Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 14 червня 2021, 16:35
25479
68

Нідерланди - Україна: коли питань більше, ніж відповідей

Олексій Сливченко - про стартовий поєдинок «синьо-жовтих» на Євро-2020

| Оновлено 14 червня 2021, 16:35
25479
68
Нідерланди - Україна: коли питань більше, ніж відповідей
Getty Images/Global Images Ukraine

Ось ми і дочекалися повноцінного початку чемпіонату Європи - дня, коли на поле вийшла наша національна збірна. Погодьтеся, набагато цікавіше стежити за Євро-2020 не в якості стороннього спостерігача, а в ролі вболівальника, яким кожен з нас в більшій чи меншій мірі був напередодні ввечері в дуелі «синьо-жовтих» проти Нідерландів, яка відбулася в Амстердамі.

Треба сказати, що Андрій Шевченко все-таки здивував з розстановкою. Було очікування, що проти Нідерландів українцям варто зіграти з трьома центральними захисниками - так, як команда діяла у відборі на ЧС-2022 проти Франції (1:1) на виїзді. Але коуч «синьо-жовтих» розсудив інакше, і на полі з'явилася формація, яку у фазі оборони можна охарактеризувати, як 4-1-4-1, а у фазі атаки, як повноцінні 4-3-3. Що правда, атакували наші вкрай нечасто - всього 15 позиційних атак проти 44 у суперника.

Ще до матчу було зрозуміло, що успішний результат Україні в битві проти Нідерландів здатні принести, перш за все, якісні дії в обороні з швидким переходом в контратаки. Іншими словами, у «синьо-жовтих» був прекрасний приклад Туреччини, яка навесні в подібному стилі не дала шансів «помаранчевим» на успіх, нокаутувавши команду Франка де Бура з рахунком 4:2.

На жаль, але зіграти чітко та безпомилково в обороні українцям не вдалося. Все пішло не так практично з найперших хвилин. І справа тут, схоже, не тільки й не стільки у травмі Зубкова, через яку Шевченко вже на 13-й хвилині змушений був випускати на лівий фланг півзахисту Марлоса. Якщо спокійно оцінити все, що відбувалося на нашій лівій «бровці» у цьому поєдинку, то стає очевидним - відхід Зубкова не привів до виникнення безлічі проблем у цій зоні, тому що проявлятися вони почали ще, коли Олександр був на полі.

Зокрема, вже на 5-й хвилині до наших воріт прорвався правий фулбек ПСВ Дензел Думфріс, якого чомусь абсолютно забули. Навколо 25-річного футболіста збірної Нідерландів утворилася величезна вільна зона, якою було гріх не скористатися. Тому саме туди пішов пас, і якби не відчайдушний стрибок Бущана, то виймати м'яч із сітки власних воріт українцям довелося б вже на перших хвилинах поєдинку. Що в цей момент робили Миколенко і Зубков - загадка, адже стоп-кадр не дає чіткого розуміння, яку тактичну вказівку тренерського штабу виконували ці футболісти. Навіть, якщо припустити, що Миколенко закривав зону, то чому Зубков опинився настільки глибоко, і не поспішив підстрахувати партнерів - питання, відповідь на яке належить знайти аналітикам збірної.

На жаль, але аналогічна проблема переслідувала збірну України практично по ходу всього поєдинку. Нідерланди планомірно розхитували оборону «синьо-жовтих» то праворуч, то ліворуч, але коли переконалися, що слабкою зоною є фланг Миколенка та Зубкова/Марлоса, то почали максимально акцентувати свою увагу саме там.

Вже на 40-й хвилині «помаранчеві» фактично повторили те, що спробували виконати на початку поєдинку. Думфріс знову опинився абсолютно самотній у своїй зоні, і безперешкодно відгукнувся на навіс з протилежного флангу. Україні пощастило, що удар головою фулбека нідерландців пройшов повз ворота, а то далеко не факт, що Бущан зумів би потягнути постріл з настільки близької дистанції.

Цікаво, що розташування Марлоса та Миколенка у цій ситуації було практично аналогічним тому, як займали позиції на 5-й хвилині Зубков і Миколенко при першому забійному моменті Думфріса. Віталій знову перебував значно попереду фулбека суперників, а Марлос, як і раніше Зубков, не поспішав накривати цього гравця. Це дозволяє зробити висновок, що або у наших хавбеків не було завдання персонально стежити за вриваннями у зону правого захисника опонентів, або Зубков та Марлос байдуже поставилися до виконання цієї вказівки.

