Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ролан Гаррос
| Оновлено 14 червня 2021, 22:00
7672
3

Вольовий Джокович, двожильна Крейчикова, особистий рекорд Марти Костюк

Огляд головних подій Ролан Гаррос 2021

| Оновлено 14 червня 2021, 22:00
7672
3
Вольовий Джокович, двожильна Крейчикова, особистий рекорд Марти Костюк
Roland Garros. Новак Джокович

Відкритий чемпіонат Франції цьогоріч знову повернувся на традиційне місце в календарі, хоча і був зміщений на один тиждень. У чоловічому розряді все було прогнозовано за винятком битви Надаль – Джокович, в жіночому – відбувалася якась дичина, до якої тенісні вболівальники за останні кілька років вже якось звикли.
 
Чоловічий одиночний розряд. Фінал
 
Новак Джокович [1] – Стефанос Циципас [5] – 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4

 
Лідери чоловічого тенісу показали, що Ролан Гаррос – не місце для вискочок. Практично всі претенденти на пізні раунди туди і пробилися, виняток склали лише деякі персонажі, про яких буде йти мова нижче. На превеликий жаль багатьох фанатів тенісу, Рафаель Надаль і Новак Джокович потрапили до однієї половини сітки, фінальної битви між двома легендами статися не могло. Іспанець і серб зустрілися в півфіналі, і цей матч точно виправдав всі очікування. Рівень тенісу від обох був на висоті, після цього поєдинку навіть здалося, що турнір можна закінчувати.

Getty Images/Global Images Ukraine. Рафаель Надаль і Новак Джокович

Але в фіналі грек Стефанос Циципас показав, що чергове молоде покоління вже дуже близьке до перемог. Циципас в суперконкуретному першому сеті зумів на тай-брейку вирвати перемогу у серба, а в другому сеті повністю домінував. Але Новак не був би самим собою, якби не повернувся в цей матч. В результаті Стефанос не витримав і затремтів, до кінця матчу він жодного разу не зміг взяти подачу серба і чотири рази програв свою. Таким чином, Джокович завоював 19-й титул Grand Slam, скоротивши відставання від Надаля і Федерера до однієї перемоги
 
Також Новак став першим чоловіком з часів Рода Лейвера, якому вдалося як мінімум по 2 рази виграти кожен турнір Великого Шолома. Федерер і Надаль зробили це по одному разу, Роджеру не вистачає перемог в Парижі, Рафі – в Мельбурні.
 
Найкращий матч
 
1/2 фіналу
 
Новак Джокович [1] – Рафаель Надаль [3] – 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2

 
Якщо відверто, то мало хто сумнівався в тому, що Надаль вчергове виграє Ролан Гаррос. Минулого року навіть восени йому не зуміли скласти гідної конкуренції, тому в традиційних умовах іспанець був відвертим фаворитом. Але була одна людина, яка зуміла знайти правильну тактику, підкріпивши це своєю феноменальною майстерністю. Джокович почав матч приблизно так, як і минулорічний фінал, програвши п'ять стартових геймів. Після цього йому вдалося кардинально переломити хід зустрічі. І хоча в першому сеті зачепитися вже не було шансів, але в середині другого стало ясно, що Рафа цей матч програє.

Getty Images/Global Images Ukraine. Рафаель Надаль

 
Новак настільки добре і незручно приймав, що Надаль виграв всього 59% очок на першій подачі. Це неймовірно низький показник, в перших чотирьох матчах на турнірі король грунту вигравав близько 80% таких очок, зі Шварцманом у чвертьфіналі – 73%. Джоковичу вдалося максимально придушити форхенд Надаля і створити на нього такий тиск, що абсолютно кожен свій гейм іспанець вигризав з м'ясом. Це вилилося в безліч невластивих помилок, які допускав Рафаель. Найважливіша хиба сталася на тай-брейку третього сету, коли Надаль не влучив ударом з льоту. Імовірність такої помилки з боку 13-кратного чемпіона Ролан Гаррос у звичайній ситуації близька до нуля.
 
