Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 07 червня 2021, 16:12
14437
10

Шахтар, а не Італія. Чому топи Серії А не зробили ставку на Де Дзербі

Перспективний італієць покинув рідну країну заради нового виклику, який зумів знайти за кордоном

| Оновлено 07 червня 2021, 16:12
14437
10
Шахтар, а не Італія. Чому топи Серії А не зробили ставку на Де Дзербі
Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Де Дзербі

Поки уми футбольних уболівальників остаточно не захопив чемпіонат Європи, пропонуємо ненадовго повернутися до клубних справ, і спробувати відшукати відповідь на питання, що здається цікавим не тільки в Україні, але й в Італії - чому Роберто Де Дзербі, який гідно проявив себе зі скромним Сассуоло, вирішив за краще покинути рідну країну і перебрався в донецький Шахтар? Молодому наставнику довелося їхати в Україну з метою зіграти зі своєю командою в Лізі чемпіонів, хоча в Серії А є цілий ряд амбітних колективів, де Де Дзербі за пару років міг би вибудувати проект під найсильніший клубний турнір континенту.

Дійсно, переїзд Де Дзербі в Україну - загадка, й в її основі лежать не гроші. Точніше, не тільки вони. Судіть самі: в Німеччині 33-річний Юліан Нагельсманн з наступного сезону отримає можливість попрацювати з головним грандом країни - мюнхенською Баварією, пройшовши до неї шлях через успіхи в Хоффенхаймі та Лейпцигу. Але в італійській Серії А ми, як і раніше, бачимо, що боси клубів навіть середньої руки вважають за краще довіряти управління командою 63-річному Серсе Космі або 69-річному Клаудіо Раньєрі...

42-річний Роберто Де Дзербі після 155 поєдинків, зіграних його командами в Серії А, поїхав за кордон. Ні, його рішення покинути Сассуоло бачиться цілком логічним, оскільки ще Фабіо Капелло казав, що три роки - це максимальний цикл для тренера в одному клубі. Тому, з огляду на результати «зелено-чорних» й топтання на місці, що намітилося в деякій мірі (фінішувати вище 8-го місця в Серії А для клубу з бюджетом Сассуоло - завдання, схоже на перемогу Шахтаря в Лізі чемпіонів), Роберто абсолютно логічно побажав змінити обстановку в бажанні розвиватися.

Але чому ніхто з топових клубів Італії не дав Де Дзербі можливості проявити себе? Чому, незважаючи на неймовірний тренерський круговорот, що відбувається в Серії А останнім часом, до послуг Роберто не звернулися умовні Рома або Наполі, не кажучи вже про Інтер? Здається, що відповідь на ці питання криється в самій культурі італійського футболу...

У Серії А, на відміну від інших європейських чемпіонатів, молодих тренерів не надто схильні призначати в топові або середні команди. З сезону-2010/11 і до сьогоднішнього дня єдиними наставниками, які працювали в італійській еліті не досягнувши 40-річчя, були Андреа Страмаччоні в Інтері, Вінченцо Монтелла в Ромі, Андреа Пірло в Ювентусі, і три екс-футболісти Мілана, які потім отримали шанс показати себе на лавці «россонері» - Дженнаро Гаттузо, Крістіан Броккі та Кларенс Зеєдорф. Як показало життя, жодне з цих призначень себе не виправдало, й всі досить швидко розпрощалися з мріями побудувати довгострокові проекти з зазначеними командами.

Якщо поглянути на менш топові команди в Італії, не виходячи за рамки позначеного часового відрізка, то згадуються й інші прізвища тренерів, які отримали шанс в Серії А, не досягнувши 40 років. Це Девіс Манджа (Палермо), Дієго Сімеоне (Катанья), Дієго Лопес (Кальярі, Палермо), Фабіо Ліверані (Дженоа), Массімо Оддо (Пескара, Удінезе), Ігор Тудор (Удінезе). Жоден з них не затримався на своїй посаді більше ніж на один сезон. Симптоматично, чи не так?