У будь-якому випадку, полупозиція, яку в обох випадках займав Миколенко, також не додає вістів лівому захиснику «синьо-жовтих». А той факт, що після другого шансу Думфріса в кадр потрапили взаємні претензії Миколенка та Марлоса з приводу того, хто зобов'язаний був закривати цього гравця, говорить не на користь версії, що наші футболісти добре зрозуміли тактичні установки тренерського штабу. Інакше інтерпретувати емоційні підкидання рук з боку Миколенка й Марлоса, спрямовані на адресу вільної зони, яка постійно виникала у Думфріса, просто неможливо.

Власне, нідерландці зуміли конвертувати слабкість нашого лівого флангу на свою гольову перевагу вже на початку другого тайму. Спершу Марлос не пішов в активний пресинг, дозволивши опоненту спокійно видати точний пас на забігання партнеру по «бровці», а Миколенко в черговий раз упустив Думфріса, не зумівши виставити ногу й вибити м'яч в аут. Простріл, який пішов у штрафний майданчик українців, призвів до виходу Бущана, відскоку на Вейналдума, та голу в наші ворота.

Другий м'яч Нідерландів знову прийшов з лівого флангу нашої оборони. У фінальній фазі тут також провалився Миколенко, який мав великий просторовий зазор перед Думфрісом, але знову примудрився програти позиційну боротьбу опоненту. Опинившись першим на м'ячі, Віталій чомусь вирішив впасти у власному штрафному, одразу ж почавши апелювати до рефері на предмет порушення правил. Однак те, що проходить в УПЛ часто залишається непоміченим на більш високому рівні. До подібного Миколенку та багатьом іншим нашим футболістам пора звикати, особливо якщо вони хочуть незабаром поїхати в один з топ-чемпіонатів.

Важливо, що у Миколенка був час для того, щоб спокійно винести м'яч і розрядити обстановку. Але наш захисник на ці дії не пішов, і в підсумку «наварив» на пропущений гол. До слова, збірна України взагалі відверто нечасто вдавалася до виносів м'яча в обороні. Їх статистики нарахували всього 12, і це проти топ-опонента вельми невисокий показник. Скажімо, в успішних битвах Ліги націй проти Швейцарії та Іспанії в минулому році в активі наших футболістів було 44 та 29 виносів, відповідно. Чому проти Нідерландів Україна вирішила грати більш хитромудро в першій третині поля - чергове запитання без відповіді...

Не можна не згадати, що друга гольова атака збірної Нідерландів на наші ворота почалася після невдалого пасу Зінченка, який був перехоплений, і потім відбулася передача Френкі де Йонга на забігання Думфрісу. Наш легіонер з «Манчестер Сіті» вчора ввечері взагалі не вразив, оскільки в його активі було лише 65% вдалих дій, хоча в середньому в сезоні-2020/21 цей показник для Олександра дорівнює 80%. Втім, після того, як відбулася зворотна заміна Марлоса (у нього показник вдалих дій в матчі виявився рівним 58% проти 73% в середньому в сезоні), й Зінченко перебрався на лівий фланг, а Шапаренко зайняв місце в центральній зоні, гра в України значно покращилася.

Два забиті м'ячі збірної України - це те, чим наші дуже порадували. Незважаючи на 0:2, «синьо-жовті» показали бажання битися і здобувати результат. І це дуже здорово, особливо на тлі пріснопам'ятного Євро-2016, коли в кожному поєдинку не покидало відчуття, що нашим абсолютно все одно, з яким рахунком завершиться матч. Нідерланди, здається, теж не очікували від опонента такої прудкості, а тому були дещо спантеличені, коли пропустили двічі.

Причому зіграла невластива загалом за Шевченка ставка на дальні удари та стандарти, хоча саме ці прийоми найчастіше виявляються робочими в поєдинках андердогів та фаворитів. Після того, як рахунок став 2:2, «синьо-жовтим» потрібно було нарешті згадати про простий футбол, в якому головне результат, а не красиві дії на полі. На жаль, але Караваєв та Бущан знову не захотіли вдаватися до виносів, а намагалися розігрувати і зберігати м'яч до останнього, внаслідок чого сталася втрата, а за нею й фатальна передача Аке на Думфріса. Той, хто весь поєдинок «прасував» нашу «бровку» логічно поставив крапку в грі, яка була його справжнім бенефісом.

