Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 11 березня 2021, 16:24
54991
0

Як склалася доля семи найдорожчих проданих футболістів Динамо

Троє вже завершили кар'єру, четверо продовжують грати...

| Оновлено 11 березня 2021, 16:24
54991
0
Як склалася доля семи найдорожчих проданих футболістів Динамо
Getty Images/Global Images Ukraine

Трансферну політику Динамо можна скільки завгодно критикувати, проте київський клуб все одно має досить непогану історію вихідних угод. Є в цій когорті й зірка світового футболу Андрій Шевченко, й інші відомі особистості, про долю яких після від'їзду з України ми і пропонуємо згадати в рамках даного матеріалу.

7. Браун ІДЕЙЄ - 12,63 млн євро (тут і надалі - дані порталу Transfermarkt)

Нігерійський бомбардир перебрався до Києва влітку 2011 року з Сошо за 9 мільйонів євро. Тоді у «біло-синіх» був хороший бюджет на трансфери, а ще клуб активно шерстив французький ринок, привозячи звідти досить непоганих для рівня тодішньої УПЛ гравців. Одним з них виявився Браун Ідейє, що провів в Динамо три роки, протягом яких взяв участь в 107 поєдинках, відзначившись 45 забитими м'ячами і 12 результативними передачами.

Getty Images/Global Images Ukraine

У 2014 році Ідейє з Динамо виграв єдиний трофей в Україні - національний Кубок, а через пару місяців був проданий в англійський Вест Бромвіч за 12,63 мільйонів євро. Нажаль, але побудувати успішну кар'єру в Англії нігерієць не зумів. Вже через рік Брауна продали за п'ять з невеликим мільйонів євро в Олімпіакос, де він встиг стати дворазовим чемпіоном Греції, перш ніж спокусився на китайські гроші. У лютому 2017-го Ідейє за 12 мільйонів євро перейшов в Тяньцзінь Теда, але через рік повернувся в Європу, щоб пограти півсезону на правах оренди за Малагу. Сезон-2018/19 через проблеми з керівництвом Тяньцзінь Теда Браун фактично пропустив, але домігся розірвання контракту з китайським клубом, після чого на правах вільного агента перейшов в Аріс, де непогано себе проявив (8 голів в 22 матчах чемпіонату), і отримав фінансово більш вигідну пропозицію від Ґьозтепе. У цій турецькій команді 32-річний Ідейє виступає і сьогодні, будучи гравцем ротації.

6. Роман ЄРЕМЕНКО - 12,9 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку 2008 року Динамо взяло в оренду в Удінезе етнічного росіянина Романа Єременка, який виступав за національну збірну Фінляндії. Хавбек непогано проявив себе в столиці України, і через рік «біло-сині» викупили контракт Романа за 5 мільйонів євро. Всього за Динамо Єременко провів три сезони, відігравши в 127 матчах і відзначившись 7 забитими м'ячами і 25 результативними передачами. Відзначався досить якісним футболом, отримуючи велику кількість схвальних відгуків від фахівців та вболівальників.

З Динамо Єременко один раз ставав чемпіоном України і тричі перемагав в Суперкубку, але в останній день роботи літнього трансферного вікна в 2011 році за 12,9 мільйонів євро був проданий Рубіну. У стані клубу з Казані також відіграв три сезони, вигравши два трофеї (Кубок та Суперкубок Росії), після чого за 5,9 мільйонів євро перейшов до ЦСКА. Історія в московському клубі у Єременка склалася неоднозначно. З одного боку, Роман в стані «армійців» був ключовим гравцем і в 2016 році став чемпіоном Росії, але потім хавбека викрили у вживанні кокаїну, і дискваліфікували на два роки. У 2018-му Єременко повернувся у великий футбол, уклавши контракт зі Спартаком, але незабаром пішов вільним агентом в Ростов. Там Роман грав аж до 23 лютого нинішнього року, після чого клуб оголосив про розірвання договору з футболістом за взаємною згодою сторін. 19 березня Єременку виповниться 34 роки.

5. Кахабер КАЛАДЗЕ - 16 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Кахабер Каладзе є одним з найбільш успішних гравців для Динамо з точки зору роботи на трансферному ринку. На початку 1998 року грузинського легіонера «біло-сині» придбали за 280 тисяч євро, а через три роки продали Мілану вже за 16 мільйонів, що на ті часи було надзвичайною сумою для Східної Європи. Граючи в роки тотальної домінації киян на внутрішній арені, Каладзе став триразовим чемпіоном України і тричі завойовував Кубок країни.