Єдиним, хто досяг успіху в цій справі, виявився Роберто Де Дзербі. Він підписав контракт з Сассуоло 13 червня 2018 року, коли йому було 39 років, і до недавнього часу працював з «зелено-чорними» без якихось реальних загроз бути звільненим керівництвом. Остання обставина свідчить про вправність та майстерність наставника, а тому Де Дзербі недарма називали в Серії А одним з найяскравіших молодих тренерів останнього десятиріччя, який, до того ж, демонструє зі своїми командами сучасну ігрову ідентичність.

За підсумками сезону-2020/21, якби не різниця забитих і пропущених м'ячів, Сассуоло зумів би обійти Рому в боротьбі за сьоме місце, яке дає право зіграти в Лізі конференцій. Але важливо розуміти, наскільки різний вихідний матеріал у плані футболістів мав Паулу Фонсека в столиці Італії та Роберто Де Дзербі, який тренував команду з містечка з населенням трохи більше 40 тисяч людей, розташованого в регіоні Емілія-Романья. Теоретично, якщо б у Роберто були більш якісні й багатогранні футболісти, то з його тактикою і методами роботи Сассуоло легко б обійшов Рому. Тому не дивно, що влітку 2021 року, остаточно усвідомивши цей факт, а також не дочекавшись привабливих пропозицій від команд вищого рівня із Серії А, Де Дзербі подався в Україну, де «гірники» виявилися готові надати йому проект, що дає впевненість у подальшому самовдосконаленні.

Головна проблема найсильніших клубів Серії А: вони занадто не люблять ризикувати. Для багатьох колективів чемпіонату Італії інвестиції в Роберто Де Дзербі здавалися надто небезпечними, а тому ні Інтер, ні Ювентус, які шукали нових тренерів, не звернулися до послуг молодого наставника Сассуоло, який сам зізнався, що йому потрібен певний час, щоб його футбол показав себе і окупився. Дві останні спроби перебудови в Ювентусі вилилися в слабкі результати, а тому після невдачі з Пірло в Турині ніхто й ніколи не пішов би на черговий експеримент.

Але Бог з ними, з Інтером і Ювентусом, куди важче зрозуміти, чому клуби середнього рівня, що не мають серйозних амбіцій на перемогу в Серії А (наприклад, Наполі, Фіорентина, Рома, Лаціо) - не покликали до себе Де Дзербі. Очевидно, вони керувалися все тією ж логікою минулих років щодо віку тренерів, про існування якої в Серії А ми говорили трохи вище за текстом...


Getty Images/Global Images Ukraine. Cімоне Індзагі та Роберто Де Дзербі

За три сезони з Сассуоло Де Дзербі в 120 матчах здобув 43 перемоги при 36 нічиїх і 41 поразці. Але ці цифри не переконали нікого з більш менш серйозних проектів Серії А, що варто ризикнути. Саме тому італійський футбол в останні роки вкрай неяскраво виглядає на тлі інших європейських першостей. На Апеннінах немає і, здається, бути не може, повторення ситуації з треблом Барселони у сезоні-2008/09 із 38-річним Гвардіолою на чолі, неможлива чудова історія сходження практично на вершину клубу як Лейпциг, веденого Юліаном Нагельсманном, або завоювання довгоочікуваного чемпіонства після довгих років забуття, як сталося в Португалії у Спортінга з 36-річним Рубеном Аморімом.

Останній приклад й зовсім є нереальним для Італії. Вдумайтеся: минулого літа керівництво Спортінга пішло на те, щоб активувати пункт про розірвання контракту молодого тренера з Брагою, заплативши за це 10 мільйонів євро! І як тільки молодий спеціаліст прибув до Лісабона, йому майже відразу вдалося довести, що він здатний не тільки блискуче розуміти і вибудовувати тактику для гри команди, а й приймати по-справжньому зважені і зрілі кадрові рішення, не боячись брати відповідальність за результат на себе.