Удвічі прикро для України те, що в цілому наші досить добре показали себе в боротьбі за м'яч. «Синьо-жовті» виграли 72% єдиноборств в обороні, що стало для нашої команди абсолютно кращим показником за весь час роботи Андрія Шевченка на посаді головного тренера, і це дійсно значуще досягнення з точки зору якості гри.

На жаль, але результат дуелі на користь Нідерландів визначили дрібниці. Позиційні недопрацювання Зубкова і Марлоса, помилки Миколенка, нездатність виграти верхову боротьбу з боку Зінченка, нервозність Бущана (все-таки по першого та третього м'ячів до нашого голкіпера, який в іншому провів відмінний поєдинок, є питання)... Команда Франка де Бура вчора не постала непереможною машиною, з якою неможливо змагатися на футбольному полі. У цього колективу багато своїх проблем, частково на яких вдалося зіграти й Україні. Однак в останній момент наші все-таки не дотримали нічию.

Втім, посипати голову попелом не варто. З самого початку мало хто припускав, що Україні вдасться зачепитися за очки з Нідерландами (особливо відразу після жеребкування фінальної частини Євро-2020, коли «помаранчевими» ще керував Рональд Куман), а тому вся наша увага тепер зміщується на два ключових поєдинки групи - проти Північної Македонії та Австрії. Там українцям потрібно брати шість очок, щоб залишатися господарями становища, і не сидіти «на калькуляторах» перед визначенням всіх учасників плей-оф.

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(154)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мудрик розповів, які настанови дав Ребров у перерві матчу з Ісландією
Футбол | 27 березня 2024, 18:14 0
Мудрик розповів, які настанови дав Ребров у перерві матчу з Ісландією

Михайло також зізнався, що вже втомився від камбеків і хоче вигравати більш упевнено

Дель Потро розповів, коли закінчаться дискусії про найвидатнішого тенісиста
Теніс | 28 березня 2024, 10:31 2
Дель Потро розповів, коли закінчаться дискусії про найвидатнішого тенісиста

Хуан Мартін упевнений, що для цього Новаку Джоковичу потрібно виграти ще кілька турнірів Grand Slam

