Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 15 червня 2021, 14:51
30137
16

Євро-2020. Група F: квартет смерті, де може народитися новий чемпіон

Sport.ua представляє заключну четвірку учасників чемпіонату Європи

| Оновлено 15 червня 2021, 14:51
30137
16
Євро-2020. Група F: квартет смерті, де може народитися новий чемпіон
Getty Images/Global Images Ukraine

Після того, як ми детально розглянули всі групи континентального чемпіонату, на черзі залишається заключний квартет, який відразу після жеребкування багато хто охрестив «групою смерті», але саме звідси, на думку букмекерів, з великою часткою ймовірності вибереться далі по турнірному шляху тріумфатор Євро-2020.

УГОРЩИНА

Збірна Угорщини кваліфікувалася до фінальної частини Євро-2020 через плей-оф Ліги націй, оскільки у своїй відбірковій групі зайняла лише четверте місце - позаду Хорватії, Уельсу та Словаччини. У вирішальних двох поєдинках угорці спершу обіграли Болгарію (3:1), а потім й Ісландію (2:1), яку фахівці вважали фаворитом шляху А в плей-оф.

Востаннє Угорщина брала участь у фінальній частині чемпіонату Європи п'ять років тому. Тоді команда кваліфікувалася на континентальне змагання вперше з 1972 року, і змогла вийти в плей-оф. Що цікаво, на Євро-2016 угорці також потрапили в групу F, і також їх суперником по квартету стали португальці. А ще цікавіше, що саме Угорщина виграла групу, пройшовши в 1/8 фіналу з першого місця, а ось майбутній чемпіон Європи Португалія змогла пройти лише з третього рядка. Правда, вже в 1/8 фіналу подальший турнірний шлях Угорщини і припинився - команда програла Бельгії, причому за всіма статтями (0:4).

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Марко Россі

Головним тренером угорської національної команди є 56-річний італієць Марко Россі. Він очолює Угорщину з червня 2018 року, і має діючий контракт до літа 2025-го, а тому кредит довіри до фахівця, очевидно, настільки великий, що його майбутнє напряму ніяк не залежить від результатів угорської збірної на цьому чемпіонаті Європи.

Взагалі Марко Россі персона в тренерських колах, м'яко кажучи, не найвідоміша. На тренерську стезю італієць ступив у 2002 році, коли прийняв юнацьку команду «Удінезе». За два роки закінчив працювати з молоддю, й перейшов на посаду головного тренера скромного «Лумедзане». На батьківщині Россі судилося очолювати тільки команди другого або навіть третього ешелону, а тому влітку 2012 року він погодився перебратися в Угорщину, де інтерес до співпраці з ним виявив «Гонвед». У підсумку цей колектив Россі в 2017 році привів до чемпіонства, а потім перебрався до сусідньої Словаччини, де сезон відпрацював з командою ДАК 1904 з міста Дунайська-Стреда. Там італієць працював аж до літа 2018-го, коли й отримав запрошення очолити національну збірну Угорщини.

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Вилли Орбан

Мабуть, головною надією Угорщини на успішний виступ на Євро-2020 повинен стати 28-річний центральний захисник Віллі Орбан, який на клубному рівні виступає за «Лейпциг». Потрапивши в одну групу з Францією, Португалією і Німеччиною, угорцям доведеться в кожному поєдинку на чемпіонаті Європи тільки й робити, що відбиватися від атак суперників, а тому фігура Орбана стане найважливішою для команди. Нахвалювати ігрові якості цього захисника навряд чи варто, тому що йому в більшості своїй будуть протистояти ще більш маститі футболісти, проте спробувати згуртувати навколо себе партнерів, і дати їм надію на позитивні результати - це те, чого чекають в Угорщині від Орбана, якому й самому буде, що доводити, адже на молодіжному рівні він починав грати за збірну Німеччини, де в нього в подальшому не повірили, і він напевно буде не проти показати, що те рішення німців було помилкою.

Заявка

Воротарі: Адам Богдан, Денеш Дібус (обидва - «Ференцварош»), Петер Гулачі («Лейпциг»).

Захисники: Бендегуз Болла, Лоїк Него, Оттіло Фіоло (усі - «Фехервар»), Ендре Ботко, Герге Ловренчіч (обидва - «Ференцварош»), Акош Кечкеш («Лугано»), Адам Лонг («Омонія»), Віллі Орбан («Лейпциг»), Оттіло Солоі («Фенербахче»).

Півзахисники: Томаш Чері («Мезекевешд»), Даніель Гоздог («Гонвед»), Філіп Холендер («Партизан»), Ласло Кляйнхайслер («Осієк»), Адам Нодь («Брістоль Сіті»), Ондраш Шафер (ДАК-1904), Давід Шигер («Ференцварош»).

