Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 14 червня 2021, 16:00
8087
2

Євро-2020. Група E: явний фаворит та бійня за місце під сонцем

Sport.ua представляє ще одну четвірку учасників майбутнього чемпіонату Європи

| Оновлено 14 червня 2021, 16:00
8087
2
Євро-2020. Група E: явний фаворит та бійня за місце під сонцем
Getty Images/Global Images Ukraine

Сьогодні ми поговоримо про передостанню групу на Євро-2020. Волею жереба до квартету Е потрапили чотири команди - Польща, Словаччина, Іспанія та Швеція.

ПОЛЬЩА

Збірна Польщі, в складі якої є, мабуть, найкращий центральний нападник світового футболу на сьогоднішній день Роберт Левандовськи, є командою, проти якої будь-який суперник повинен грати з обережністю. Навіть без форварда «Баварії» поляки мають досить міцну та досвідчену команду, де переважна більшість футболістів мають досвід виступів в топових національних чемпіонатах Європи, а тому цей колектив готовий залишити свій слід в історії на Євро-2020.

Getty Images/Global Images Ukraine

Важливо, що після довгих років відсутності на чемпіонатах Європи (Польща не грала на континентальній першості з 1960 по 2004 роки, ніяк не знаходячи можливостей пройти кваліфікацію), нині «біло-червоні» стають завсідником турніру. Принаймні, старт на Євро-2020 стане для них уже четвертою поспіль участю на континентальному змаганні. Причому на Євро-2016 Польща дісталася до чвертьфіналу, де лише в серії пенальті поступилася майбутньому тріумфатору команді Португалії.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Паулу Соуза

Очолює польську команду португалець Паулу Соуза. Цей 50-річний фахівець прийняв команду лише на початку поточного року, після того, як у відставку був відправлений Єжи Бржечек, з яким поляки якраз і пройшли кваліфікацію на Євро-2020, проте якого часто критикували і, вочевидь, якому так і не довірили колектив на такому важливому турнірі, як чемпіонат Європи.

Паулу Соуза з серпня минулого року залишався без роботи, коли покинув французький «Бордо». У своїй тренерській кар'єрі португалець попрацював з непоганими командами, багато з яких представляють топ-ліги, однак на міжнародному рівні самостійної практики не мав. У 2008 році Соуза починав свій наставницький шлях з асистента Карлуша Кейруша в збірній Португалії, після чого досить швидко перейшов на роботу з клубами. Цікаво, що контракт з Паулу Соузою розрахований до листопада нинішнього року, з чого випливає, що в керівництві Польського футбольного союзу не до кінця впевнені в португальському тренерові, й хочуть подивитися на нього в справі саме на Євро-2020. Якщо там «біло-червоні» проявлять себе вдало, то Соузу напевно не тільки залишать, але і запропонують йому поліпшені умови співпраці.

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine

Незважаючи на те, що склад збірної Польщі рясніє прізвищами гравців, що мають чималий досвід виступів у топових і просто добротних командах європейського континенту, лідером цього колективу є, звичайно ж, блискучий форвард Роберт Левандовськи. Форвард «Баварії» за підсумками сезону-2020/21 не тільки побив рекорд результативності Герда Мюллера в рамках одного розіграшу Бундесліги, який здавався вічним, встановивши нове досягнення (41 забитий м'яч), а й вперше в кар'єрі виграв «Золоту бутсу», істотно обійшовши в боротьбі за цей престижний трофей Ліонеля Мессі та Кріштіану Роналду.

На даний момент 32-річний Левандовськи перебуває в розквіті сил і відмінній формі. На нього в Польщі покладаються величезні надії, та, відверто кажучи, в команді є кому допомогти Роберту проявити себе з кращого боку на Євро-2020, тим більше, що як мінімум з групи полякам вибратися цілком під силу.

Заявка

Воротарі: Лукаш Фабіанскі («Вест Хем»), Войцех Щенсни («Ювентус»), Лукаш Скорупськи («Болонья»).

Захисники: Ян Беднарек («Саутгемптон»), Бартош Берешіньськи («Сампдорія»), Павел Давідовіч («Верона»), Каміль Глік («Беневенто»), Міхал Хелік («Барнслі»), Томаш Кендзера («Динамо» Київ), Каміль Пентковськи («Ракув»), Тімотеуш Пухач («Лех»), Мацей Рібус («Локомотив» Москва).