Прорив турніру – Алехандро Давидович-Фокіна
 
22-річний іспанець вперше в кар'єрі вийшов до чвертьфіналу, хоча і не зміг там нічого протиставити Александру Звєрєву. На своєму шляху Алехандро в статусі явного андердога вибив сильного норвежця Каспера Рууда, з іншими суперниками йому відверто пощастило, це потрібно визнати. Отримати несіяного Федеріко Дельбоніса в четвертому колі – велика вдача. Те ж саме можна було б сказати і про самого аргентинця, але він цей матч програв.
 
Конкуренцію Алехандро в цій номінації може скласти і Лоренцо Музетті, який здивував самого Джоковича, змусивши серба відіграватися з рахунку 0:2 за сетами. Але поки що 19-річний італієць не готовий шокувати тенісний світ, обігравши одного з великих в п'ятисетовому форматі.
 
Головний невдаха – Домінік Тім
 
Після перемоги на US Open минулого року Тім явно здав свої позиції. Перед Ролан Гаррос дуже хотілося повірити в те, що ось зараз він зможе додати і навіть наведе трохи галасу на пізніх стадіях. Але в результаті ми отримали вибування в першому колі від іспанця Пабло Андухара-Альби, та ще й з рахунку 2:0 за партіями. Залишається тільки запитати, чи довго ще буде витати у хмарах австрієць? Чи одного Шолома йому виявилося достатньо?
 
До слова, на Australian Open він також переміг у цій не найпрестижнішій номінації. І це не та ситуація, де стабільність – знак якості.
 
Улюбленець фортуни – Александр Звєрєв
 
Німецький тенісист потрапив в одну чверть сітки з Домініком Тімом і вже після першого кола йому відкрився прямий шлях до півфіналу. Хоча Александр міг стати таким же невдахою, як і австрієць, адже в першому колі горів 0:2 за сетами. Загалом до битви з Циципасом за путівку до фіналу Звєрєв не зустрівся з жодним сіяним, а в найголовнішому для себе матчі хоч і зумів забрати два сети, але скоріше через те, що Стефанос відіграв в них нижче своїх можливостей. Тепер у Звєрєва 0-10 проти першої десятки на Шоломах і туманні перспективи хоч раз виграти бажаний трофей.

Getty Images/Global Images Ukraine. Александр Звєрєв

З цікавого варто відзначити, що вперше в історії відразу три італійці пробилися в другий тиждень турніру Великого Шолома. Це вдалося Маттео Берреттіні (25 років), Янніку Сіннеру (19) і Лоренцо Музетті (19). Майбутнє у італійського тенісу точно непогане, чого не можна сказати про французький. Адже вперше за часів Відкритої Ери жоден з представників цієї країни в одиночному розряді не пробився навіть до третього раунду. Це при тому, що у чоловіків в першій сотні 11 представників, у жінок – чотири.
 
Наші
 
Лідери українського чоловічого тенісу, м'яко кажучи, не люблять грунтові покриття, про що не втомлюються повторювати. І Сергій Стаховський, і Ілля Марченко цього разу грали у кваліфікації, показавши досить непогані результати, як для теперішньої форми. Стаховський зумів подолати одне коло, а Марченко навіть бився за путівку до основи. Іллі дістався непростий суперник, шансів у нього, на жаль, не було. Але обидва отримали непогані чеки з призовими, для них зараз це найголовніше.
 
Жіночий одиночний розряд. Фінал
 
Барбора Крейчикова – Анастасія Павлюченкова [31] – 6:1, 2:6, 6:4

 
Ось уже третій рік на Ролан Гаррос абсолютно неможливо щось прогнозувати. Якщо в анонсі до турніру були вгадані всі чвертьфіналісти у чоловіків, то у жінок шанс точно спрогнозувати півфіналісток був зовсім мінімальним. Навіть залізобетонні місця Свьонтек і Барті в підсумку були зайняті іншими тенісистками.
 
Почну з того, що всі чотири півфіналістки стали дебютантками цієї стадії. Раніше подібне траплялося лише одного разу у Відкритій ері – на Australian Open-1978, коли ще тривала боротьба за виживання австралійського мейджора і не всі топові спортсмени їздили туди на постійній основі.
 
