійним і зосередженим. Такі моменти, як коліно на канвасі, повинен бачити сам боєць. А щоб його побачити, потрібно зберігати максимальне самовладання, бути спокійним і зосередженим. Теза виявилася і вірною, і ні одночасно. Виграв не той, хто був найбільш зосередженим, але програв той, хто піддався емоціям і бажанню прибити недбайливого опонента.

Що далі?

Реванш. Найбільш логічний і правильний варіант через декілька місяців організувати його. Тому що Стерлінг доставив багато проблем Яну. І тому що Пьотр переміг би Алджамейна, якби не ця дурість.

Реванш може вирішити всі питання. Хто ж все-таки сильніший? Хто впорається з емоціями? І хто більш гідний буті чемпіоном?

Тому що Стерлінгу пояс, завойований таким чином, теж явно не потрібен.

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.