Півзахисники: Пшеміслав Франковськи («Чікаго Файр»), Каміль Южвяк («Дербі Каунті»), Матеуш Кліх («Лідс»), Кацпер Козловськи («Погонь»), Гжегож Кріховяк («Локомотів» Москва), Кароль Лінетті («Торіно»), Якуб Модер («Брайтон»), Пшеміслав Плахета («Норвіч»), Петр Зеліньськи («Наполі»).

Нападники: Давід Ковнацьки («Фортуна» Дюссельдорф), Роберт Левандовськи («Баварія»), Аркадіуш Мілік («Марсель»), Кароль Свідерськи (ПАОК), Якуб Шверчок («Пяст»).

Орієнтовний склад

Прогноз: третє місце в групі.

 

СЛОВАЧЧИНА

Для збірної Словаччини цей чемпіонат Європи стане лише другим в історії, і на цьому турнірі «словацькі соколи» постараються спростувати поширену думку, що саме вони в цій групі виявляться «хлопчиками для биття». На Євро-2016, коли словаки вперше зіграли на континентальних першостях, команда несподівано змогла вибратися в 1/8 фіналу з третього місця в групі з Уельсом, Англією та Росією. Після цього команда покірливо поступилася Німеччині (0:3) й покинула турнір, але отриманий п'ять років тому досвід дає надію вболівальникам словацької збірної на приємні сенсації вже на Євро-2020.

Тренер

Путівку на Євро-2020 збірна Словаччини здобула через стикові матчі вже з 48-річним Штефаном Тарковичем на чолі, який замінив на посту головного тренера команди Павела Гапала, звільненого після ганебної поразки від Ізраїлю (2:3) в Лізі націй, після якої словаки фактично позбулися надій зберегти прописку в дивізіоні В.

На чолі з Тарковичем Словаччина провела 8 матчів, в яких програла лише одного разу, але здобула три перемоги при чотирьох нічиїх. Сам Таркович не має гучних тренерських досягнень в кар'єрі, яка не є настільки насиченою, оскільки Штефан тривалий час працював асистентом або спортивним директором. Переважно Таркович тренував в рідній Словаччині, лише одного разу виїхавши в ОАЕ заради можливості бути асистентом головного тренера в «Бані Ясі». Тому для цього фахівця можливість попрацювати з головною командою Словаччини - відмінний шанс показати себе, і навіть, можливо, отримати вигідну пропозицію з-за кордону.

Лідер команди

Реальність для Словаччини така, що їм на Євро-2020 в більшій мірі доведеться захищатися, щоб домогтися гарних результатів на груповій стадії. Тому лідером, від виступів якого може багато в чому залежати результат команди, тут є центральний захисник Мілан Шкрініар. Ледве-ледве ставши чемпіоном Італії з «Інтером», він їде на Євро-2020 в прекрасному настрої. Втім, на континентальному чемпіонаті Мілану належить довести, що він не даремно називається одним з кращих центрбеків італійської Серії А, допомагаючи своїм партнерам злагоджено та максимально безпомилково діяти в обороні.

Якщо зі Шкрініаром словакам вдасться зацементувати задню лінію, тоді попереду у команди можуть бути шанси на швидких контратаках, реалізувавши які, підопічні Тарковича можуть розраховувати на 3-4 очки в групі, що здатне забезпечити їм другий поспіль на чемпіонатах Європи плей-оф.

Getty Images/Global Images Ukraine. Милан Шкриниар

Заявка

Воротарі: Мартін Дубравка («Ньюкасл»), Марек Родак («Фулхем»), Душан Куцяк («Лехія»).

Захисники: Петер Пекарік («Герта»), Любомір Шатка («Лех»), Деніс Вавро («Уеска»), Мілан Шкрініар («Інтер»), Томаш Губочан («Омонія»), Давід Ганцко («Спарта Прага»), Мартін Косцелнік («Слован»), Мартін Вальент («Мальорка»).

Півзахисники: Марек Гамшик («Гетеборг»), Станіслав Лоботка («Наполі»), Патрік Грошовськи («Генк»), Юрай Куцка («Парма»), Ондрей Дуда («Кельн»), Роберт Мак («Ференцварош»), Владімір Вайсс («Слован»), Ласло Бенеш («Аугсбург»), Лукаш Гараслін («Сассуоло»), Томаш Суслов («Гронінген»), Ян Грегуш («Міннесота»), Якуб Громада («Слован Ліберец»).