Якщо копнути глибше, то в жіночому турі склалася така ситуація, що в останні роки немає домінуючих тенісисток. Є Осака, яка двічі брала по два титули Великого Шолома поспіль, але робила це через рік. І якщо японка була чудовою новою зіркою для WTA з багатомільйонною підтримкою, то зараз вона перетворюється на тягар. Перед цим турніром Наомі заявила, що не буде ходити на прес-конференції і своє слово стримала. Після першого штрафу вона прийняла рішення знятися і полетіла в США. На даний момент на траві вона заявлена ​​лише на Вімблдон, але ходять чутки, що і там японка грати не планує.
 
Є й кілька інших тенісисток, які перед кожним Шоломом претендують на перемогу, але їх вибування на будь-яких стадіях не надто сильно дивує. Починаючи з Вімблдону-2016, жодна чемпіонка ТВШ не зуміла захистити свій титул. Тоді це вдалося, звичайно ж, Серені Вільямс. На РГ-2021 Іга Свьонтек, хоч і вважалася головною фавориткою, але і вона не змогла перемогти «прокляття Риму» і завершила боротьбу в чвертьфіналі, поступившись грекині Марії Саккарі. Полька зізналася, що у неї був дуже поганий день, і, як виявилося, вона не настільки крута, щоб перемогти сильну суперницю в такому стані.
 
Якщо поглянути на сухі цифри статистики, то топові тенісистки останнім часом дійсно слабко проявляють себе на Шоломах. Тільки вдумайтеся, в 7 з 11 останніх турнірів Grand Slam не було матчів між двома представницями топ-10. У чоловічому турі уявити щось подібне неможливо. На даний момент у жінок триває серія з чотирьох таких турнірів поспіль, а корти Ролан Гаррос останнього разу бачили подібний матч у 2018-му році. Тому й не варто дивуватися несподіваним переможницям.

Getty Images/Global Images Ukraine. Анастасія Павлюченкова і Барбора Крейчикова

А цього року вона дуже навіть несподівана. Ще рік тому Крейчикова не входила навіть до першої сотні і сприймалася лише як топовий парний гравець. А вже в новій редакції рейтингу WTA вона дебютує в топ-15. Барбора стала всього другою чешкою, яка зуміла виграти одиночний титул на Ролан Гаррос. Першою це вдалося Гані Мандліковій рівно 40 років тому.
 
Найкращий матч
 
1/2 фіналу
 
Барбора Крейчикова – Марія Саккарі [17] – 7:5, 4:6, 9:7

 
Як і передбачалося, верхня частина сітки була набагато сильнішою за нижню, саме звідси ми і отримали переможницю. Крейчиковій трохи пощастило з опонентками, Барті і Свьонтек до матчу з нею не дісталися, а Еліна Світоліна чомусь занадто розпереживалася і зіграла нижче своїх можливостей. Не факт, що Еліна б перемогла, якби зіграла на порядок краще, але в тому матчі Крейчикова не виглядала непереможною машиною.
 
Статистика говорить, що це найбільш тривалий півфінал у жіночому одиночному розряді в історії (3 години 18 хвилин). На даний момент на інших турнірах цей рекорд перевершити буде важко, адже традиційні правила фінального сету зберігаються лише в Парижі.
 
Що стосується Саккарі, то в цьому матчі вона мала матчбол і стала єдиною, хто дійсно міг зупинити Крейчикову. Грекиня продовжує прогресувати, особливо це стосується її подачі. З 2016 з кожним сезоном Марія виграє все більше очок на першій подачі. В 2021-му році цей показник досягає 70%, це топовий рівень для жіночого тенісу. Ще чотири роки тому Саккарі вигравала на 10% менше.
 
Прорив турніру – Тамара Зіданшек
 
Якщо від Крейчикової якраз і чекали хороших результатів після виграшу в Страсбурзі, але не особливо вірили в чешку через дуже непростий жереб, то Зіданшек здивувала всіх. Можливо, навіть себе і свого психолога, який сильно допоміг їй досягти цього успіху. Тамара стала першою словенкою в історії, яка пробилася до півфіналу ТВШ, дуже цікаво простежити, чи не стане вона новою Подороскою, адже у представниці Аргентини після торішнього тріумфу поки виходить не все. Цього року, наприклад, вона покинула турнір вже в першому колі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Тамара Зиданшек

 
Також в цій номінації хотілося б згадати і Корі Гауфф, яка єдиною з американок пробилася до чвертьфіналу. Навряд чи хтось очікував, що дебютне входження Коко до топ-8 трапиться в Парижі, але тепер вона довела, що стає грізною силою абсолютно на всіх покриттях. Гауфф у березні виповнилося лише 17 років, на даний момент вона точно найперспективніша тенісистка туру.
 
