Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 06 сiчня 2024, 15:39
18440
16

Три теорії змови, або Що сталося з Роналдо на ЧС-1998

Минуло майже 23 роки, але багато хто до цих пір не може зрозуміти, що ж сталося влітку 1998-го...

| Оновлено 06 сiчня 2024, 15:39
18440
16
Три теорії змови, або Що сталося з Роналдо на ЧС-1998
Getty Images/Global Images Ukraine

Роналдо. Бразилець Роналдо. «Феномен». «Зубастик». Якщо говорити зовсім точно - Роналдо Луїс Назаріу ді Ліма. Але як би ви не називали його, факт залишиться фактом - цей легендарний нападник збірної Бразилії увійшов в історію, як один з найвидатніших футболістів всіх часів. Його феноменальний дриблінг, вміння контролювати м'яч і вчасно наносити смертельні удари по воротах суперника протягом вісімнадцяти років дивували весь футбольний світ, а вболівальники семи клубів відчували себе найщасливішими, коли за їхню команду на полі з'являвся Роналдо.

Далеко не всі футболісти можуть похвалитися виступами в двох непримиренних клубах-суперниках. Але ще менша їх кількість може сказати, що домоглися поваги в обох таборах в рівній мірі. Блискучі виступи Роналдо в Ла Лізі за «Барселону» і «Реал», а також в Серії А за «Інтер» і «Мілан» зробили «Феномена» справжньою футбольною іконою, як для іспанських, так і для італійських уболівальників. А починався кар'єрний шлях Роналдо в Європі з ПСВ із Ейндховена, в рядах якого він домігся феноменальних показників результативності - 54 забиті м'ячі в 57 офіційних поєдинках. Назвати зараз «Зубастика» живою легендою - не сказати нічого. Це дійсно найвидатніший футболіст «дев'яностих» і початку «нульових», згадуючи кар'єру якого багато хто із вболівальників зі стажем напевно зараз скаже: «Так, але ж зараз таких не роблять».

Однак є в кар'єрі Роналдо один, м'яко кажучи, трохи незрозумілий і абсолютно незвичайний етап, який, після стількох років, все ще залишає багато запитань без відповідей. Мова про сумнозвісний для бразильців чемпіонат світу 1998 року у Франції, який завершився справжнім душевним болем для всіх шанувальників «селесао».

Getty Images/Global Images Ukraine

Втім, на міжнародному рівні Роналдо засвітився не у Франції, а на турнірі 1994 року в США. На той Мундіаль головний тренер «селесао» Карлос Алберто Паррейра взяв 17-річного Роналдо у вигляді авансу. Юний нападник здивував всю Бразилію своєю грою за «Крузейро», але це не давало «Зубастику» ніякої фори перед товаришами по команді. Навпаки, Паррейра повіз на ЧС-1994 досить досвідчену команду, де наступними наймолодшими футболістами після Роналдо були 24-річні Кафу, Марсіо Сантос та Леонардо. Середній вік того складу збірної Бразилії дорівнював 27,5 років, а тому не дивно, що молодик Роналдо так і не отримав шансу вийти на поле на Мундіалі в США, який став для команди Паррейри тріумфальним. Зате «Зубастик» став другим футболістом в історії після Пеле, який зумів стати чемпіоном світу в 17 років.

Франція-1998

Перша реальна можливість проявити себе у всій красі на чемпіонаті світу випала Роналдо в 1998 році у Франції. На цей турнір «Зубастик» приїхав вже в якості футболіста «Інтера», а до цього встиг яскраво заявити про себе в Європі в рядах ПСВ та «Барселони». Та й взагалі склад у бразильців на фінальну частину ЧС-1998 був просто казковим: Роберто Карлос з «Реала», Рівалдо з «Барселони», Леонардо з «Мілана», Кафу з «Роми», досвідчений Дунга з «Джубіло Івати», не менш досвідчений і гідний Бебето з «Ботафого», а ще Едмілсон з «Фіорентини» і, звичайно ж, 21-річна молода та рання зірка світового футболу Роналдо. Під проводом досвідченого Маріо Загалло ця команда буквально рвалася до чергової перемоги на чемпіонаті світу, і тоді здавалося, що зупинити «селесао» в цьому прагненні практично нереально.