Нападники: Міхал Дюріш («Омонія»), Роберт Боженік («Феєноорд)», Іван Схранц («Яблонец»).

Орієнтовний склад

 

Прогноз: четверте місце в групі.

ІСПАНІЯ

Ще до початку турніру збірна Іспанії привернула до себе чималу увагу тим, що на чемпіонат Європи тренерський штаб не викликав ЖОДНОГО футболіста мадридського «Реала». Навіть ветеран національної команди Серхіо Рамос опинився «за бортом» континентального чемпіонату, і за це дуже сміливе рішення Луїсу Енріке доведеться нести відповідальність, особливо, якщо Євро-2020 виявиться для іспанців невдалим. З іншого боку, оцінюючи заявку команди, очевидно, що там вистачає майстрів, які здатні вирішувати найвищі завдання. Так що Іспанія, як мінімум на папері, точно є одним з фаворитів чемпіонату, а вже як вийде в реальності - подивимося.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine

51-річний Луїс Енріке очолює збірну Іспанії з літа 2018 року із перервою, пов'язаною з трагічними подіями, що відбулися в його родині навколо смерті 9-річної доньки. Дещо оговтавшись від цієї події, Енріке в листопаді 2019 року повернувся на пост наставника іспанської збірної, і його нинішній контракт розрахований до кінця 2022 року, тобто до завершення фінальної частини ЧС-2022, а не тільки Євро-2020.

До збірної Іспанії в тренерській кар'єрі Луїса Енріке були успіхи з «Барселоною», яку коуч приводив до треблу в сезоні-2014/15, а всього за три роки роботи виграв дев'ять трофеїв з тринадцяти можливих.

За ким стежити 

Насправді, виділяти у складі збірної Іспанії одного лідера - завдання вкрай непросте та невдячне. Тому в даному випадку ми відійдемо від звичного підпункту на користь іншого - за ким варто уважно стежити в цій команді. І тут відповідь куди більш однозначна - Ферран Торрес, який провів хороший дебютний сезон за «Манчестер Сіті» в англійській Прем'єр-лізі, а особливо йому вдалася кінцівка.

За збірну Іспанії Ферран Торрес дебютував лише восени минулого року, проте з тих пір встиг забити вже 6 м'ячів в 10 поєдинках, засмутивши, в тому числі, і збірну України в Лізі націй, а ще записавши в актив хет-трик у ворота збірної Німеччини! Зараз на 21-річного гравця покладаються серйозні надії, і чемпіонат Європи може допомогти Феррану вкоренитися в статусі беззаперечного лідера не тільки збірної Іспанії, але й допомогти футболісту отримувати ще більше ігрової практики в «Манчестер Сіті».

Заявка

Воротарі: Унаї Сімон («Атлетік»), Давід Де Хеа («Манчестер Юнайтед»), Роберт Санчес («Брайтон»).

Захисники: Хосе Гайя («Валенсія»), Хорді Альба («Барселона»), Пау Торрес («Вільярреал»), Емерік Ляпорт і Ерік Гарсія (обидва – «Манчестер Сіті»), Діего Льоренте («Лідс»), Сезар Аспілікуета («Челсі»), Маркос Льоренте («Атлетіко»).

Півзахисники: Серхіо Бускетс і Педрі (обидва – «Барселона»), Родрі («Манчестер Сіті»), Тьяго («Ліверпуль»), Коке («Атлетіко»), Фабіан Руіс («Наполі»).

Нападники: Дані Ольмо («Лейпциг»), Мікель Оярсабаль («Реал Сосьєдад»), Альваро Мората («Ювентус»), Жерар Морено («Вільярреал»), Ферран Торрес («Манчестер Сіті»), Адама Траоре («Вулверхемптон»), Пабло Сарабія (ПСЖ).

Орієнтовний склад

 

Прогноз: перше місце в групі.