Головна невдаха – Ешлі Барті
 
Одна з головних фавориток провела відмінний грунтовий сезон і була готовою битися за другий титул на кортах Парижа. Але через травму стегна Барті змушена була знятися у другому колі. Австралійка втратила 1900 очок в рейтингу, вдосталь наплакалась, але все ж залишилася на першому рядку світового рейтингу. До Вімблдону на корті ми її не побачимо, хотілося б, щоб Ешлі змогла повноцінно відновитися. На траві вона також дуже сильна і точно буде претенденткою на титул в Лондоні.
 
Улюблениця фортуни – Анастасія Павлюченкова
 
Росіянка спочатку потрапила до нижньої частини сітки, де дуже швидко повибували топові суперниці. Андреєску, Осака і Бенчіч і до початку турніру не претендували на високі місця, Квітова знялася через травму, Серена поступилася Рибакіній. Павлюченкова зіграла лише з однією топовою суперницею – Аріною Соболенко, але представниця Білорусі під час звичайних турнірів і на Шоломах – дві великі різниці. Ось і цього разу Аріна не витримала тиску. Більшість матчів Анастасії були непростими, але досвідчена росіянка була сильнішою за суперниць ментально. І тільки в фіналі вона дійсно виявилася слабкішою, все ж Крейчикова пройшла більш жорсткий відбір до очної зустрічі.
 
Наші
 
Загальна картина виступів українок непогана. Почну з того, що відразу дві наші тенісистки подолали кваліфікацію. Це чудова новина, але хотілося б, щоб вони потрапляли до основної сітки безпосередньо за рейтингом. Ангеліна Калініна навіть зуміла переграти Анжелік Кербер в першому колі основи, яка після 1/4 фіналу в 2018-му вибуває після першого раунду три роки поспіль. Катаріні Завацькій після успішного відбору дуже не пощастило з жеребом, проти Саккарі у неї не було шансів, занадто велика різниця в потужності. Катерина Козлова, на жаль, уже в першому колі поступилася Айлі Томлянович з Австралії.
 
Нашою головною надією була Еліна Світоліна, але вже зі старту перша ракетка України почала демонструвати невпевнену гру. У третьому колі її зупинила майбутня чемпіонка Барбора Крейчикова, але Еліна сміливо може себе картати за те, що грати і готуватися потрібно було краще.

Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек і Марта Костюк

Вперше з US Open-2018 після вильоту Світоліної залишалося за кого вболівати в одиночному розряді. Це була Марта Костюк. 18-річна українка на старті несподівано легко розібралася з однією з фавориток – іспанкою Гарбінє Мугурусою. У наступних двох матчах Марта підтвердила статус фаворитки зустрічі, і лише в четвертому колі (особистий рекорд на Шоломах) завершила боротьбу після поразки на той момент від діючої чемпіонки. Шанси перемогти Свьонтек були, але не вистачило досвіду. Рівень гри і ставлення до роботи у Костюк знаходяться на високому рівні, є всі підстави сподіватися, що подальший прогрес не змусить себе чекати.
 
Чоловічий парний розряд. Фінал
 
Ніколя Маю / П'єр-Юг Ербер [6] – Александр Бублік / Андрій Голубєв – 4:6, 7:6(1), 6:4

 
Маю і Ербер підсолодили пігулку французам і взяли титул в парі. Цей дует переміг на кортах Парижа вдруге, раніше вони були найкращими у 2018-му. Бублік і Голубєв ніколи подібних успіхів у парному тенісі не досягали, зігравши свій дебютний фінал на такому рівні.
 
Жіночий парний розряд. Фінал
 
Барбора Крейчикова / Катерина Синякова [2] – Іга Свьонтек (Польща) / Бетані Маттек-Сендс [14] – 6:4, 6:2

 
Крейчиковій вдалося майже неможливе, вона виграла в обох розрядах, Останньою жінкою, яка завоювала обидва титули в Парижі, була Мері Пірс у 2000-му році. Цього року чешки грали в обох парних фіналах ТВШ і з нового тижня очолять парний рейтинг.
 
