Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 17 червня 2021, 18:22
10428
1

Віковий лідер, низькооплачуваний тренер і перемога над Німеччиною

Що потрібно знати про Північну Македонію - другого суперника збірної України на Євро-2020

| Оновлено 17 червня 2021, 18:22
10428
1
Віковий лідер, низькооплачуваний тренер і перемога над Німеччиною
Getty Images/Global Images Ukraine

17 червня в другому турі групового етапу Євро-2020 збірна України зіграє проти національної команди Північної Македонії. Цей суперник - явно не рівня збірній Нідерландів, з якою українці зійшлися в першому турі. Але і називати цю команду хлопчиками для биття, а тим більше недооцінювати, теж не можна. Тому що балканцям, на відміну від нас, як раз, втрачати нічого - вони приїхали на Євро просто себе показати і на інших подивитися. До речі, в історії цієї національної збірної є перемога з хокейним рахунком 11:1, здобута в далекому 1996 році над Ліхтенштейном. Дрібниця, а напевно приємно. У нашої збірної таких великих перемог поки немає. Що з себе являє зараз ця збірна - до вашої уваги.

***

Про те, як збірна Північної Македонії потрапила на Євро-2020, вже було сказано багато. Повторюватися немає сенсу. Зазначу в даному випадку не стільки сам факт потрапляння на головний континентальний форум за «профспілковою путівкою» (через «сито» Ліги Націй) збірної, яка досі не хапала зірок з небосхилу, скільки її прогрес за останні два роки.

До поїздки на Євро-2020 македонці у всіх турнірах видали восьмиматчеву безпрограшну серію. Відбір на ЧС-2022 команда почала теж непогано: дві перемоги і поразка. Причому одна з цих перемог здобута над збірною Німеччини. На виїзді (2:1). Багато фахівців підсумок тієї зустрічі однозначно оцінили, як сенсацію, але ті, хто бачив гру, з розхожою думкою можуть не погодитися. Можливо, недооцінка з боку Бундестім в тому матчі і була, але мінімальна, а на підсумковий результат вплинула не тільки слабка гра німців, скільки сильна і дисциплінована гра «червоних левів».

Напевно, саме в дисципліні і порядку криється головна сила нинішньої збірної Північної Македонії. І дякувати за таке відчутне і порівняно швидке перетворення гидкого футбольного каченяти, ну, якщо і не на лебедя, то, у всякому разі, на селезня, потрібно головного тренера команди. Саме з приходом на тренерський місток «червоно-жовтих» Ігора Ангеловські і почалася ця приємна для тамтешніх уболівальників трансформація.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ігор Ангеловські

Українські любителі футболу навряд чи багато знають про цього фахівця. По правді кажучи, про нього і македонські вболівальники до пори до часу знали небагато. Навіть за невисокими мірками македонського чемпіонату - а він виступав саме там під час кар’єри гравця, на позиції півзахисника, Ангеловські був посереднім виконавцем. Його головний трофей в якості гравця - перемога в Кубку Македонії в складі якоїсь «Цементарніци» в 2003 році. На футбольну «пенсію» він пішов порівняно рано - в 32 роки. Але з футболу не пішов - зайняв адміністративну посаду в ФК «Работнічки» (спортивний директор). Можливо, він досі працював би на цій посаді в команді із Скоп'є, якби раптом клубні керівників не затіяли тренерську чистку. Чомусь саме Ангеловські був призначений тимчасовим тренером. І він затримався на чолі команди на два сезони. За цей час «Работнічки» виграли чемпіонат Македонії і два Кубки.

Його помітили боси тамтешньої федерації і запропонували увійти в тренувальний табір національної збірної. В якості асистента серба Друловіча. Любінко недовго тренував македонців: за незадовільні результати збірної йому швидко вказали на двері, а на його місце поставили Ангеловські. Так в 39 років Ігор очолив національну збірну своєї країни. До речі, Ангеловські - другий наймолодший наставник збірної на нинішньому чемпіонаті Європи (перший - наш Андрій Шевченко, якого Ангеловські старше всього на кілька місяців). З призначенням Ангеловські в федерації потрапили в яблучко: молодий тренер зумів згуртувати і мотивувати гравців, умовив Пандєва не завершувати кар'єру в збірній, і як наслідок - збірна Північної Македонії вперше в своїй історії потрапила на чемпіонат континенту.

За неофіційними даними, Ігор Ангеловські - найбільш низькооплачуваний тренер Євро-2020. Його річна зарплата - 90 тисяч євро. Для порівняння: колега Ангеловські по групі С Євро-2020 - наставник збірної Нідерландів де Бур, приблизно такі ж гроші отримує за півтора тижні.

Проте, Ангеловські дуже дорожить своєю посадою. Дорожить тренером і футбольна асоціація, яка продовжила в минулому році контракт з наставником.

***

Улюблена тактична схема головного тренера «червоно-жовтих» - 5-3-2. Він намагається насичувати по максимуму оборонні порядки команди: в центрі - відразу три захисники плюс по краях латералі. Обороні активно допомагають гравці середини поля. Ну і в атаці головна дійова особа - звичайно ж, Горан Пандєв. При атаці ігрова модель македонців трансформується в 3-5-2. Іноді Ангеловські може зіграти і в чотири захисники з одним нападником: 4-2-3-1.

