Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 13 червня 2021, 20:25
17205
9

Нідерланди: сильні та слабкі сторони, і які шанси України на успіх

Оцінюємо якість першого суперника «синьо-жовтих» на Євро-2020

| Оновлено 13 червня 2021, 20:25
17205
9
Нідерланди: сильні та слабкі сторони, і які шанси України на успіх
Getty Images/Global Images Ukraine

Збірна Нідерландів стане першим суперником національної команди України у фінальній частині чемпіонату Європи-2020. Ця команда вважається фаворитом групи С, де крім неї та українців зіграють також Австрія і Північна Македонія, і цей факт не викликає подиву. Нідерланди завдяки своєму атакувальному футболу та наявності безлічі талановитих виконавців практично завжди входять до числа фаворитів всіх великих футбольних турнірів, однак два останніх у вигляді Євро-2016 і ЧС-2018 «помаранчеві» пропустили, не зумівши подолати сито кваліфікації.

На Євро-2020 Нідерланди вийшли через відбір в групі С, де практично ніздря в ніздрю йшли з Німеччиною, але все-таки втратили на два очки більше, ніж німці, й фінішували другими. Важливо, що кваліфікувалися на чемпіонат Європи «помаранчеві» за Рональда Кумана, проте в серпні минулого року цей фахівець прийняв запрошення від «Барселони», внаслідок чого босам Королівського футбольного союзу Нідерландів довелося підшукувати нового наставника, і в результаті їх вибір припав на Франка де Бура.

Головний тренер

Добротний в минулому центральний захисник Франк де Бур тренерську кар'єру почав в 2006 році. Спочатку молодий фахівець працював з юнацькими командами «Аякса», а в 2008-му отримав запрошення увійти до тренерського штабу Берта ван Марвейка в національній збірній Нідерландів. Через два роки Франка покликали повернутися в «Аякс», але вже на пост головного тренера першої команди, і відмовлятися від цієї можливості де Бур не став.

У «Аяксі» де Бур показав себе чудово. Він виграв чотири поспіль титули чемпіона країни, але потім амстердамці почали відчувати певні проблеми з результатом, і Франк вирішив за краще вчасно покинути колектив, тим паче, що йому надійшла пропозиція від «Інтера». На жаль, але в Мілані, як і потім в Лондоні з «Кристал Пелас» робота у де Бура не склалася абсолютно. У цих командах нідерландський фахівець затримувався буквально на кілька місяців, після чого слідувала відставка.

Getty Images/Global Images Ukraine

Останньою до призначення в збірну Нідерландів роботою Франка де Бура була «Атланта» з МЛС, де він непогано стартував і навіть виграв Відкритий кубок США в 2019 році, але після пандемії коронавірусу ситуація змінилася, й у підсумку клуб оголосив про розірвання співпраці з тренером з Європи за обопільною згодою.

Називати Франка де Бура топовим тренером сучасного футболу не можна категорично. Навіть успіхи в «Аяксі» не роблять цього наставника видатним, тим більше, що невдачі, які сталися згодом, Франк ніяк не може повернути в зворотному напрямку. У самих Нідерландах де Бура чимало критикують, проте тренеру, здається, до цього немає діла. Напередодні старту на Євро-2020 він досить амбітно розповів про свої плани на найближчі кілька поєдинків: «Збірну України обіграємо з рахунком 3:1, а збірну Австрії - 2:1. Думаю, після перших двох турів ми забезпечимо собі вихід до плей-оф. Північна Македонія в останньому турі? Ми виграємо з рахунком 3:0. Можливо, розумніше посісти друге місце в групі. Адже якщо ми станемо першими в групі, то вийдемо на когось із групи смерті - Францію, Португалію чи Німеччину».

Схоже, що ділити шкуру невбитого ведмедя у Франка де Бура виходить дуже добре. Було б непогано, щоб у збірної України на цей рахунок були свої плани, і вона змогла б довести всю помилковість позиції нинішнього головного тренера національної команди Нідерландів, який в своїх уявленнях, схоже, вже як мінімум дістався до фіналу...

Сильні сторони

Нідерланди в футболі завжди залишаться Нідерландами. У цій країні завше багато талановитих та якісних виконавців, й лише питання, наскільки тренерському штабу і самим гравцям в той чи інший момент часу вдасться втілити весь свій потенціал в щось матеріальне. Поки з гучних досягнень у «помаранчевих» лише перемога на Євро-1988 та три поразки у фіналах чемпіонатів світу-1974, 1978 і 2010.