Роналдо, як ми вже відзначали, на момент участі в фінальній частині чемпіонату світу у Франції був 21 рік. Він був справжньою зіркою всього Мундіалю, але, як і раніше, залишався наймолодшим гравцем в заявці «селесао» на турнір. Однак на цей раз вік жодним чином не завадив Роналдо грати, і допомагати команді добиватися результату.

Свій перший м'яч на ЧС-1998 Роналдо забив у другому поєдинку групової стадії проти Марокко. «Феномен» відкрив рахунок вже на 9-й хвилині, а його команда після стартової перемоги над Шотландією (2:1), здобула три очки, що здавалися черговими, в прогулянковому ритмі - 3:0. Дві перемоги на старті гарантували бразильцям перше місце в групі, а тому поразку в заключній грі на цій стадії проти Норвегії (1:2) ніхто не сприймав всерйоз - мовляв, економили сили і просто закінчували «обов'язкову програму».

В 1/8 фіналу Бразилії в суперники випали колеги з південноамериканського відбірного циклу - збірна Чилі, з якою у «селесао» не виникло жодних проблем. Сезар Сампайо та Роналдо записали на свій рахунок по дублю, що допомогло команді Маріо Загало оформити прохід у чвертьфінал - 4:1. Потім на шляху бразильців виникла збірна Данії, яка змусила діючих чемпіонів світу як слід попотіти, щоб вирвати путівку в півфінал. Йоргенсен вже на 2-й хвилині несподівано відкрив рахунок, на що Бразилія відповіла двома влучними ударами Бебето і Рівалдо, але данці на 50-й хвилині знову забили (постарався Брайан Лаудруп). У підсумку «селесао» довелося максимально мобілізуватися, що призвело до ще одного м'яча Рівалдо, який став переможним і вирішальним у цій дуелі - 3:2.

У гольовий протокол матчів Роналдо повернувся вже на стадії півфіналів. Тут бразильцям потрібно було зіграти з Нідерландами, і «Феномен» на 46-й хвилині відкрив рахунок в протистоянні, але за три хвилини до фінального свистка молодий Патрік Клюйверт перевів поєдинок в овертайми. В результаті Бразилія виграла по пенальті (4:2), а Роналдо реалізував перший удар в післяматчевій серії.

У фіналі Бразилії належало поборотися за титул з господарями турніру, збірною Франції, яка завдяки сенсаційному дублю захисника Ліліана Тюрама здолала з рахунком 2:1 досить потужну Хорватію, в рядах якої виблискували Давор Шукер, Звонімір Бобан та інші. Вирішальний поєдинок між Францією та Бразилією на ЧС-1998 відбувся на «Стад де Франс» при 75 тисячах уболівальників на трибунах...

Хаос та конспірологія фіналу

Всього за годину до початку фінального поєдинку зі стану збірної Бразилії надійшли шокуючі новини, що внесли справжній хаос у передматчеві очікування. Ім'я Роналдо було виключено зі складу «селесао», а фахівцям тільки й залишалося, що ламати голови в здогадах, чому це сталося, і хто замінить «Феномена». Незабаром форвард «Інтера» не вийшов на розминку, додавши сум'яття в і без того великі ряди тих, хто почав сумніватися у перемозі збірної Бразилії.

Втім, за півгодини до початку гри паніка і хаос відступили. Ім'я Роналдо буквально в останній момент було внесено в стартовий склад, але питання залишилися, і вони перетворилися на справжні теорії змов, деякі з яких активно поширюються і в наші дні. Насправді, Роналдо відіграв у фіналі всі 90 хвилин, але виглядав лише блідою тінню себе справжнього. «Селесао» з тріском програли Франції (0:3), яка завдяки дублю Зідана та одному м'ячу Петі оформила історичний перший титул чемпіона світу.

