Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
| Оновлено 07 квітня 2021, 23:10
9201
28

Забудьте про Кілмана. Він не здатен зробити збірну України сильнішою

Олексій Сливченко вважає, що неможливість натуралізувати бека «Вулверхемптона» - невелика втрата

| Оновлено 07 квітня 2021, 23:10
9201
28
Забудьте про Кілмана. Він не здатен зробити збірну України сильнішою
Getty Images/Global Images Ukraine. Макс Кілман

Новина про вердикт ФІФА щодо неможливості УАФ заграти за національну збірну України англійського центрбека «Вулверхемптона» Макса Кілмана, яка напередодні з'явилася у вітчизняному інформаційному просторі, стала однією з ключових з точки зору кадрових питань нашої головної команди перед оголошенням заявки на фінальний турнір Євро-2020. Очевидно, що Андрій Шевченко розраховував на потенційну допомогу Кілмана на чемпіонаті континенту, однак тепер наставнику «синьо-жовтих» доведеться повертатися до того вибору, який у нього був раніше.

Насправді, те, що сталося, в жодному разі не повинно псувати настрій уболівальникам збірної України. Так, для тренерського штабу нашої команди як мінімум номінально кадровий вибір при успішній натуралізації Кілмана міг би розширитися, але з іншого боку існує чимало факторів, які говорять не на користь захисника «Вулверхемптона».

Хто такий Макс Кілман, і чи потрібен він збірній України

Зараз, коли в питанні потенційних виступів Кілмана за збірну України практично поставлено крапку, давайте з'ясуємо, чому в рішенні ФІФА про заборону бека «Вулверхемптона» змінити футбольне громадянство для «синьо-жовтих» немає нічого страшного.

Не міг визначитися

Насправді, з самого моменту появи інформації про можливу натуралізацію Макса Кілмана для збірної України існувала серйозна невизначеність і недомовленість. Сам футболіст вважав за краще висловлювати свою позицію досить абстрактно, а в листопаді минулого року авторитетне британське видання ВВС розповсюдило інформацію про те, що Кілман роздумує над перспективою виступів або за збірну України, або за збірну Росії. Така можливість у бека «Вулверхемптона» теоретично існувала через те, що його батько - етнічний росіянин, а мати - українка.

Сам Кілман односкладово ніколи не говорив, що при виборі між Росією та Україною віддає тверду перевагу «синьо-жовтим». Здається, він банально торгувався в питанні умов, які можуть йому запропонувати РФС та УАФ. Колись щось подібне робив Роман Нойштедтер, якого росіяни змогли увести буквально з-під носа українців, але так і не отримали гравця топ-калібру в своїй збірній, на якого, вочевидь, розраховували.

Недефіцитна позиція

Макс Кілман - це лівоногий центральний захисник, здатний також зіграти на лівому фланзі, але в цій ролі його в клубі задіють вкрай рідко. На трансферному ринку гравці такого амплуа зараз досить цінні в силу різних тактичних нюансів. Скажімо, Гвардіола завжди наполягає, щоб в його команді були центрбеки з різними робочими ногами, що дозволяло б краще та простіше вести гру всієї команди, особливо при виходах з оборони в атаку.

Інше питання, що в нинішній збірній України лівоногий центрбек - це зовсім недефіцитна позиція. Тут в Андрія Шевченка є шикарний вибір між Миколою Матвієнком та Віталієм Миколенком. Обидва куди більш універсальні, ніж Кілман, і здатні однаково успішно зіграти як на фланзі, виконуючи всі функції фулбека, так і в центральній зоні, активно взаємодіючи з воротарем, правоногим центрбеком та опорними півзахисниками. Важливо й те, що Кілман фактично знаходиться в тій же віковій групі, що і Матвієнко з Миколенком - це 21-24 роки. При цьому, досвіду, який виражається в зіграних матчах, в тому числі і на міжнародній арені, у гравців «Шахтаря» та «Динамо» значно більше, ніж у бека «Вулверхемптона» при всіх його 19 проведених матчах в англійській Прем'єр-лізі.