Нинішній склад збірної Нідерландів - це головна сильна сторона цієї команди. Такому підбору футболістів могли б позаздрити багато команд-учасниць турніру, та й горезвісний сплав молодості та досвіду у нинішніх «помаранчевих» реалізований вельми добре.

Практично в кожній лінії, крім воротарської, у Франка де Бура є топові виконавці. В обороні - це молодий, але вже змужнілий Маттейс де Лігт, в півзахисті - досвідчений та надійний Джорджиньо Вейналдум, компанію якому готові скласти також дуже гідні Френкі де Йонг і Мартен де Рон, а в атаці ставка буде робитися на Мемфіса Депая, який після невдач в «Манчестер Юнайтед» зумів перезавантажити кар'єру в «Ліоні» і видав приголомшливий сезон-2020/21 (20 забитих м'ячів і 12 результативних передач в 37 поєдинках французької Ліги 1).

Getty Images/Global Images Ukraine. Жоржиньо Вейналдум

Маючи суцвіття таких виконавців, Франку де Буру не довелося навіть сильно переживати через втрату Донні ван де Бека, який через травму змушений пропустити Євро-2020. Більш того, тренерський штаб збірної Нідерландів, очевидно залишаючись надмірно впевненим в інших гравцях команди, навіть не став довикликати в команду іншого гравця, на місце травмованого, через що заявка «помаранчевих» фактично складається з 25, а не з 26 гравців.

Безумовним плюсом Нідерландів на груповому етапі є і те, що всі три матчі стадії команда де Бура проведе в рідному Амстердамі на «Йохан Кройф Арені». В умовах проведення Євро-2020 по всьому континенту, а також коронавірусних ризиків та обмежень, це також важливий фактор, який не заважатиме підготовці, й допоможе більш спокійно проводити поєдинки як мінімум до стадії плей-оф.

Слабкі сторони

Важливо розуміти, що імена в футболі аж ніяк не завжди є гарантією результату. У заявці Нідерландів дійсно вистачає зірок різного калібру і статусу, проте в команді Франка де Бура вистачає проблем, і сам тренер з його кульгаючими досягненнями є однією з них.

В жодному разі не можна забувати, що на Євро-2020 Нідерланди їдуть без, мабуть, ключового гравця команди - центрбека «Ліверпуля» Вірджіла ван Дейка, який відновлюється від серйозної травми коліна, отриманої ще в жовтні минулого року. Де Буру буде ким замінити гравця «червоних», проте навряд чи будь-яка заміна (навіть з урахуванням широкого вибору кандидатур) може виявитися рівнозначною.

Другий момент, який не варто оминати увагою, - тактична невизначеність Франка де Бура напередодні старту на Євро-2020. Справа в тому, що в двох товариських матчах перед турніром наставник задіяв принципово інші схеми гри, ніж використовує зазвичай - 3-5-2 проти Шотландії (2:2) і 5-3-2 проти Грузії (3:0). До цього коуч «помаранчевих» вважав за краще награвати розстановку 4-2-3-1, і лише в поєдинку Ліги націй проти Італії (1:1) в жовтні минулого року зробив ставку на трьох центрбеків. З урахуванням того, що центральна зона оборони за відсутнього ван Дейка - одна з найбільш проблемних в команді, майже немає сумнівів, що проти України де Бур віддасть перевагу зіграти більш обережно, але далеко не факт, що експерименти себе виправдають.

Також не можна не говорити про воротарську проблему в нинішній збірній Нідерландів. Часи стабільного та якісного Едвіна ван дер Сара давно канули в Лету, й нині тренери «помаранчевих», змушені обирати кращого з трійки вельми сумнівних кандидатів на пост №1 - 38-річного дублера Андре Онани в «Аяксі» Мартіна Стекеленбурга, 33-річного кіпера «Норвіча» з Чемпіоншипу Тіма Крула та 30-річного основного воротаря АЗ, який став «бронзовим» за підсумками сезону в Нідерландах, Марко Бізота. Вся справа в тому, що ключовий страж воріт «помаранчевих» Яспер Сіллессен буквально напередодні Євро-2020 здав позитивний тест на коронавірус, і був виключений де Буром з фінальної заявки з метою мінімізації ризику.