Мікст
 
Дезіре Кравчик / Джо Солсбері – Єлєна Весніна / Аслан Карацев – 2:6, 6:4, 10-5

 
Кравчик минулоріч дійшла в Парижі до фіналу в парі, а тепер зуміла взяти титул в змішаному розряді. Солсбері минулого сезону перемагав у чоловічому парному розряді в Австралії, але в міксті таких успіхів не мав. Весніна зіграла п'ятий фінал міксту на ТВШ, але вчетверте програла.

Володимир Клепач
Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stanislav Matusevych
Дякую пану Володимиру за огляд і цікаві екскурси в історію. Висловлю кілька власних думок на тему.
У чоловіків, схоже, зміна поколінь уже зовсім поруч. Роджер уже закінчує, це було зрозумілим і так. Рафі стає дуже важко навіть на своєму улюбленому покритті. Грати у настільки енерговитратний теніс у 35 років складно. Організм починає не витримувати. Є великі сумніви, що наступного року він зможе відігратися у Парижі. Новаку 34, і його ставка на стабільність теж потроху пробуксовує. Його плюсом є те, що він наймолодший з Трійки і може вигравати на будь-якому покритті. Тому шанси побити рекорд двох конкурентів у 20 Шоломів залишаються високими. А молодь у такій ситуації з Великими вже підтискає. І все ж, дуже сумніваюсь, що хтось із умовних Циципасів навіть близько підбереться за грою і результатами до Трійки. Золота ера чоловічого тенісу підходить до завершення, і здорово, що ми мали стільки років щастя за нею спостерігати.
У жінок же коїться повний бардак. Явних домінаторів немає (з великою натяжкою туди можна було записати Осаку на харді, але її успіхи та колір шкіри зробили з її свідомості бозна-що), Барті та Халеп отримали травми, а Свьонтек зіграла не у найкращий свій теніс. Ось і вийшло чергове непорозуміння. Можу тільки поспівчувати Володимиру щодо вибору найкращого матчу турніру, бо вибирати було відверто ні з чого. Обраний півфінал був крутим за інтригою і жахливим за рівнем тенісу. Ну, як і весь турнір загалом. Хоча відзначити моральну і фізичну витривалість Крейчикової є обов'язковим. Грати три тижні поспіль, і виграти все, включно із одиночкою і парою на Шоломі дорогого коштує.
Дуже шкода, що у такій каламутній воді не вдалося виловити рибку успіху українкам. Еліна вже привчила вболівальників до своїх невдач, Марта як для себе провела хороший турнір, та все ж не змогла взяти пару ключових м'ячів і переломити хід поєдинку зі Свьонтек. Втім, у неї ще все попереду. Варто відзначити, що вперше за чимало останніх років найдалі на Шоломі пробилася з українок не Еліна. Гадаю, у майбутньому таке буде ставатися все частіше. Марта дає на це надію.
sv_2000
Я понял, что надо сделать Свитолиной чтобы добиться успеха на шлеме... Вылететь из топ 10
euro2012_za_2012euro
Такое достижение Крейчиковой , в плане универсализма, это далеко не мелочь.
Не каждая , даже Первая ракетка мира у женщин может похвастаться таким достижением на БШ !
1.
Безусловный лидер - Мартина Навратилова.
13 дублей = 2А+2Ф+5У+4US.
Плюс ещё был дубль Пара+ Микст на РГ1985.
И уж совсем уникальное достижение на US Open 1987 Навратилова победила во Всех ТРЁХ разрядах!!!

2.
Маргарет Корт 10 дублей = 4А+3Ф+1У+2US.
3.
Серена Уильямс 7 дублей + 1 дубль на Олимпиаде.
4.-5.
Крис Эверт, Мартина Хингис по 3.
6-7.
Аранта Санчес Викарио, Винус Уильямс по 2.
(У Винус ещё + 1 дубль на ОИ.)
7-8.
Штеффи Граф , Линдсей Девенпорт по 1.
***
У всех вышеперечисленных теннисток был период, когда они одновременно возглавляли Одиночный и Парный рейтинги.