Йдемо далі, і дивимося на ключові статистичні показники Кілмана, Миколенка та Матвієнка.

 

Тут чітко видно, що Макс практично ні в чому не кращий, а в більшості компонентів навіть поступається своїм візаві зі збірної України. Навіть у верхових єдиноборствах куди більш високий Кілман (192 см) має гіршу статистику, ніж Миколенко (179 см) і Матвієнко (182 см) - 48% виграних дуелей проти 52% і 50%, відповідно. Чисто в командних взаємодіях нинішній Кілман також навряд чи здатний відразу змусити українську збірну різко додати в грі. У «Вулверхемптоні», коли Макс з'являється на полі, його роль вкрай обмежена, і в команді Шевченка потенційно ми навряд чи б побачили іншу картину. Стало бути, натуралізація Кілмана - це додавання ще одного гравця на позицію, де немає яскраво виражених проблем. Якби формальні процедури можна було провести максимально швидко, то варіант ще можна було б розглядати, а з урахуванням 25 матчів Кілмана за футзальну збірну Англії, які спливли на поверхню, краще просто забути, і рухатися далі.

Україна більше потрібна Кілману, ніж Кілман Україні

Насправді питання натуралізації більше потрібне самому Максу Кілману, ніж збірній України. Судіть самі: лише нещодавно цей футболіст зумів заявити про себе. Ще рік тому трансферна вартість Кілмана за оцінками порталу Transfermarkt становила 800 тисяч євро, а нині вона дорівнює вже 4,5 мільйонам. Але це все одно значно менше показників Миколенка (15 млн євро) та Матвієнка (11 млн євро). Чому? Відповідь досить проста - двоє останніх є основними гравцями не тільки в своїх клубах, що регулярно виступають в єврокубках, але і входять в когорту ключових футболістів збірної України.

Міжнародна кар'єра дуже важлива для іміджу та цінності футболіста. За гравця, який представляє збірну з топ-30 (Україна нині займає 24-е місце) рейтингу ФІФА умілий агент завжди зможе виторгувати більше грошей як для клубу, що продає, так і в плані самої зарплати футболісту. Для Кілмана в силу конкуренції дорога в національну збірну Англії закрита. Усвідомивши це, логічно, що сам Макс відправив меседж УАФ щодо готовності грати за збірну України - мовляв, допоможіть тільки в формальних процедурах.

Але з урахуванням непролазних хащів у цих самих процедурах, а також наявності хорошої конкуренції в команді Шевченка на позиції Кілмана, захисник «Вулверхемптона» виявляється надто винятковою фігурою в плані боротьби за його залучення до лав «синьо-жовтих». Навряд чи УАФ варто зайвий раз «мусолити» очі ФІФА в питанні натуралізації Кілмана, якщо відмова по гравцю насправді вже прийшла у вигляді факсу з головної футбольної інституції планети. Це явно не те питання, де потрібно проявляти принциповість і наполегливість до кінця...

Моральний аспект

Зрештою, не варто забувати про моральний аспект ситуації. Про натуралізацію Кілмана активно заговорили напередодні участі збірної України у фінальній частині Євро-2020, яка, як всі ми сподіваємося, все ж відбудеться цього літа за наміченим УЄФА планом. По суті, Кілман міг би поїхати на чемпіонат континенту в якості людини, яка не доклала зовсім ніяких зусиль по завоюванню цієї путівки для «синьо-жовтих». І це було б не зовсім справедливо з точки зору гравців, які віддали свої сили заради результатів і залишилися поза заявкою.

Ясна річ, що можна скільки завгодно говорити про професіоналізм футболістів та їх обов’язок виконувати рішення тренерського штабу, але важливо не забувати, що кожен футболіст - це, перш за все, така ж людина, як і ми з вами, зі своїми думками, логікою і розумінням справедливості. Як можна притягнути саме поняття справедливості до потенційної ситуації, коли Кілман зайняв би в заявці збірної на Євро-2020 місце гравця, який грав у кваліфікації - складно відповісти... А це ще один ймовірний привід для погіршення психологічної ситуації в команді, з чим краще не жартувати. Якщо хто забув, або не згоден, нехай як слід згадає попередній для збірної України чемпіонат Європи, ситуацію в команді, і результати, якими наші «блиснули» у Франції в 2016-му.