Коментарі 68
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Batya
Тренерська поразка 1. Захромав Зубков, Шева помилився, який НАХ... Марлос у такій грі... НЕГАЙНО здвоїти проблемний фланг Соболем, щоб із Миколенком НАГЛУХО закрили його та по черзі бігали вперед. 2. ЗАСТАВИТИ Зіну ПАХАТИ у відборі, бо а ля Коно номер два вимальовується... Або паше у відборі, або на лавку, у сучасному футболі мінус один у відборі це проблема... 3. Після 3-2 МИТТЄВО у ва банк ОДНОЧАСНО Бєсєдіна та Довбика замість Яремчука та Сидора, які НАЇЛИСЯ...з переходом на 4-4-2
Trasher311987
Ярмола прав, он сказал посмотрите с кем мы играли где мы играли.
Весь стадион оранжевый был.
Стартовая игра сборной.
0:2 гореть потом 2:2.
Потом 3:2. Какие могут быть вопросы.
Надо всем журналистским цехом поддержать ребят.
Не искать кто виноват кто прав и т.д.
Я смотрел все матчи евро
Это пока лучший матч турнира.
Гол Ярмолы пока лучший на турнире.
Браво Украина
samird
Моё мнение - ключевой эпизод это выход Марлоса. Я согласен с автором, что Зубков тоже слабоват в обороне, но Марлос - это сразу минус один у защите. Плюс не лучшие матч Зинченко. Как результат - левый фланг оставили на растерзание двум нидерландцам. Это НЕИЗБЕЖНО должно было привести к эпизодическим провалам. Так и случилось. Миколенко ещё явно не хватает опыта и мощи чтобы противостоять на фланге напору двух топ-игроков. Тут звучали мнения, что надругательств было Соболя выпускать вместо Миколенко. Это была бы такая же катастрофа, как и выход Марлоса. Соболь откровенно слаб в защите (видел достаточно матчей с его участием для подобного вывода - в том числе за Брюгге). Те ошибки, за которые вчера разносили Миколенко, для Соболя в порядке вещей. Эдуарда скорее можно было выпустить вместо Зубкова, как верно заметили ранее. А надо было сразу выпускать вместо Зубкова Шапаренко, а Зинченко отправлять на левый фланг на помощь Миколенко. Именно это был оптимальный вариант на сегодня. Очень нужен Цыганков.
stalker digga
Грамотный обзор.
fifa2020
1. Миколенко подарував на рівному місці 2 голи голландцям, як і нічию фінам.
2. Замість Марлоса потрібно було випускати Шапаренка, а зіну переводити на фланг. Надіюсь в наступних матчах такий стартовий склад і буде!
mavast
Помилявся Миколенко через помилку ШЕ-ВИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Шапаренко в центр, Зіна на лівий півзахист. Невже тренер не бачив, що голанці зліва домінують - НОЛЬ!!! реакції.
Сергей Иванамофф
Миколенко на всех фото как раз находился там, где и должен был - рядом с противником и закрывал его. Убери его на первых фото, это оставить 22 номер одного против двух нападающх перед воротами! Где стоят Зубков и Марлос - вот вопрос! Почему наши ворота атакуют 5 игроков против 3х защитников?! Где средняя линия?
Первый гол - провал всей обороны на всех участках...
Второй гол - Миколенко отработал 100%. Кто так выносит мяч, как девочка, перед воротами своими? Матвиенко.
bzzzzz
вопще странная игра была как для Евро, куча хаоса на поле, по сути играли без обороны с обеих сторон, хоть и зрелищно. Для наших буратин в обороне это абсолютно не та стихия. Это еще хорошо что у голандцев нету всяких Мбаппе в атаке, а то позалитало бы только так. Шева конечно чтото прошляпил однозначно, иначе действительно эти провалы на левом фланге сложно объяснить.
Милан Милан
Да, Миколенко так не продаст себя дорого. Уже вроде игра с Финнами должна была научить играть проще... Играли плохо. Тут и говорить нечего. Не выглядит сборная сейчас машиной, как раньше(
vitaha33
Миколенко не перервав пас в 1 голі, в 2 не вибив, хоча голландець фолив. Але вішати всіх собак на нього неправильно. Він не може один закривати весь фланг плюс страхувати лівого центрального. Знову ж таки системна помилка тренерського штабу, а Микола не справився з тиском. Зігоай в 5 захисників і голанцям прийшлось би лізти через центр. А через центр в статичні грі, де 70хв голандці катали м'яч, навряд чи у них би щось получилось, окрім вривань Депая. Походу Шева цього боявся, тому і оголив фланги, але це ще небезпечні виявилось. Впринципі, як Зубков зламався, логічно було перебудувати на 5-1-3-1, і не Марлоса випустити, а Кривцова або ж Соболя зі зміщенням Миколенко лівим центральним. Це треба було робити і миттєво, як рахунок став 2:2, але голандці випускають 5 свіжих гравців, а ми тільки 2. І яким же недалекоглядним був Шева, коли Безуса не включив в заявку, який міг вийти замість Зубкова
Nordenus
Матч был огонь, за что спасибо обеим командам. А теперь какие выводы можно сделать:
1. Зачем было выпускать Марлоса? Футболист который в своем возрасте уже не может играть весь матч, при этом он не дорабатывает в обороне, и это знают ВСЕ. Его нужно выпускать исключительно в концовке матча. На позицию Зубкова у нас мало альтернатив, но почему бы Шапаренко сразу не выпустить? Это был единственный очевидный косяк Шевы в этом матче.
2. Миколенко привез два гола и точка. С финнами ситуация такая же была. Миколенко выводов не сделал. Винить тут тренера или других футболистов нет смысла. Очевидно что после первого тайма Де Бур понял что нужно давить как раз через фланг Миколенка, и в итоге это сработало.