Після від'їзду з України Каха дев'ять з половиною років провів у Мілані, вигравши з «россонері» вісім трофеїв, в тому числі дві Ліги чемпіонів, чемпіонат Італії і два Суперкубка УЄФА. Всього у складі італійського гранда Каладзе провів 284 матчі (13 голів і 22 асисти), а в кінцівці кар'єри вирушив догравати в Дженоа. З «грифонами» гучних успіхів не досягав, хоча і був досить важливим гравцем для команди. Завершив кар'єру футболіста в 2012 році, а потім несподівано для багатьох пішов у політику. З жовтня 2012-го по липень 2017-го був міністром енергетики Грузії, а потім виграв на виборах мера Тбілісі, ставши десятим головою цього міста з часів здобуття грузинською державою незалежності після розвалу СРСР. Нині Кахаберу Каладзе 43 роки.

4. Сергій РЕБРОВ - 18 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Сергій Ребров був частиною чудової команди Валерія Лобановського, яка в 1999 році добиралася до півфіналу Ліги чемпіонів. У київський клуб форвард перейшов в 1992 році з донецького Шахтаря, і зумів стати одним із символів новітньої історії «біло-синіх». З Динамо виграв 18 титулів, у тому числі 9 чемпіонств в Україні, з урахуванням періоду, коли повернувся до Києва в кінцівці кар'єри.

Влітку 2000 року Ребров за 11 мільйонів фунтів перейшов в Тоттенхем, але стати важливим гравцем для «шпор» не зміг, хоча починав досить непогано. Через два з половиною роки лондонці відправили Реброва в оренду в Фенербахче, з яким українець встиг стати чемпіоном Туреччини в 2004-му, після чого пішов вільним агентом в Вест Хем, де провів один рік. Влітку 2005 року Ребров повернувся в Динамо, провівши в рідній команді два з половиною роки, а потім пішовши за 700 тисяч євро догравати в Рубін. У казанській команді Сергій провів півтора сезони, але встиг виграти чемпіонат Росії, перш ніж влітку 2009 року оголосити про завершення кар'єри гравця. Після цього Ребров повернувся в Динамо, працюючи асистентом головного тренера молодіжної команди. Навесні 2014 року після звільнення Олега Блохіна Сергій отримав шанс проявити себе в якості виконуючого обов'язки головного тренера першої команди. Вигравши Кубок України, Ребров був затверджений на посаді, ставши згодом з «біло-синім» ще двічі чемпіоном країни. Влітку 2017 року залишив Динамо, відправившись працювати з Аль-Ахлі в Саудівську Аравію, а з серпня 2018-го по нинішній час є наставником Ференцвароша, з яким встиг виграти два чемпіонські титули в Угорщині і вивести команду вперше за довгі роки в груповий етап Ліги чемпіонів.

3. Александар ДРАГОВИЧ - 21 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

В Динамо австрійський центрбек Драгович з'явився влітку 2013 року, будучи купленим у Базеля за 10 мільйонів євро. Потрапивши в успішний період в історії київського клубу, Александар за три роки виграв в Україні п'ять трофеїв (по два чемпіонства і Кубка, а також один Суперкубок). Всього провів за «біло-синіх» 111 поєдинків, записавши на свій рахунок 2 голи та 2 асисти.

Влітку 2016 року пропозицію по Драговичу до Києва надіслав Байєр, і «біло-сині» не стали відмовлятися від 21 мільйона євро, відпустивши центрбека в Леверкузен. Втім, стати ключовим гравцем для «фармацевтів» у Драговича не виходить. У сезоні-2017/18 його навіть віддавали на півроку в оренду Лестеру, але «лисиці» відмовилися викуповувати контракт футболіста. Нинішній контракт Драговича з Байєром закінчується в кінці червня, й чутки активно сватають Александара в інший клуб. Подейкували навіть, що повернути бека в Київ хоче Ігор Суркіс, але ця інформація не знайшла підтвердження, а тому нині найбільш реальним варіантом для Драговича бачиться від'їзд в Црвену Звезду, за яку етнічний серб, за його визнанням, давно хотів пограти.

