Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Перша ліга
| Оновлено 03 червня 2021, 17:15
1849
7

Чорноморець везе із Харкова три очки

Закінчилася 14-матчева безпрограшна серія харківської команди

| Оновлено 03 червня 2021, 17:15
1849
7
Чорноморець везе із Харкова три очки

У 28-му турі в гості до харківського «Металісту 1925» завітав одеський «Чорноморець». Це був матч команд, які перебувають вгорі турнірної таблиці. Одесити йшли на другому місці, випереджаючи на 2 очка харків'ян, що займають третій рядок таблиці.

Команда з Одеси – один з найстаріших клубів України. «Чорноморець» провів у вищому дивізіоні України 715 матчів. Вище за одеситів за кількістю проведених матчів в еліті лише 4 команди ( «Динамо», «Шахтар», «Дніпро» і «Карпати»). Хоч харківському клубу йде всього п'ятий рік, і він лише вчетверте зустрічається з одеським клубом, але для вболівальників цей матч асоціювався зі знаменитим протистояння Харків – Одеса в футболі. Це протистояння почалося ще в 30-х роках минулого століття і має дуже цікаву і насичену історію. Але давайте про день насущний. Зараз два клуби серед фаворитів поточного чемпіонату, і обидва клуби мають великі амбіції і будують величезні плани на майбутнє.

У минулому чемпіонаті «Металіст 1925» двічі грав проти «Чорноморця». Матчі в Харкові і в Одесі завершилися без забитих м'ячів. У поточному сезоні гра в Одесі принесла перемогу морякам – 2:0. Причому, харків'яни з 57-ї хвилини матчу мали чисельну перевагу, але, граючи в більшості, примудрилися пропустити два голи. Також варто відзначити, що в складі одеської команди грає Дмитро Поспєлов, колишній гравець «Металіста 1925». Дмитро провів за харків'ян 47 матчів і забив 10 голів. Не чужий Харків і головному тренеру одеситів Олексієві Антонову, який в ході сезону змінив на тренерському містку Сергія Ковальця. Свого часу Антонов провів за той ще харківський «Металіст» 37 матчів і забив 7 голів. Пристрасті напередодні матчу вирували бурхливі, «Металіст 1925» навіть виступив на своєму офіційному сайті зі спеціальною заявою про деструктивні сили, які загрожують нормальному проведенню матчу.

Напередодні матчу, в попередньому турі, обидві команди здобули великі перемоги. Харків'яни на виїзді з рахунком 3:0 обіграли івано-франківське «Прикарпаття», а одесити вдома легко розібралися з херсонським «Кристалом» – 4:0.

У господарів в опорній зоні вийшов Габелок, а не Кольцов, Артем набрав в останніх турах відмінну форму, а місце лівого півзахисника зайняв центрхав Батюшин. Набрав хорошу форму у весняній частині і вінгер Дмитренко, але він залишився на лаві запасних. Головна втрата господарів – бразилець Дерек, який буде лікуватися до кінця сезону. Місце на вістрі атаки зайняв досвідчений Пономар, в останніх п'яти турах Віталій відзначився 6 голами і 2 асистами. Олексій Антонов не став міняти переможний склад і знову випустив ту ж одинадцятку, яка здобула переконливу перемогу над «Кристалом».

Уже в дебюті матчу стало зрозуміло, що обидві команди гратимуть швидко, і акцент зроблять на атаки з передачами з флангів у штрафний майданчик. У господарів вже на самому початку гри створив гострий момент Батюшин, він здорово прострілив уздовж воріт суперника, але замкнути простріл ніхто не встиг. У відповідь вже одесит Ковбаса протягнув м'яч і викладав його в центр, під удар, але воротар господарів Сидоренко кинувся навперейми і забрав круглого в руки. Розмашисті атаки проводили господарів поля. Батюшин і Савін раз по разу подавали м'яч на голову Віталія Пономаря, але захисники одеської команди не давали центрфорварду нанести прицільний удар по воротах.

І ось тут, в дебютний відрізок гри, сталася найважливіша подія першого тайму. Козак і Авагимян розіграли м'яч в глибині лівого флангу, і останній зробив закид на хід Брагару. Той, увірвавшись до штрафного майданчику, в боротьбі із Западнею, звалився на землю, як підкошений. На мій погляд, одеський футболіст вміло підставився. Арбітр зафіксував поштовх з боку захисника харків'ян і призначив пенальті. Ілля Путря пробив холоднокровно і точно – 0:1. Це другий гол Іллі в цьому чемпіонаті і знову з 11-метрової позначки.