Нападники: Янош Хан («Пакш»), Неманья Ніколіч («Фехервар»), Роланд Шоллоі («Фрайбург»), Соболч Шен («Далла»), Адам Солоі («Майнц»), Кевін Варга («Касимпаша»), Роланд Варга (МТК).

Орієнтовний склад

 

Прогноз: четверте місце в групі.

ПОРТУГАЛІЯ

Чинний чемпіон Європи збірна Португалії не пропускає фінальні частини континентальної першості з 1992 року, коли її в останній раз не було на цьому «святі життя». В останніх п'яти розіграшах, не рахуючи Євро-2016, португальці стабільно добиралися до високих стадій - двічі чвертьфінал, двічі півфінал та одного разу (Євро-2004) був фінал. Однак якщо домашній для себе чемпіонат португальці в 2004 році сенсаційно програли Греції, то ось п'ять років тому, навпаки, були в фіналі андердогом у поєдинку з господарями турніру французами, але змогли здобути перемогу.

Тренер

З вересня 2014 року збірну Португалії очолює місцевий фахівець Фернанду Сантуш, чия попередня тренерська кар'єра розвивалася всього у двох країнах - на батьківщині, а також у Греції. Словом, греків Сантуш тренував з 2010 по 2014 рік, а після відходу з цієї національної команди недовго був не затребуваним, й отримав запрошення від Португальської футбольної федерації.

З Сантушем на чолі Португалія на першому ж серйозному турнірі сенсаційно стала його тріумфатором (мова про Євро-2016). Потім коуч зумів вивести піренейців до фінальної частини ЧС-2018, де команда дісталася до 1/8 фіналу, але була вибита Уругваєм. Нині Сантуш бере старт на третьому топовому турнірі, де у нього буде дуже непросте завдання - вийти в плей-оф із найскладнішої групи, а також спробувати відстояти титул чемпіона Європи, що раніше в історії вдавалося тільки збірній Іспанії, яка взяла два європейських «золота» поспіль - в 2008-му і 2012-му.

Лідер команди

Getty Images/Global Images Ukraine. Криштиану Роналду

Мабуть, не варто додатково представляти Кріштіану Роналду, який, незважаючи на свої 36 років, залишається одним з найсильніших футболістів сучасності. І нехай в сезоні-2020/21 Роналду на клубному рівні не досяг успіху, але звинувачувати в цьому самого Кріштіану навряд чи варто, адже він виграв гонку бомбардирів у Серії А, і не його проблема, що «Ювентус» під керівництвом Андреа Пірло раптом з автомобіля преміум-класу перетворився на стару колимагу, що ледь-ледь зуміла на фініші заїхати в зону Ліги чемпіонів.

На Євро-2020 Роналду буде що доводити, як собі, так і оточуючим. Перш за все, Кріштіану напевно захоче стати найкращим бомбардиром в історії чемпіонатів Європи. Для цього йому потрібно буде забити всього один м'яч, щоб перевершити рекорд Мішеля Платіні, який нині португалець ділить разом з французом. Хоча на цей раз, здається, Роналду потрібно не переборщити зі своїм статусом, адже у Португалії є й ряд інших дуже цікавих виконавців, яким також потрібно себе проявляти по максимуму, а не залишатися виключно в тіні генія Кріштіану.

Заявка

Воротарі: Антоні Лопеш («Ліон»), Руй Патрісіу («Вулверхемптон»), Руй Сілва («Гранада»).

Захисники: Жоау Канселу, Рубен Діаш (обидва - «Манчестер Сіті»), Нелсон Семеду («Вулверхемптон»), Жозе Фонте («Лілль»), Пепе («Порту»), Нуну Мендеш («Спортінг»), Рафаел Геррейру («Боруссія» Дортмунд).

Півзахисники: Данілу Перейра (ПСЖ), Жоау Пальінья («Спортінг»), Рубен Невеш, Жоау Моутінью (обидва - «Вулверхемптон»), Бруну Фернандеш («Манчестер Юнайтед»), Ренату Саншеш («Лілль»), Сержіу Олівейра («Порту»), Вілльям Карвалью («Бетіс»).

Нападники: Педру Гонсалвеш («Спортінг»), Андре Сілва («Айнтрахт» Франкфурт), Бернарду Сілва («Манчестер Сіті»), Кріштіану Роналду («Ювентус»), Діогу Жота («Ліверпуль»), Гонсалу Гедеш («Валенсія»), Жоау Фелікс («Атлетіко»), Рафа Сілва («Бенфіка»).

Орієнтовний склад

 

Прогноз: третє місце в групі.