2. Андрій ШЕВЧЕНКО - 23,91 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Один з найкращих гравців за всю історію Динамо Андрій Шевченко, як і його екс-колега в київській команді Сергій Ребров, має два періоди виступів у стані «біло-синіх». Спершу Шевченко засвітився на всю Європу в столиці України, що допомогло йому переїхати до Італії, а потім провів в Києві залишок своєї славної кар'єри. Всього за Динамо Шевченко провів 114 матчів, відзначившись 53 голами і 20 результативними передачами. Влітку 1999 року, після того, як «біло-сині» наробили галасу в Лізі чемпіонів, Андрій за 25 мільйонів доларів перейшов до Мілана, хоча за чутками, про цю угоду клуби домовилися ще восени 1998 року.

У Мілані Шевченко став одним з найвидатніших гравців в історії клубу, і всього світового футболу. Зі 175 забитими м'ячами Шевченко займає друге місце в таблиці бомбардирів «россонері», поступаючись лише легендарному шведу Гуннару Нордалю, який грав у Мілані в кінці сорокових - середині п'ятдесятих років минулого століття. Ймовірно, Шевченку вдалося б побити досягнення Нордаля, якби влітку 2006 року українець не спокусився б на переїзд до Челсі, де кар'єра в нього не склалася абсолютно. Вигравши в Європі безліч трофеїв, а також ставши володарем Золотого м'яча 2004 року, Шевченко в 2009-му повернувся в Динамо. У Києві він провів три роки, але зумів виграти з «біло-синіми» тільки один Суперкубок України за цей період. Після фінальної частини Євро-2012, оголосив про завершення кар'єри, і відхід у політику, де успіху не добився. У березні 2015 року закінчив тренерські курси, отримавши диплом категорії PRO, а в лютому наступного року був призначений одним з асистентів головного тренера збірної України Михайла Фоменка, якого змінив після провального для «синьо-жовтих» чемпіонату Європи у Франції. Нині 44-річний Шевченко продовжує працювати зі збірною України, на яку влітку чекає участь в перенесеному через коронавірус Євро-2020.

1. Андрій ЯРМОЛЕНКО - 25 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

В Динамо Андрій Ярмоленко опинився в 2006 році, перейшовши з чернігівської Десни. Спочатку про талант футболіста говорилося чимало, але по-справжньому повірив у нього Валерій Газзаєв, який був головним тренером «біло-синіх» в 2009-2010 роках. Ярмоленко добре вписувався в схему гри Газзаєва, і виконував вимоги, які до гравця на цю позицію пред'являв російський фахівець. Всього в Динамо Андрій провів одинадцять років, за які тричі ставав чемпіоном України, двічі - володарем Кубка і тричі - Суперкубка.

Влітку 2017 року Динамо оформило довгоочікуваний продаж Ярмоленка в один з топ-чемпіонатів Європи. 25 мільйонів євро за Андрія заплатила дортмундська Боруссія, але проявити себе в Німеччині українець не зумів, і вже через рік за 20 мільйонів був поспішно проданий у Вест Хем. Нині Ярмоленку 31 рік, і він продовжує грати за «молотобійців», хоча і не має статусу ключового виконавця для цієї команди. У британській пресі раз у раз з'являються повідомлення, що Вест Хем і зовсім не проти розлучитися з Ярмоленком, продавши того в який-небудь клуб за помірну суму відступних. Справа в тому, що в лондонському клубі українець є найбільш високооплачуваним футболістом (із зарплатнею близько 6 мільйонів фунтів на рік), а ось за якістю гри і результатів до нього є питання. Втім, контракт Андрія з «молотобійцями» розрахований до літа наступного року, і не виключено, що футболіст віддасть перевагу тому, щоб спокійно відпрацювати його до кінця, а вже потім буде приймати рішення з приводу наступного кроку в кар'єрі. Не варто виключати, що, як і Ребров, і Шевченко, Ярмоленко з Англії повернеться в рідне для нього Динамо.

Текст: meta.ua/sport/

Юрій Штембєрг
Оцініть матеріал
(277)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Повісила бублик, але програла. Відома перша фіналістка турніру в Маямі
Теніс | 28 березня 2024, 23:46 1
Повісила бублик, але програла. Відома перша фіналістка турніру в Маямі

Єлена Рибакіна у трьох сетах переграла Вікторію Азаренко у півфіналі змагань

Хацкевич розповів, чи були в Яремчука проблеми з режимом та алкоголем
Футбол | 28 березня 2024, 14:52 2
Хацкевич розповів, чи були в Яремчука проблеми з режимом та алкоголем

Колишній головний тренер «Динамо» вважає Романа найпрофесійнішим футболістом з тих, кого він бачив

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.