Незважаючи на те, що збірну Північної Македонії ототожнюють, як правило, з Пандєвим, в команді є й інші кваліфіковані виконавці. Основний воротар команди - голкіпер «Райо Вальєкано» Димитрієвські, який відіграв від дзвінка до дзвінка в відборі на Євро-2020. До речі, в іспанському чемпіонаті у нього хороші показники: пропустив 27 м'ячів у 28 матчах.

У захисті виділяються Аліоскі з англійського «Лідса», який грає по всій лівій бровці, і його колега по правому краю Рістовські з хорватського «Динамо». Вибір на місце центрбеків наступний: Мусліу, Велкоські, Рістевські і Бейтуляй.

Середня лінія команди - найбільш зіркова (якщо не брати до уваги Пандєва). Там діють Барді з «Леванте», Ніколов з «Лечче», Елмас із «Наполі». Але головна роль, все ж, належить Адемі із загребського «Динамо», який виконує роль щось на зразок нашого Шапаренка.

Ну і лінія атаки - це, природно, легендарний Горан Пандєв із «Дженоа». 37-річний форвард виграв на клубному рівні дуже багато. Включно з Лігою чемпіонів. Збулася його мрія і як гравця збірної - він зі своєю національною командою потрапив на великий міжнародний форум. Саме Горан вів за собою своїх партнерів і в відборі на Євро-2020, і в плей-оф. На його рахунку - вирішальний гол у ворота збірної Грузії, який і вивів македонців на Євро. Після того матчу розчулений Пандєв не приховував сліз. Швидше за все, після закінчення Євро-2020 ветеран оголосить про завершення кар'єри в збірній.

Getty Images/Global Images Ukraine. Горан Пандєв та Давід Алаба

Цікаво, що Пандєв є власником і засновником футбольного клубу «Академія Пандєва», який грає у вищому дивізіоні Північної Македонії. Клуб був заснований в 2010 році. З тих пір пройшов всі щаблі тамтешнього професійного футболу. Головне його досягнення - перемога у фіналі Кубка країни в 2019 році.

Компанію Горану в атаці складають Трайковські, а також на цій позиції може зіграти і молодий Елмас, якого в Македонії називають спадкоємцем Пандєва.

***

Напередодні старту на Євро-2020 Ігор Ангеловські сказав наступне: «Ми можемо вважатися аутсайдерами турніру, але нас це не турбує. Навпаки, дає додаткову мотивацію». Тим самим наставник підтвердив поширену думку, що македонці приїхали на ЧЄ швидше набиратися досвіду, ніж вирішувати турнірні завдання. Перший млинець для його команди виявився глевким.

 Північна Македонія зустрічалася з Австрією у відборі на Євро. І тоді обидва поєдинки закінчилися поразкою для «червоних левів». Напередодні третьої гри проти команди Фоди, яка стала історичною для балканців, першою на чемпіонатах Європи, і тренер команди, і багато його підопічних зізнавалися, що зробили з тих поразок належні висновки. І що, мовляв, втретє поспіль вони вже точно не програють. Але все вийшло так, як і раніше.

Ангеловські вибрав абсолютно прогнозовану схему на гру - 5-3-2. Власне, за такою моделлю македонці грають завжди проти серйозних суперників. У воротах - Димитрієвські, п'ятірка захисників - Мусліу, Рістовські, Велкоські, Аліоскі і несподівано Ніколов, тріо в центрі поля - Барді, Адемі, Елмас, і два гравці атаки - Трайковські і Пандєв.

Getty Images/Global Images Ukraine

Гра вийшла не особливо динамічною, але досить цікавою. Першими відкрили рахунок австрійці - захисник Лайнер зіграв як справжній форвард, прийнявши непросту передачу і відправивши м'яч у сітку. Ініціативою більше володіли підопічні Фоди, але забили македонці. Гол досить курйозний, адже помилилися і захисники Австрії, та й голкіпер, але, тим не менш, історичний гол Північної Македонії на Євро відбувся. І його автором став, хто б ви подумали - ну звичайно ж, Пандєв. Власне, в цьому і є справжня історична справедливість. Та й просто людська. Найкращий футболіст в історії країни буквально «затягнув» свою команду на Євро, йому і лаври автора першого голу.

На перерву пішли за 1:1. У другому таймі Пандєв мав ще один непоганий момент, але в цей раз пробив вище воріт. А ось австрійці свої моменти (два) реалізували в кінцівці зустрічі. І в підсумку перемогли 3:1. Перемогли справедливо і закономірно. Македонці запам'яталися бажанням і старанням в атаці, але ось в захисті налажали конкретно. Для успішного результату цього арсеналу виявилося недостатньо.

Оцініть матеріал
(38)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pudding
У нас своя история. Два товарняка 0:0 и 0:1. И отбор на Евро 2016 1:0 и 2:0.