НІМЕЧЧИНА

Збірна Німеччини переживає не найкращий період у своїй історії, але це не заважає букмекерам вважати німців одним з головних фаворитів турніру. В останніх трьох розіграшах чемпіонатів Європи найнижчим результатом на турнірі для Німеччини був півфінал - там команда опинялася двічі, а в 2008-му зійшла з дистанції у фіналі. Що правда, останній свій титул чемпіона Європи німці брали в уже досить далекому 1996-му, тобто чверть століття тому - погодьтеся, це немало, коли мова йде про збірну калібру і амбіцій Німеччини...

Тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Йоахім Льов

До успіху на Євро-2020 збірну Німеччини поведе 61-річний Йоахім Льов, який чудово відомий уболівальникам, оскільки очолює команду з 2006 року. Саме за Льова німці ставали чемпіонами світу в 2014 році, але зараз, здається, тренеру буде куди важче мотивувати своїх підопічних, адже відомо, що після завершення турніру Йоахім покине свій пост, а його наступником стане Ханс-Дітер Флік.

Що правда, сам Льов, очевидно, вкрай мотивований на те, щоб попрощатися з національною командою на мажорній ноті. Заради цього коуч навіть пішов наперекір своїм рішенням дворічної давнини, й включив у фінальну заявку команди на Євро-2020 двох ветеранів Матса Хуммельса і Томаса Мюллера, яких довгий час не бачив у команді, вважаючи за краще випускати більш молодих виконавців. Втім, коли мова зайшла про титул, Льов вирішив забути про принципи, й постаратися зробити все заради результату. Хто знає, можливо, цей крок досвідченого наставника і зіграє свою роль...

Лідер команди

Складно називати когось однозначним лідером цієї команди, де є і Ноєр, і Гюндоган, і Кроос, і Кімміх, і Сане... Однак, якщо вже Льов пішов на порушення своїх принципів, то ризикнемо потенційною зіркою збірної Німеччини на Євро-2020 назвати все-таки Томаса Мюллера.

У 2010 році саме Мюллер ставав кращим бомбардиром на чемпіонаті світу в ПАР, а через чотири роки виграв уже «срібну бутсу» на мундіалі в Бразилії, де Німеччина стала тріумфатором. В останні два сезони результативність Мюллера дещо знизилася, проте він демонструє фантастичну здатність асистувати партнерам. Очевидно, що 29 забитих м'ячів і 50 результативних передач, якими Томас відзначився за останні два сезони, і змусили Льова передумати, включивши Мюллера в заявку Німеччини на Євро-2020. Що ж, подивимося, наскільки успішним виявиться це рішення...

Заявка

Воротарі: Мануель Ноєр («Баварія»), Бернд Лено («Арсенал»), Кевін Трапп («Айнтрахт»).

Захисники: Маттіас Гінтер («Боруссія» Менхенгладбах), Антоніо Рюдігер («Челсі»), Робін Госенс («Аталанта»), Крістіан Гюнтер («Фрайбург»), Марсель Хальстенберг, Лукас Клостерманн (обидва - «РБ Лейпциг»), Матс Хуммельс («Боруссія» Дортмунд), Робін Кох («Лідс»), Ніклас Зюле («Баварія»).

Півзахисники: Ілкай Гюндоган («Манчестер Сіті»), Тоні Кроос («Реал»), Емре Джан («Боруссія» Дортмунд), Йосуа Кімміх, Томас Мюллер, Джамал Мусіала, Серж Гнабрі, Леон Горецка, Лерой Сане (усі - «Баварія»), Кай Хаверц («Челсі»), Йонас Хофманн, Флоріан Нойхаус (обидва - «Боруссія» Менхенгладбах).

Нападники: Тімо Вернер («Челсі»), Кевін Фолланд («Монако»).

Орієнтовний склад

Прогноз: друге місце в групі.

ФРАНЦІЯ

 

У збірній Франції нині підібрався приголомшливий колектив, якому під силу вигравати один великий міжнародний турнір за іншим. Саме «триколірні», нагадаємо, є чинними чемпіонами світу, а на останньому чемпіонаті Європи, який у 2016 році проходив у них на батьківщині, команда завоювала «срібло», несподівано поступившись у фіналі Португалії. Нинішньому поколінню збірної Франції надається шикарна можливість повторити успіх своїх попередників, які в 1998 році спершу стали чемпіонами світу, а потім в 2000-му додали до цього титулу ще й інший - кращої команди Європи. Чи вдасться це - побачимо дуже скоро, але номінально саме Франція нині вважається головним фаворитом Євро-2020.