ШВЕЦІЯ

У XXI столітті збірна Швеції не пропустила ще жодної фінальної частини чемпіонатів Європи, але в останніх трьох розіграшах зупинялася виключно на груповій стадії, а тому на Євро-2020 спробує порушити це «прокляття». Незважаючи на відсутність в заявці зіркового Златана Ібрагімовича, якому взяти участь у континентальному турнірі завадила травма, шведи мають досить вражаючий набір виконавців, багато з яких знаходяться на піку форми, а тому особливих проблем з виходом з групи у них виникнути не повинно.

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Янне Андерссон

Головним тренером збірної Швеції з футболу є 58-річний місцевий фахівець Янне Андерссон. Він працює з командою з літа 2016 року, і вивів її до фінальної частини Євро-2020 з другого місця в групі, поступившись там тільки Іспанії, але випередивши Норвегію, Румунію й менш конкурентні Фарерські острови та Мальту.

Головним досягненням в тренерській кар'єрі Андерссона є чемпіонський титул в Швеції, здобутий з «Норрчепінгом» у 2015 році. По суті, успіх з цим клубом й допоміг Янне отримати запрошення очолити національну збірну Швеції, що є поки однозначною вершиною в трудовому резюме фахівця.

За ким стежити

Перед Євро-2020 збірна Швеції втратила відразу двох лідерів: Златан Ібрагімович не потрапив до заявки через травму, а хавбек «Ювентуса» Деян Кулусевскі підхопив коронавірус і, як мінімум в стартовому матчі, ми його на полі не побачимо. Деян провів в цілому непоганий сезон в Серії А, відзначившись 4 голами і 3 результативними передачами в 35 поєдинках. І нехай «Стара синьйора» не добилася успіху, але Кулусевскі був в її рядах досить важливим футболістом, якого сміливо можна називати найбільш креативним гравцем в нинішній збірній Швеції.

Незважаючи на кадрові проблеми, збірна Швеції, як і в попередні роки, перш за все сильна своєю командною грою. У нападі, за відсутності Ібри і Кулусевскі, головні надії на 21-річного Александра Ісака, який забив 17 голів у 34 поєдинках Прімери. Також потрібно виділити 29-річного Еміля Форсберга з «Лейпцига».

Заявка

Воротарі: Карл-Юхан Юнссон («Копенгаген»), Крістоффер Нордфельдт («Генчлербірлігі»), Робін Ульсен («Евертон»).

Захисники: Еміль Крафт («Ньюкасл»), Віктор Лінделеф («Манчестер Юнайтед»), Маркус Даніельсон («Далянь Іфан»), П'єр Бенгтссон («Вайле»), Людвіг Аугустінссон («Вердер»), Понтус Янссон («Брентфорд»), Філіп Хеландер («Рейнджерс»), Мікаель Лустіг (АІК), Андреас Гранквіст («Хельсінборг»).

Півзахисники: Еміль Форсберг («Лейпциг»), Кен Сема («Вотфорд»), Віктор Классон («Краснодар»), Деян Кулусевскі («Ювентус»), Себастьян Ларссон (АІК), Альбін Екдаль («Сампдорія»), Крістоффер Ульссон («Краснодар»), Йенс-Люс Каюсте («Мітьюлланд»), Маттіас Сванберг («Болонья»), Густав Свенссон («Гуанчжоу Сіті»).

Нападники: Маркус Берг («Краснодар»), Александр Ісак («Реал Сосьєдад»), Робін Квайсон («Майнц»), Джордан Ларссон («Спартак Москва»).

Орієнтовний склад

Прогноз: друге місце в групі.

Читайте також: 

Євро-2020. Група А: фаворит, який оклигав, міцні горішки і кіт в мішку
Євро-2020. Група B: під проводом дияволів
Євро-2020. Група D: дербі Британії, шанс для Хорватії та чеська статистика

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Після важкої травми гравець Шахтаря пропустить Олімпіаду
Футбол | 28 березня 2024, 14:14 0
Після важкої травми гравець Шахтаря пропустить Олімпіаду

Гравець олімпійської збірної вибув на тривалий термін

Хавбек збірної України назвав проблему команди перед Євро-2024
Футбол | 27 березня 2024, 18:32 0
Хавбек збірної України назвав проблему команди перед Євро-2024

Маліновський вважає, що треба перестати пропускати першими

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Canadian_stallion
Между собой Швеция и Польша ещё поспорят за второе место!
svetlog
Польша - Словакия - 1:2...)))