Тому сумувати з приводу провальної натуралізації Макса Кілмана навряд чи має сенс. При всіх розкладах прямо зараз цей футболіст навряд чи здатен витіснити когось з основи збірної України, а якщо вести мову про перспективу... Зрештою, перспектива - це така штука, яку передбачити вкрай складно, і хіба зараз варто відкидати можливість, що через рік-два в першу команду «синьо-жовтих» постукають якісь молоді таланти, на зразок умовного Іллі Забарного, про яких зараз мало хто чув, але які зуміють зробити якісний ривок вгору в своїй кар'єрі? Ні. Саме тому про перспективи можна міркувати скільки завгодно, але масло на хліб допомагають намазувати виключно нинішні заслуги, а не теоретично-віддалені..

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 28
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Вадим Максимов
Интересная статистика, только не нужно забывать что она составлена на результатах: АПЛ и УПЛ.
Ёкарный Бабай
С первого дня слухов это писал. Если и натурализовать так форвардов. Мы постоянно везде обороняемся во всех турнирах, еще защитников натурализовать не хватало.
andrei saenko
Читаю коменты и такое ощущение что у нас сборная "звёзд", постоянно то чем Европы выиграем, то ЧМ через цикл тоже наш. Я считаю, натурилизация нужна, Килман или кто то другой-неважно, если у человека есть желание. Свой уровень сборная показала с Казахами и Финами.(СЕРЕДНЯЧОК)
Макс Руденко
Ну, всі живут одним днем. Пацан молодий, може колись розкриється й стане супер стар світового футболу. А тут вже якась тупа статистика пішла, зрівнюють УПЛ та АПЛ, ахахах, просніться, що ви чешете? Ну не може він за сбу грати, що поробиш. Потрібно других шукатати, хто має корні або бажання грати за Україну, тільки не старперів 30тирічних, а пацанів 19-24 роки. Заграє, чудово, ні, ну не доля грати на такому рівні. Спортсмени знають і розуміють, що їх тисячі в любому виді спорту, а чемпіон лише один. А так не дай бог травма чи корона, і буде шева сам закривати позицію, бо заміни немає. Я не про цього хлопця, а взагалі за всю збірну. У Франції чемпіони світу дві треті африканці в команді, яких пацанами завезли й виховали. А в нас це чомусь алалала.
dd dent
К чему эти анал развёртки если он и так не может быть заявлен? Ну не то не, не такая там потеря прям. Ладно б ещё могли глянуть, а так ... что там изучать то?
WladWest
Уговорил, забыли.
Саша Яковенко
Гарний матеріал. Це про статтю.
Видно позицію автора. Залучена статистика. Наведені моральні аспекти.
Евгений Семыкин
Ухахха, это прям по нашему )
Такой хороший хлопчик, вот бы натурализировать...
Уефа - нет.
Авторы на Спорт ЮА - да фу, оно и не надо нам.
))))))
nabooo
Вообще непонятная тема. У нас сразу несколько молодых талантливых цз, Кривцов еще попылит, а тут такая шумиха вокруг чела среднего уровня, который и определиться толком не может.
NeRoN69
Я тоже так считаю. Когда зайти к кассиру за зарплатой?
Lazio
Вибачте, друзі. Я напів в тему. Чому на спорт.юа немає резонансу на футзал???? Якогось Кілмана розписують вже тиждень, а сьогоднішню гру збірної з футзалу - 000000!!!!!!!
Остання новина в блозі футзалу - аж 07.03.!!!
🤔🤔🤔
ivtbox
Яка різниця статистика АПЛ чи УПЛ?
Статистика це індивідуальний ККД футболіста.
Чи Лужний погіршив свою індивідуальну статистику в АПЛ після України?
Surkis-fuflo
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Андрій Некрасов
Аффтар забыл добавить, что Буяльский нужен сборной... Это его любимая тема... Как он так....