На куражі одесити виконали кілька небезпечних стандартів. Сидоренко вступав в гру після штрафного від Кравченка і кутового від Авагимяна. Але «Металіст 1925» теж завівся. Пішли прицільні удари. І ось вже Паламарчук потягнув щільний удар від Криськіва, потім зреагував на удар Пономаря з гострого кута воротарського майданчика.

На перерву команди пішли за рахунку 1:0 на користь підопічних Антонова.

Але вже на самому початку другого тайму господарі могли не тільки зрівняти рахунок, а й вийти уперед. Після кутового від Савіна Пономар виграв верхову боротьбу і скинув Криськіву. Дмитро, перебуваючи прямо перед воротами, влучив у поперечину! Це було на 48-й хвилині матчу. А на 55-й вже штанга врятувала одеситів. Після подачі Жичикова з правого флангу в один дотик в стрибку замикав подачу Голодюк – і струсонув своїм ударом штангу! У відповідь кілька разів били здалеку Авагимян і Вачіберадзе. Активний Пономар на 64-й хвилині після кутового від Савіна пробив головою вище воріт.

Другий тайм вийшов дуже нервовим. Арбітр матчу Романов не скупився на жовті картки і в ході матчу продемонстрував гравцям 9 гірчичників (5 господарям і 4 гостям). Змахнув жовтою арбітр і перед тренерської лавою харків'ян, покаравши Валерія Кривенцова. Харків'яни не бажали програвати і створювали момент за моментом. Пробивав Савін, потім Криськів. А на 78-й хвилині Пономар кинувся за м'ячем і налетів на Паламарчука. Арбітр показав другу жовту нападнику «Металіста 1925», а це означало вилучення для форварда харків'ян. Але навіть в меншості могли господарі відігратися. Після кутового від Жичикова удар Ченбая, що вийшов на заміну, прийняв на себе захисник Мартиненко і головою виніс м'яч в поле з лінії воріт. Йшла 80-та хвилина матчу. Трохи пізніше Паламарчук зреагував на гарний удар Криськіва. У гостей в кінцівці матчу був хороший момент збільшити перевагу, але Сидоренко впорався з ударом Сухоручка.

Але і одного голу вистачило для перемоги підопічним Антонова. Ця перемога дозволила «Чорноморцю» за два тури до фінішу забезпечити собі путівку в УПЛ, на день пізніше за «Верес»! Теоретично наздогнати одеситів ще можуть «Металіст 1925» та «Миколаїв», а й з першими, і з другими команда Антонова має перевагу в особистих зустрічах. Так, що в будь-якому випадку «Чорноморець» виявиться вище.

Підопічні Кривенцова не програвали з листопада минулого року і ось серія з 14 безпрограшних матчів обірвана. На «Металіст 1925» очікує складна кінцівка сезону і нервова боротьба за третє місце, оскільки вже немає права на помилку. Проте, вболівальники, а їх на матчі було більше 13 тисяч, конкретно 13134 (це рекорд Першої ліги в цьому сезоні), вірять, що команда обов'язково виконає завдання виходу у вищий український дивізіон. Одним словом, кінцівка сезону обіцяє бути спекотною.

«Металіст 1925» – «Чорноморець» 0:1

Гол: Путря (12, з пенальті).

«Металіст 1925»: Сидоренко, Жичиков, Ткачук, Шершень, Западня, Габелок, Савін (Дмитренко 85), Голодюк (Блажко 80), Криськів, Батюшин (Ченбай 80), Пономар.

«Чорноморець»: Паламарчук, Мартиненко, Горопевшек (Микицей 90 + 3), Путря, Долгов, Кравченко, Вачіберадзе, Брагар (Мащенко 71), Ковбаса (Штогрин 70), Авагимян (Сухоручко 78), Козак.

Попередження: Пономар (60, 78), Габелок (58), Ткачук (64), Кривенцов (65 гол. тр.) – Путря (40), Долгов (47), Горопевшек (60), Мащенко (71).

Вилучення: Пономар (78 друга жовта).

Анатолій Хамаев
Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Serhii Dovhaliuk
Обидно было болельщикам пришедшим на матч, а ведь могли получить путевку в УПЛ ... Еще есть очень большие шансы все равно добиться цели, тем более матч Волыни и Николаева может принести М1925 уверенность и спокойствие в последующих матчах. Удачи Харьковчанам! Заслужили!
bus
Как же хочется что бы 1925 остался в Первой лиге на дерби.
Ja Ja
Слава Одессе!
OnlyKharkov
Я мать ел Романова кста