Навряд чи італійський футбол володіє меншими можливостями і ресурсами, ніж португальський, та й тренери, що випускаються з легендарної школи в Коверчано, нічим не поступаються колегам з решти країн Європи. Основна різниця між Серією А та іншими лігами континенту полягає в клубах і культурі їх роботи, пов'язаної з роллю тренера. Здається, що на Апеннінах наставника цінують менше, ніж топових гравців команди, хоча в багатьох країнах Європи вже усвідомили - тренер може коштувати стільки ж, а то й дорожче за деяких футболістів. 10 мільйонів євро за Аморіма або 30 мільйонів євро, які Баварія заплатила Лейпцигу за Нагельсманна - відмінне тому підтвердження.

На відміну від італійських клубів, в Шахтарі повірили в Де Дзербі - молодого іноземного тренера з власними ідеями та ідеалами побудови команди. Для Роберто період кар'єри в Україні стане чудовою можливістю не тільки пограти в Лізі чемпіонів, а й відчути реальний смак боротьби за чемпіонство, чого молодий спеціаліст був геть позбавлений в Італії. Конкуренція також обіцяє бути гарячою, оскільки Динамо під керівництвом Мірчі Луческу повернулося на вершину й виношує дуже амбітні плани щодо збереження чемпіонського титулу, тому Де Дзербі не доведеться сидіти на місці, постійно придумуючи різні тактики та прийоми, які допоможуть досягти успіху. Якщо, в кінці кінців, цей успіх до Роберто в Україні прийде, то, можливо, наставник нарешті отримає хорошу пропозицію з рідної Італії, яка зараз на рівному місці втратила тренера, що опинився б справжнім «діамантом» для безлічі інших європейських ліг, але для топів Серії А банально не підходить за «віковим цензом».

Текст: meta.ua/sport/

Юрій Штембєрг
Оцініть матеріал
(56)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мессі назвав фактор, який міг змусити його піти зі збірної Аргентини
Футбол | 28 березня 2024, 04:41 0
Мессі назвав фактор, який міг змусити його піти зі збірної Аргентини

Ліонель пішов би, якби Аргентина не стала чемпіоном світу

Блукаюча роль Бражка, проблема із флангами, лідерство Циганкова та Судакова
Футбол | 27 березня 2024, 14:33 28
Блукаюча роль Бражка, проблема із флангами, лідерство Циганкова та Судакова

Олексій Сливченко аналізує вчорашній успіх збірної України у матчі проти Ісландії (2:1)

Вони! Це! Зробили!
Футбол | 27.03.2024, 11:23
Вони! Це! Зробили!
Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
аоот оооит
почему в италии не возьмут буряка тогда? или заварыча
GloryUkraine
Шахтар він вибрав через гарантовану участь в еврокубках. А далі, якщо у нього вийде, тоді і перейде в топ-команду.
Yura Юрий
они нашли друг друга, Шахтеру нужен был европейский тренер со свежими идеями, Дзерби - клуб участник еврокубков+бабло, в итоге брак по расчету))) надолго ли...посмотрим
xxxxxxxxxxxxххх
Много воды от автора.а по сути... У шахтера сейчас один из самых жестоких кризисов за период независимой Украины. Смена тренера была неизбежна. Де Дзерби- это, объективно самое лучшее,что сейчас мог заманить к себе клуб. Надеюсь , что у него все получится и мы увидим самый сильный Шахтер в его истории.
RomarioUA
Потому что это никто в Италии, никому не нужный обычный тренер. Раздедзербились тут, задолбали уже. Больше статей про этого дзерби, чем про Милевского, Алиева, Леоненка, Денисова, Циганика и девчат, что в инстаграм телеса выкладывают.
Пусть тренировать начнет, результат покажет, потом будете дзербить
tima fialko
"Шахтарю" пора купувати європейських гравців,навіть зірок,що вже сходять за віком.Цю бразильську діаспору треба вже якось дисциплінувати.У Де Дзербі вольове обличчя,він навіть схожий на донецького хлопця.Успіхів,італьяно!
McLay
Не вловимый Джо.😁
Sergii Sila
Макаронник приехал за БАБЛОМ,а не за вызовами.Шахте надо как-то оправдаться, вот и придумали вызов.
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил