Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 07 квітня 2021, 16:52
16048
2

Федір ЧЕРКАШИН: «Вийшов на бій з тріщиною в ребрі, але промоутеру не казав»

Перспективний український боксер - про свої успіхи і найближчі плани

| Оновлено 07 квітня 2021, 16:52
16048
2
Федір ЧЕРКАШИН: «Вийшов на бій з тріщиною в ребрі, але промоутеру не казав»
Parimatch. Федір Черкашин

Федір Черкашин – непереможний український проспект середньої ваги з Харкова, який живе і тренується в Польщі, а також має польське громадянство. Свого часу у нього виявилося польське коріння, що дозволило переїхати в сусідню країну, де і був даний потужний поштовх його кар'єрі.

На професійному рингу 25-річний Черкашин провів 17 поєдинків, 11 з яких виграв достроково. У рейтингу середньої ваги він входить до топ-15.

27 березня Федір провів перший за рік поєдинок, в якому за очками переміг колишнього претендента на чемпіонський титул Хав'єра Масіеля (33-11, 23 КО).

В інтерв'ю Sport.ua Черкашин розповів про труднощі, які передували недавньому бою, про плани на найближчий час, а також поділився думкою про інших українських боксерів.

– Є інформація, що свій недавній бій ви виграли зі зламаним ребром. Це правда?
– Так, історія така є, останнім часом невдачі переслідують. За весь 2020-й рік виступити не вдалося, тому що операція була, а потім зловив ковід прямо перед боєм 4 грудня. Залишався тиждень до бою. І тут така ж ситуація. Підготовка пройшла відмінно, але вийшло так, що спершу готувався в Києві, потім у Львові. А останні тижні готувався у Варшаві. Запросив на спаринги Дмитра Митрофанова та інших. І останній спаринг залишався, але відчув, що болить спина, важко дихати.

Поїхав до лікаря. Кажуть, що забита спина, потрібен тільки масаж. Але краще особливо не ставало. А тут є тиск певний перед боєм, бо я українець, але бій на польському ТБ, а на мене ще дивляться так... українець, недополяк. Вони підтримують, дуже підтримують поляки, але все ж. У підсумку зробив УЗД, а лікар повідомляє, що у мене тріщина в ребрі. І не радить битися, а я відмовитися не можу. І повірити не можу, що таке сталося. Лікар каже, що можна знеболити. З таким станом важко битися, довелося ще взяти Кетанов, щоб вийти в ринг.

І вийшов на бій. Ризикував сильно, промоутеру не говорив, тому що відповідальність велика. У промоутера плани на США, і якщо я відмовлюся, то складно сказати, коли був би наступний бій. А тут така можливість, суперник вже тут. Дуже радий, що все вийшло. 10 раундів відпрацював після перерви, з травмою відбоксував.

– Ви сказали про американський ринок. А є конкретна інформація?
– Плануємо поїхати до Флориди, там є один тренер. Є бажання познайомитися з США, попрацювати з тренерським штабом. Є бажання провести там спаринги, попрацювати. Це вже найближчі плани, кінець квітня або початок травня. Я після бою приїду в Україну, відпочину тиждень, а потім будемо перебиратися до США. Якщо вийде, то перший бій там провести в кінці травня або на початку літа.

– Скільки боїв зараз готові проводити на рік?
– Чотири. І за контрактом один бій повинен бути в США. Якщо промоутер не потягне, то повинен перекрити це боями в Польщі. У мене велика промоутерська компанія, тут виховувалися Влодарчик, Гловацький, Шпилька. Всі вихідці цього промоутера, останні бої Шеремети теж він організував. Ще вийшло, що тренер з грудня пішов, тому я проходив підготовку з українськими наставниками.

– У вас влітку була операція на руці. Уже відновилися?
– Так, рука повністю відновилася. В кінці жовтня ще був психологічний страх при ударах, під час спарингів, але зараз вже на 100% рука в порядку.