Кому з пари Стекеленбург - Крул тренерський штаб віддасть перевагу, поки сказати складно. Але обидва мають чимало мінусів, якими збірна України цілком здатна скористатися. Скажімо, Крул «наварив каші» в поєдинках проти Туреччини і Шотландії, пропустивши кілька голів після ударів з середньої та дальньої дистанції, які аж ніяк не виглядали такими, що не беруться. І цей момент обов'язково потрібно взяти на озброєння Маліновському і партнерам.

До слова, збірна Туреччини в березневому поєдинку відбору на ЧС-2022 також дуже яскраво продемонструвала величезні проблеми, які нині існують у команди Нідерландів. Підопічні Шенола Гюнеша, які в стартовому поєдинку Євро-2020 без шансів поступилися Італії (0:3), проти «помаранчевих» по весні зіграли дуже зібрано та надійно. У підсумку Нідерланди мали відчутну перевагу у володінні м'ячем (65% проти 35%), і навіть частіше били по воротах (20:8), проте Туреччині вдавалися чудові контратаки, а також просто якісні дальні удари по воротах, до яких Крул і лінія оборони «помаранчевих» були абсолютно не готові. Підсумкова поразка з рахунком 2:4 стала серйозним розчаруванням для нідерландських уболівальників, а тренерському штабу збірної України має стати прекрасною підмогою в питанні вироблення успішної тактики протидії Нідерландам вже на Євро-2020.

Які шанси України на успіх?

Для нашої команди майже все напередодні гри з Нідерландами складається непогано. «Помаранчеві» нині куди менш сильні, ніж могли б бути рік тому, під керівництвом Рональда Кумана, який багато в чому і реанімував цю команду після двох поспіль прольотів повз ключові футбольні турніри у вигляді чемпіонату світу та чемпіонату Європи.

Більш того, кадрові проблеми у «помаранчевих» ні в якому разі не можна вважати менш серйозними, ніж у України. Відсутність у «синьо-жовтих» Буяльського, Мораеса, Коноплянки з лишком компенсується «вильотом» у опонента ван Дейка, Сіллессена, Хатебура та ван де Бека.

Та й відверто шапкозакидальницькі настрої головного тренера, якщо вони реально мають місце бути, а не були звичайною бравадою для ЗМІ, цілком можна карати. Тим більше, що збірна України цього зразка за останні роки отримала величезний досвід протистояння топовим збірним континенту - Португалії, Іспанії, Німеччині, Франції. Жодна з них точно не поступається Нідерландам, а тому стриманий оптимізм напередодні стартової гри у вболівальників «синьо-жовтих» повинен бути присутнім. Хоча, яким би не опинився перший результат, доля виходу в плей-оф для нас буде однозначно визначатися в наступних баталіях з Північною Македонією та Австрією.

Оцініть матеріал
(66)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SerjMakovey
Бонусище из трёх домашних матчей...
Alex1976
Как давний поклонник Голландии скажу,что после прихода Де Бура команда отнюдь не выглядит сбалансированной. Турция это наглядно доказала. Да хорошие исполнители и игра дома -это плюс. Но склоняюсь к мысли ,что в этом матче больше будет зависеть от тренерского гения Шевченко и Ко,и от настроя наших игроков,от отсутствия мандража. К тому же недооценка нашей сборной на лицо. У нашей команды вполне есть шансы зацепиться за очки,а при некотором везении(скажем забьём первыми и кураж поймает наш вратарь да поймать их на контратаке)и вообще победить. Куда меньше шансов было у наших против той Голландии ,что играла в Лиге Наций. Удачи нашей команде! Верим в сборную!
нестор
Думаю что они видят в нас очередную жертву.
Хотелось бы их опечалить.
MaKs_7777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Михаил Kисиев
Какая боль,какая боль,Нидерланды-Украина-5:0
Михаил Kисиев
Какая боль,какая боль,Нидерланды-Украина-5:0
Игорь Петров
Что так сильно расписывать эти нидерланды, они давно не летучие голландцы 70-х с великим Йоханом Круиффом и 80- х с Руудрм Гуллитом и Марко Ван Бастеном , во главе с гениальным Ринусом Михельсом ,давшему миру понятие тотального футбола, а уже обычный Европейский середнячок, которого можно и нужно побеждать.