3. И самое удивительно, что лучшим на поле был Ярмоленко! Человек после травмы, который долго не играл, и ему уже за тридцать, а он выходит на поле и просто показывает свой уровень как в старые времена. С таким же успехом можно было выпустить Коноплянку если бы не травма. А где был например Малиновский??? Наш "новый лидер" сборной запомнился только навесом на Яремчука, и больше на поле я его не видел... Ну и Зинченко конечно, опять пытается быть лидером на поле, много говорит что то своим партнерам, а в итоге как всегда косячит и из за него пропускаем третий гол. К Бущану претензий нет никаких, он тащил все что мог, красавец.
Короче главный вывод, Шевченку нужно пересмотреть несколько позиций в нашей сборной. Считаю что тактику на игру мы выбрали верную, проиграли в первую очередь из за индивидуальных ошибок одного двух футболистов. Ну и в контратаках, особенно в первом тайме, нужно было хоть что то реализовывать, шансы то были. Но с реализацией у нас беда, это мы знаем.
vitaha33
Вже який матч збірної у нас та сама помилка, правий центральний перекриває правий фланг оборони, відповідно Миколенко в таких моментах грає на позиції лівого центрального, і йому закидають за пазуху. Це було декілька матчів підряд. Подивіться фото 2, де грає і з ким Матвієнко? На фото 3 та сама картина, Миколенко зміщається в центр і висловлює претензії, чому Марлос в пів позиції і не страхує його. Тобто Миколенко не зовсім і винен, хоча йому треба грати на крок блище до свого флангу. Та сама ситуація з Караваєв им, згадайте, як закинули за пазуху французи. Тобто тут іде уже системна помилка нашого тренерського штабу, і аналітики суперників це замітили і проти нас саме так і грають. Треба Шеві заборонити центральному захисник зміщатись на фланг, а нище опускати для підстраховку флангових захисників Ярмолу чи Зубков а, тоді не буде таких ситуацій.
Ну і логічніше було зіграти з 3 центральними, але то таке...
dadaali177188
шо все вцепились в Марлоса? ещё до выхода Марлоса оранжевые задали такой темп и нанесли с десяток ударов, шо если бы не удача и Жора Бущан, то можно было бы всем уходить с поля. Марлос вышел хорошо, каши не испортил, но он вышел не на свой фланг, согласен что должны были лучше выпустить либо Шапаренко, либо Соболя, а Марлоса поберечь на второй тайм. Потому что пока в первом тайме были "свежие" ещё огрызались, во втором тайме вышли с ватными ногами, да и голандцы так запресенговали, что сил хватило только на детские ошибки, и что самое обидное - одни и те же ошибки. В целом ничего смертельного не произошло, да проиграли, да обидно, в двойне обидно после такого отыграша, в тройне обидней на последних минутах, но наши ключевые игры впереди, вот там осечек не должно быть
umnuy2
Финляндия, Нидерланды....скажите уже кто-то Витале Миколенко что надо выбивать а не корпусом прикрывать эти мячи
bzzzzz
да и вопще с таким дур-футболом в который играли мы и голандцы на таком турнире каши не сваришь.
Все играют акуратно, с прицелом на защиту, потому как это залог победы на турнире.
dudigo78
Головна проблема збірної в тому, що перенесли Євро на рік. І за цей рік наша збірна стала слабшою. Хоч і проблеми почалися минулого року, але тоді вони не були такі явні. Воротарська позиція - ще рік тому Пятову не було альтернативи, захист по іменах може і той самий, але грали якось надійніше, солідніше. Опорник - Степаненко був на висоті, фланги - Ярмоленко (Циганков) і Коноплянка, який ще щось міг. Ну і Зінченко з Малиновським ще не вважалися в нас зірками, хоч і на мою думку грали тоді корисніше, ніж зараз. По суті за останні два роки збірна втратила у воротарській позиції, в опорній зоні, на флангах дещо, а натомість не здобула взамін нічого, ніде ми не стали сильнішими
олег вихнич
Гра супер !!! Стільки ємоцій !!! Перший тайм Бущан Браво !!! Другий після провальних індивідуальних помилок - зібратись і зрівняти перевагу у два м'ячі це неймовірно !!! Третій м'яч це показник що Нідерланди всеж індивідуально трохи сильніше наших гравців ! Але після такої гри є надія що якщо десь вдача трохи більше буде на нашому боці то ми будемо ще не один раз святкувати перемогу ! Тому-що хлопці довели що у них такі є яйця !!Героям Слава !
pricolist
Было очень много индивидуальных ошибок от игроков, которые, казалось, должны играть надежно. И остается старая проблема - неумение выходить из-под прессинга, особенно наглядным остается эпизод с 3 пропущеным мячом. Ну и уж если проходиться по персоналиям, то разочаровали Миколенко, Малиновский и Зинченко. Но в то же время хочется поблагодарить наших парней, что боролись до последней секунды и по ходу матча подарили надежду на успех. Далее жду максимум набранных очков в 2 матчах)
Ukraine_Kiev_Fan
Если честно уже напрягает читать все это. Перед евро "вопросов больше чем ответов. Во время евро "вопросв больше чем ответов" и т.д. Может просто все поддерржим нашу сборную? Поболеем единодушно без всяких вопросов и ответов.
Viktor Krichevskii
Зина психологически готов как игрок АПЛ...но по работе в матче чегото сверх естественного не увидел...Малина хорош...но Муриель реагирует на его прорезньіе...наши не успевают....жалко что Бущан не віьгрузил перед третим голом, в такой игре надо бьіло не стесняться играть на отбой..