Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:50
500
1

Ineos домінує за відсутності словенців. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 01 травня 2023, 07:50
500
1
Ineos домінує за відсутності словенців. Підсумки тижня в велоспорті

Гонки тижня

6 - 13 червня - Тур Швейцарії

Слідом за Критеріумом Дофіне пройшла ще одна багатоденка Світового туру, яка для багатьох гонщиків є генеральною репетицією Тур де Франс - Тур Швейцарії. Маршрут гонки був досить звичним: дві розділки, кілька досить непростих гірських етапів, але при цьому всього один фініш в гору - і той далеко не найскладніший. Звичайно, перемога гонщика типу Фабіана Канчеллари на такому маршруті не була можлива, але все одно багатоденники з ухилом в бік розділки були в більш вигідних умовах.

І тим дивніше, що перемогу в загальному заліку здобув Річард Карапас, який виступав в якості одноосібного лідера команди «Ineos Grenadiers» - така можливість нечасто надається не тільки самому Карапасу, а й взагалі будь-кому в команді Девіда Брейлсфорда.

Карапас виглядав дуже сильно в горах, де зумів реалізувати свою перевагу, і при цьому дуже непогано для себе проїхав обидві розділки: 15-й результат на стартовій рівнинній розділці і четверте місце на другій, гірській.

Getty Images/Global Images Ukraine

«Ineos Grenadiers» в нинішньому сезоні домінує на багатоденках: британська команда виграла 5 з 9 багатоденок Світового туру, при чому чотири поспіль: Тур Романдії, Джиро д'Італія, Критеріум Дофіне і Тур Швейцарії.

Але тут ми підходимо до головного: всі ці перемоги були здобуті за відсутності двох головних фаворитів майбутнього Тур де Франс, двох словенців - Тадея Погачара і Пріможа Рогліча, обидва з яких вирішили підводитися до «Великої петлі» через тренувальні збори, а не гонки.

Більш того, ще два красномовних факти: багатоденку, в якій брав участь Рогліч, «Ineos Grenadiers» востаннє вигравав ще в 2018 році - це був якраз Тур де Франс. А ось багатоденок Світового туру, які їхав Погачар, підопічні Брейслфорда не вигравали ніколи.

Факти красномовні, але, звичайно, вони ні в якому разі не говорять про те, що у «Ineos Grenadiers» немає шансів виграти майбутній Тур. Аж надто сильний у британців там буде склад, і аж надто сильні зараз всі три лідери команди - Карапас, Річі Порт і Герейнт Томас. Проте, проти Рогліча і Погачара їм, швидше за все, доведеться діяти не з позиції сили, що «Ineos Grenadiers» не дуже звик робити.

Другим в загальному заліку Туру Швейцарії став Рігоберто Уран. Гонщик «Education First» дуже непогано виглядав в горах, а на другій, гірської розділці вразив всіх, перемігши з 40-секундною перевагою над найближчим переслідувачем. Уран завжди був непоганим роздільником, але по-справжньому геніальних індивідуальних гонок в його кар'єрі було, мабуть, всього дві - суботня і в 2014 році на Джиро д'Італія, коли він на 42 км привіз найближчому переслідувачу, Дієго Уліссі, 1 хвилину і 17 секунд.

Getty Images/Global Images Ukraine

На подіум загального заліку йшов Жуліан Алафіліпп, який якраз став другим у суботній розділці. Однак з недільного етапу він знявся через народження своєї першої дитини - він вирішив, що повинен перебувати поруч зі своєю коханою, Маріон Русс. Так чи інакше, Тур Швейцарії для Алафіліппа був прикидкою для того, щоб зрозуміти, чи є можливість поборотися за загальний залік Тур де Франс. І необхідну інформацію він отримав: сильна розділка і дуже непоганий виступ в горах.

За відсутності Алафіліппа третє місце в загальному заліку у впертій боротьбі з Максімільяном Шахманном на останньому етапі вирвав Якоб Фугльсанг. Капітан «Астани» знову підходить до Гран туру в дуже непоганій формі. Але чи принесе це йому щось більш серйозне, ніж місце в другій половині топ-10?