Тренер

Дідьє Дешам, який тренерську кар'єру починав на клубному рівні, встигнувши досить успішно попрацювати з «Монако», «Ювентусом» і «Марселем», здається, знайшов своє справжнє покликання. Бути тренером збірної у Дешама виходить дуже добре, і на своєму нинішньому посту фахівець перебуває з літа 2012 року, а термін дії його контракту розрахований до завершення фінальної частини ЧС-2022.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дідьє Дешам

Дешам прекрасно знає всіх гравців своєї команди, розуміючи сильні і слабкі сторони ввіреного йому колективу. Але важливо й те, що Дідьє вміє переступати через свої принципи та обіцянки, і діяти інакше, якщо розуміє, що підсумковий результат може бути надзвичайно важливий для команди. Зокрема, на Євро-2020 Дешам повернув в команду форварда «Реала» Каріма Бензема, який з 2015 року був поза списками національної збірної через скандал навколо шантажу Матьє Вальбуена. Керівництво Федерації футболу Франції навіть заявляло, що Бензема більше ніколи не буде у складі «триколірних», але ці слова не виправдалися, й Каріма ми в футболці головної французької команди зможемо побачити вже в найближчий час, що апріорі приверне додаткову увагу і до персони Дешама, який прийняв таке рішення.

Лідер команди

В команді, де грають зірки світового футболу Кіліан Мбаппе, Антуан Грізманн, Карім Бензема, Поль Погба та інші дуже якісні виконавці, дуже складно виділяти лідера. Однак до числа таких варто відносити головного «героя невидимого фронту» цього колективу - Н'Голо Канте. 30-річний хавбек видав якісний сезон в «Челсі», з яким зумів стати тріумфатором Ліги чемпіонів, і відразу після цього успіху, здається, не збирається зупинятися на досягнутому.

Шлях Канте у великий футбол був надто тернистим і неординарним, а тому немає сумнівів, що цей гравець, на відміну від деяких інших, точно буде битися і віддаватися на полі кожну секунду, незважаючи на те, як взагалі складається гра для французів.

Заявка

Воротарі: Уго Льоріс («Тоттенхем»), Стів Манданда («Марсель»), Майк Меньян («Лілль»).

Захисники: Люка Дінь («Евертон»), Лео Дюбуа («Ліон»), Лукас Ернандес, Бенжамен Павар (обидва - «Баварія»), Преснель Кімпембе (ПСЖ), Жюль Кунде («Севілья»), Клеман Лангле («Барселона»), Рафаель Варан («Реал»), Курт Зума («Челсі»).

Півзахисники: Н'Голо Канте («Челсі»), Тома Лемар («Атлетіко»), Поль Погба («Манчестер Юнайтед»), Адріен Рабьо («Ювентус»), Мусса Сіссоко («Тоттенхем»), Корентен Толіссо («Баварія»).

Нападники: Віссам Бен-Єддер («Монако»), Карім Бензема («Реал»), Кінгслі Коман («Баварія»), Усман Дембеле, Антуан Грізманн (обидва - «Барселона»), Олів'є Жиру («Челсі»), Кіліан Мбаппе (ПСЖ), Маркус Тюрам («Боруссія» Менхенгладбах).

Орієнтовний склад

Прогноз: перше місце в групі.

Читайте також: 

Євро-2020. Група А: фаворит, який оклигав, міцні горішки і кіт в мішку
Євро-2020. Група B: під проводом дияволів
Євро-2020. Група D: дербі Британії, шанс для Хорватії та чеська статистика
Євро-2020. Група E: явний фаворит та бійня за місце під сонцем

Оцініть матеріал
(42)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Коуч Евертона оцінив матч із Ліверпулем та прокоментував травму Миколенка
Футбол | 25 квітня 2024, 03:55 1
Коуч Евертона оцінив матч із Ліверпулем та прокоментував травму Миколенка

Шон Дайч та «Евертон» обіграли підопічних Юргена Клоппа 2:0 в АПЛ

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
garik_trinity
Новый чемпион - это Венгрия, что ли?
olshody
Жду возвращения Золотой команды (Aranycsapat), которая 70 лет назад занимало первое место в рейтинге ФИФА!
steelmaker
Й усім "мінусувальникам" - мінусуйте активніше. Не спіть ночами, мінусуйте. Бо маловато шось вас. А мені увага приємна, нехай і від таких злидарів.
Роман Порывай
От тількі в угорців немає гравців рівня тієї легендарної команди Пушкаша, Кочиша, Грошича, Божика, Цибора, Хідегкуті та інших. Надія хіба на яскраву гру Шобошлаї. Інши виглядають посередньо. Тому 4 чи 3 місце, якщо провалять євро котрісь з фаворитів групи.