– Ваша вага зараз одна з найцікавіших, багато сильних чемпіонів. І є українець Дерев'янченко, який свої три шанси на титул не використав. Чого не вистачило Сергію?
– Можу сказати, що Сергій – дуже працьовитий хлопець. Я з ним познайомився перед його боєм з Чарло. Поспілкувався з ним, хотів обговорити питання про США, про обстановку там. Працьовитий, цілеспрямований хлопець. Складно сказати, чого не вистачило. Він б'ється на топ-рівні, там вже грають роль тонкощі. Я не знаю, як він готувався. Вважаю, що можна пишатися, що він показує бокс такого рівня. Особливо мені сподобався бій з Головкіним, де Сергій показав характер і здібності. Наприклад, поєдинок з Чарло вже в іншому стилі пройшов. Чарло – голодний боксер, силовий стиль. Я думаю, штаб Дерев'янченка попрацює над помилками і Сергій отримає свій шанс.

Стиль робить бій. Я ось сам таке не люблю, коли суперник закривається в захисті. І можна сказати, що Сергію було зручніше з Головкіним, а Чарло вищий, руки довші. Стиль інший, і тому важче.

– Ви починали з тайського боксу. Ми знаємо, що той же Віталій Кличко теж не з боксу починав. Що дає вам другий вид спорту, чим допомагає в боксі?
– Я займався тайським боксом, кікбоксингом з 7 років, а в бокс перейшов уже в 18 років. Коли прийшов в зал, то там вже були хлопці досвідчені і різниця відчувалася. Мені було складно перебудуватися. У боксі невеликий технічний арсенал – дві руки і все. А в тайському боксі є і робота ногами, колінами. І раундів в тайському боксі менше – всього п'ять. Але це загартовує характер. У мене в професіоналах 20 боїв в тайському боксі. Мені здається, досвід і відчуття супротивника отримуєш. Бойові мистецтва дають це почуття супротивника. Але бокс все одно мене здивував, дуже багато роботи, і я продовжую вчитися.

– Повернемося до ситуація з громадянством. Який все-таки ваш статус на даний момент?
– Я приїхав з України, відповідно, я – українець. Все життя боксував в Україні, виступав у любительському тайському боксі, і у кікбоксингу. Завжди на моїх боях піднімався прапор України. Але польський прапор на серйозні бої я б помістив собі на екіпіровку, тому що Польща дає можливість розвиватися, мене тут також полюбили як боксера, як людину. До мене ставляться з повагою, я нічого поганого про цю країну сказати не можу. Люблю і поважаю польських уболівальників. Представляю і буду представляти Україну, але Польщі дуже вдячний. Якщо щось вийде завоювати в боксі, Польщі віддячу теж, адже це буде і їхня заслуга. У мене навіть язик не повернеться сказати, що поляки мені не важливі. Мене прийняли у важкій ситуації, забезпечили фінансову підтримку.

На жаль, в Україні у мене не вийшло домовитися з K2. Був нецікавий промоутерам, хоча у мене і був рекорд 7–0. Я до сих пір голодний, готовий вчитися, розвиватися. На жаль, так вийшло, але прийняли тут. На K2 Promotions абсолютно ніяких образ немає. Пішов іншою дорогою, ось і все.

– Що найбільше здивувало при переїзді до Польщі?
– Найперше, що впало в око, що тут все за правилами. Починаючи від дрібниць, навіть з приводу карантину. Сказали одягнути маску – людина на вулиці маску не зніме. До сих пір масковий режим, і я не бачив жодної людини без маски. Видно, що тут є європейські цінності, не можна нікого обманювати. Це стосується не тільки фінансових питань. Навіть в боксі, якщо щось пообіцяли зробити, то точно зроблять.

Спочатку було незвично, тому що ритм життя в Україні більш швидкий. Ми постійно кудись поспішаємо, якщо схопилися, то постійно голод в очах. А тут люди спокійніші, вони знають, що можна і машину в лізинг виплатити, і за квартиру кредит заплатити. І зарплату дадуть, щоб поїсти завжди було. Туалетний папір і гречка в важкі часи не скуповуються.

– Нещодавно помер легендарний середньоваговик Марвін Хаглер, який був абсолютним чемпіоном світу у 80-ті. Чим нинішній бокс відрізняється від тих часів?
– Якщо подивитися, які видовищні бої влаштовували тоді на такому високому рівні... На ринг виходили такі «рубаки», було видно, що навіть енергетика зовсім інша. Зараз теж цікаво, є багато хороших бійців. Але якщо ми говоримо про Хаглера, про його зарубу з Томасом Хірнсом, то тоді був голод в очах. Це було видно. Зараз змінився стиль боксу. Намагаються більше працювати тактично, тренери розробляють план, як десь розкачати суперника. Тоді було по-іншому, хоча видно, що багато речей відточені до автоматизму, видно, що вони свою роботу в залі виконували на 100%.