Багато уваги на Турі Швейцарії було прикуто до Тома Дюмулена. Зірковий нідерландський гонщик навесні прийняв рішення призупинити кар'єру, і багато хто вже думав, що це переросте в повноцінний відхід зі спорту. Однак гонщик «Jumbo Visma» все ж вирішив повернутися, і зробив це саме на Турі Швейцарії.

Теоретично маршрут гонки ідеально підходив для Тома, однак нідерландець відразу заявив, що за загальний залік боротися не буде - тільки за високі результати в двох розділках. На першій це не зовсім вийшло (16-те місце, відразу за Карапасом), а ось на другій Дюмулен став п'ятим - непоганий результат. Однак робити прогнози з приводу того, чи зможе Том повернутися до своєї форми зразка пікових 2017-2018 років, поки що дуже рано.

Неймовірно напруженою і рівною вийшла боротьба за гірську майку Туру Швейцарії. Відразу три гонщика набрали по 29 очок - це Майкл Вудс, Давід Де ла Крус і Серхіо Самітьєр. Антоніо Нібалі, що став четвертим, програв їм всього 1 очко. За додатковими показниками майку гірського короля завоював все ж Вудс. Непогана гонка у виконанні канадця, враховуючи, що і в загальному заліку він замкнув топ-5.

Ще одним героєм Туру Швейцарії став Матьє Ван дер Пул, який їхав свою першу шосейну гонку з 4 квітня. Гонщик «Alpecin Fenix» здобув дві красиві перемоги на етапах і кілька днів лідирував у загальному заліку. Однак під кінець Туру Швейцарії зірковий нідерландець захворів і з гонки зійшов. Поки що не зрозуміло, як це позначиться на його підготовці до Тур де Франс і Олімпіади в Токіо.

Наступний тиждень

Наступного тижня гонок Світового туру в календарі немає - цей відрізок традиційно відданий під національні чемпіонати. А вже 26 червня стартує Тур де Франс.

Дайджест новин

- Ще півроку тому в це неможливо було повірити, але у Марка Кевендіша є шанси поїхати на Тур де Франс. У головного спринтера «Deceuninck Quick Step» Сема Беннетта проблеми з коліном, і його участь в «Великій петлі» під питанням. Замінити його може саме Кевендіш, тим більше, що британець зараз в дуже непоганій формі: вчора він виграв заключний етап Туру Бельгії, в очній боротьбі обігравши таких людей як Тім Мерлір, Паскаль Аккерманн, Ділан Груневеген, Насер Буанні, Браян Кокар, Калеб Юен і Джакомо Ніццоло - непогана компанія, м'яко кажучи.

Getty Images/Global Images Ukraine

- Емануель Бухманн після невдачі на Джиро д'Італія (німець претендував на високе місце в загальному заліку, але зійшов на 15-му етапі через падіння) увійшов до складу «Bora Hansgrohe» на Тур де Франс. Правда, без особистих амбіцій, лише для того, щоб допомагати лідеру команди, Вілко Келдерману.

- Герейнт Томас, Тао Геогеган Харт і брати Адам і Саймон Йейтс увійдуть до складу збірної Великобританії на Олімпіаду в Токіо. А ось Кріса Фрума там не буде - більш того, місце в складі «Israel Start-up Nation» на Тур де Франс-2021 йому також не гарантоване.

- А ось Ромен Барде від участі в Олімпіаді відмовився. У наставника збірної Франції Тома Воклера з'являються серйозні проблеми - раніше від поїздки в Токіо відмовився і Алафіліпп. Кого робити лідером команди в груповій гонці - не зрозуміло.

Олег Дідух
Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 17:15 0
Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024

17 червня підопічні Сергія Реброва проведуть поєдинок проти Румунії у 1-му турі групи Е

Останній великий старт до Олімпіади. Магучіх поїде на чемпіонат Європи
Інші види | 28 березня 2024, 21:45 1
Останній великий старт до Олімпіади. Магучіх поїде на чемпіонат Європи

Українка боротиметься за медалі у Римі

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрій Гусак
А де огляд турів Бельгії та Словенії з перемогами Евенпула та Погачара? там склади були також огого