Згодом стало відомо, що в день фіналу Роналдо відчував себе дуже погано. У нього накопичилися психологічні проблеми особистого характеру (тоді «Зубастик» зустрічався з Сузаною Вернер, і під час плей-оф у пресі поширилися чутки, що та нібито невірна своєму коханому), що призвело до 5-хвилинної втрати свідомості. Медики вирішили, що у Роналдо трапився епілептичний припадок, через що йому був прописаний сильний препарат, який негативно впливає на серце. Незабаром один з фахівців заявив, що ніякого епілептичного нападу у Роналдо не було, а його свідомість - це результат серцевого нападу, після якого застосовувати виписані докторами «селесао» ліки було смертельно небезпечно. Але молодий організм Роналдо впорався з цим, хоча його фізична форма в фіналі прогнозовано була поганою.

Згідно з однією із конспірологічних теорій, половина складу збірної Бразилії напередодні фіналу слізно благала Маріо Загало включити Роналдо в число учасників матчу з перших хвилин, а інша половина виступила категорично проти цього. Нібито на цьому підґрунті в стані «селесао» стався серйозний конфлікт, а тому в фіналі проти Франції команда виглядала роз'єднаною та відверто не налаштованою на результат.

Getty Images/Global Images Ukraine

Інша теорія, що успішно поширюється й понині, пов'язана з брендом спортивного одягу Nike. Ця компанія вклала понад 100 мільйонів фунтів у бренд Роналдо та збірної Бразилії, вимагаючи, щоб на кожен матч «селесао» виходили в максимально боєздатному складі з усіма лідерами. Частково ця гіпотеза підтверджується тим, що в непотрібному з турнірної точки зору матчі третього туру групового раунду проти Норвегії, в якому бразильці програли, команда Загало вийшла з усіма лідерами у складі - Роналдо, Рівалдо, Кафу, Таффарелом, Дунгою, Роберто Карлосом... Нібито й в фіналі, коли постало питання про неможливість грати «Феномена» через серйозні проблеми зі здоров'ям, спонсорський контракт зіграв свою роль, а лікарі всіма правдами та неправдами намагалися поставити Роналдо на ноги, хоча і розуміли, що в спортивному плані користі від його участі не буде, і це лише принесе шкоду команді.

Нарешті, третя з найбільш поширених і понині теорій про те, що ж сталося навколо Роналдо на ЧС-1998 безпосередньо вказує на можливі корупційні махінації навколо того турніру. Нібито керівництву Бразильської конфедерації футболу запропонували 15 мільйонів фунтів за те, щоб «селесао» у фіналі поступилися Франції в обмін на сприятливий шлях до тріумфу на ЧС-2002 і можливість незабаром провести один з наступних Мундіалів. Підтвердженням цієї теорії є перемога Бразилії на чемпіонаті світу в Японії і Південній Кореї, проведення країною фінальної частини чемпіонату світу-2014, а також яскравий корупційний скандал навколо француза Мішеля Платіні, який з 2007 по 2015 роки був президентом УЄФА, а в 1998-му був одним з двох директорів Організаційного комітету чемпіонату світу. Прихильники цієї теорії стверджують, що зацікавлені люди скористалися особистими проблемами Роналдо на ЧС-1998 та зуміли на цьому підґрунті у вирішальний момент роз'єднати команду, що і призвело до плачевного для бразильців результату в фіналі.

Яка б з теорій не здалася вам найбільш реалістичною, потрібно розуміти, що правду про те, що сталося на ЧС-1998 знають одиниці, та й те не факт, що в повному обсязі. Сам Роналдо згодом не раз змушений був коментувати ті події, але в кожному разі він давав зрозуміти - йому неприємно згадувати не найкращі моменти життя і кар'єри. Мабуть, це і вірно, адже часто невдачі - це лише сходинки на шляху до подальшого успіху, якого Роналдо на футбольному полі безумовно домігся сповна.