– Володимиру Кличку в кінці березня виповнилося 45. Він говорив, що повернеться в ринг лише для того, щоб побити рекорд Джорджа Формана, який став чемпіоном світу в 46. Чи потрібно йому повертатися і ще щось доводити?
– Це буде виключно його рішення. У суперважкій вазі шанси є завжди, але не знаю, чи хотіли б ми бачити Володимира знову в ринзі. Можливо, буде краще, щоб він залишився в нашій пам'яті тим чемпіоном, яким він завжди був. Особисто я б не хотів, щоб він повертався. Навіть незважаючи на те, що він програв останній бій з Джошуа, він мені запам'ятався відважним воїном.

– Ентоні Джошуа і Тайсон Ф'юрі ніби як домовилися вже про проведення боїв між собою. На кого б поставили в цьому протистоянні?
– Дуже цікавий поєдинок для популяризації боксу. Мені здається, що Ф'юрі буде фаворитом в цьому поєдинку. Якщо чесно, то він дуже цікавий персонаж. Я не вірив в його перемогу над Кличком, не вірив в нього в бою з Вайлдером. Тому вже не списую його з рахунків. Він дуже незручний суперник: високий, добре рухається. Думаю, що Джошуа не знайде до нього ключів. Не думаю, що Ентоні б'є сильніше, ніж Вайлдер. А психологічні кризи у Джошуа бувають, цим може скористатися Ф'юрі. Після боїв з Вайлдером він сильно виріс. Подивимося, в якій Тайсон буде формі, адже він може піти в загул. Буде цікаво, цей бій збере велику кількість глядачів.

– Раніше ви говорили, що одним з ваших улюблених боксерів є Флойд Мейвезер, який любить влаштовувати грошові поєдинки. Чи потрібно і йому ще щось доводити в боксі, чи варто переключиться на побиття блогерів?
– Його цілу кар'єру вели до того, ким він зараз став. Але я б уже не хочів бачити боїв Мейвезера ні з блогерами, ні з боксерами. Хотілося б, щоб він завершив з боями, а брав участь в розвитку боксу, нехай навіть і професійного. Він розвиває The Money Team Promotions, але хотілося б, щоб він привертав до цього виду спорту молодь. Люди його дивляться, хочуть від нього якоїсь поради, підтримки. Те, чого він досяг, – дорогого коштує. Піти з чистим рекордом і світлою головою – це найголовніше.

– Бої між відомими боксерами і бійцями MMA – це більше шоу, чи щось більше?
– Це більше шоу. Ми, як боксери, все це бачимо і розуміємо. Навіть на трештоку Макгрегора всі думали, що, може, є у нього якийсь шанс. Але це те ж саме, що Мейвезер би вийшов в клітку і почав з Конором боротися. Або з Хабібом, це нереально.

Але все було продано, загорнуто в красиву упаковку, щоб глядач міг насолодитися цією покупкою. Але це просто шоу...

– Як і повернення Майка Тайсона?
– Так, те ж саме. Хоча Тайсон здивував своєю формою, приємно здивував. У такому віці, та ще й після непростих життєвих ситуацій, зміг провести кілька раундів.

– У минулому році в свій особистий рейтинг pound for pound ви визначили Сауля Альвареса, Василя Ломаченка і Теренса Кроуфорда. Що змінилося за цей час?
– Альварес і Кроуфорд залишаються. У Василя, на жаль, був цей бій з Лопесом, але до топ-5 він увійде однозначно. Що стосується травми Василя, впевнений, що вона дійсно була, плече було сильно травмовано. Він говорив, що міг відмовитися, але в тій ситуації пропустити бій за чотири пояси... Коли ще таке буде? Думаю, на результат вплинула ще важка підготовка і скидання ваги. Напевно, Лопеса ще зарано ставити в топ-3, дуже б хотілося подивитися реванш.

Третім можна назвати Тайсона Ф'юрі, у нього є своя боксерська хитрість і досвід великих боїв. У житті він начебто і хуліганчик, але вміє викликати прихильність до себе як людина, Ф'юрі – відкритий, з ним навіть інтерв'ю подивишся і думаєш: «Та це свій чувак». Тайсон викликає емоції.

ФОТО: Parimatch, Knockout Boxing Night

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.