Багато надій, мало віддачі. Чому буксує проект Роналдо в Вальядоліді

Оцініть матеріал
(67)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Саша Яковенко
Это были годы, когда я смотрел все матчи от свистка до свистка.
Запомнился матч Бразилия - Дания. Эпизод когда Лаудруп сравнял счёт, и прилёг на травку, остался в моей памяти как отпечаток.
Мне кажется, что все конспирологические варианты с зубастиком - отвлекающий манёвр. Никаких невест, никаких психолгических проблем. Просто от допинга у человека останавливается сердце. Случаи с принятием допинга и варианты его сокрытия уже известны. А отвлекающие манёвры в прессе это и есть указание на вину.
onco-clown
Помню в день того финала сидели во дворе, мне было 12 лет и к нам подошел один из старшаков и сказал, что Франция выиграет финал - для нас такое заявление стало чем-то немыслимым, всем было очевидно, что Бразилия победит. Так вот тот старшак оказался прав))
Trasher311987
Боже я писюк 10-летний в лагере смотрел финал со старшаками, они мне говорили смотри только будь на стрёме))))
Эххх вот это детство.
А насчёт Роналду травма колена в Интере сыграла свое
Sashamar
Що сталося, що сталося. Те, що повинно було статися ще в півфіналі, так як на будь-якого Роналдо завжди знайдеться свій Франк де Бур. Але тоді був Таффарел, як і в фіналі чотири роки раніше. А проти Франції і Таффарела не вистачило. От і все.
Бо говорив Він бразильцям: "Істинно кажу вам, нападники ваші від лукавого. І тільки за наявності хорошого воротаря будете чемпіонами".
У 82-му яка була збірна: Зіко, Сократес. Але у воротах такий собі Вальдір Перес. Три удари від Россі - три гола. А в італійців тоді був Дзофф, і вся бразильська навала нічого не вдіяла.
Андрей Абзонь
Это был мой первый ЧМ, был с родителями в санатории, в холле санатория был телевизор и все мужики собирались там на просмотр матчей.
Финал пропустил, домой как раз ехал, запомнился матч Италия - Франция.
Не знаю почему, но болел за итальянцев, хотя все вокруг были за Францию, помню что очень расстроился, когда Итальянцы проиграли.
Владимир Копяк
Вариантов,как по мне, может быть только два.Первый. Зная Платини и его высказывания в прессе, что Франция вложила слишком много денег в организацию этого финала, чтобы его проиграть, не исключаю, что игроков с потрохами просто купили. От очень больших денег еще ни один футболист не смог отказаться, тем более с Бразилии.Второе Мог быть передоз допинга и не только у Зубастика, тогда,да и теперь, ФИФА сквозь пальцы смотрит на применения допинга футболистами, ведь не просто так эта коррумпированная общественная организация на входит в ВАДА. Футболисты,зная об этом, жрут эту гадость начиная с городских и областных соревнований. Сбежавший с расеи директор РУСАДА несколько лет назад заявил, что только за год футболисты высшего дивизиона более 150 раз ловились на допинге,и среди них почти все игроки сборной РФ..Тоже самое и у нас, можете не сомневаться.
Игорь Нестеренко
У півфіналі тоді повинна була грати збірна України, а не хорвати! Літом 98-го Україна мала чи не найсильніший склад за всю історію....молоді Шева, Ребров, Головко, Ващук, СаШо та в розквіті сил Калитвинцев, Максимов, Лужний
norma_zap
А вариант, что Франция просто выиграла - уже не катит?
Standard
Так, а ще багато запитань щодо беззубої алогічної гри збірної Іспанії проти росіян у 2018 році на Росії. Я вже не говорю про бліду гру переляканого Салаха після зустрічі з кадировим.