Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 19 червня 2021, 23:41
4651
11

Артем ФЕДЕЦЬКИЙ: «Не можна думати, що нічия з Австрією нас влаштовує»

Колишній захисник збірної України поділився думкою про виступ збірної України на Євро

| Оновлено 19 червня 2021, 23:41
4651
11
Артем ФЕДЕЦЬКИЙ: «Не можна думати, що нічия з Австрією нас влаштовує»
Getty Images/Global Images Ukraine

Екс-гравець збірної України Артем Федецький в ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua висловився про перемогу команди Андрія Шевченка над Північною Македонією (2:1) в матчі Євро-2020.

— Артеме, як тобі перемога збірної України над Північною Македонією?
— Якщо брати глобально, в цьому матчі нам потрібна була перемога. І ми здобули перемогу. Це була основна мета. Якщо брати по грі, то перший тайм був шикарний. У другому таймі, напевно, десь після пропущеного голу зіграла свою роль психологія. Маліновський не реалізував пенальті, який сам заробив. Не знаю, яку установку давав Шевченко, але гравець, який заробив пенальті, не повинен його бити. Це всім відоме правило. У цього футболіста відповідальність менше. Так Луческу, здається, говорив, коли тренував «Шахтар». Має бути в команді людина, яка візьме на себе відповідальність за пенальті.

— Класний перший тайм змушував думати, що перемога буде легкою. Але в другій половині зустрічі суперник дав бій.
— Кінцівка матчу була нервова, але хлопці зіграли взагалі на хорошому рівні. Той же Зінченко більше на себе брав гру. Зрозуміло, суперник не такий сильний, якщо порівнювати Північну Македонію і Нідерланди. Але, тим не менш, хлопці зіграли на хорошому рівні. Маліновський здорово зіграв. Дещо розчарували заміни. Той же Циганков, маючи відмінний момент після шикарної передачі Маліновського, повинен був забивати. Але Вітя не влучив зі своєї ж ноги у ворота. У Бєсєдіна старання було, але, напевно, від нього ми більшого очікуємо. Мені незрозумілий один епізод, коли команда обороняється, а Бєсєдін грає в центрі поля п'ятою і обрізає. Після цього відбулася атака Північної Македонії на ворота України. Але, якщо глобально дивитися, то гра забудеться, а результат залишиться.

Getty Images/Global Images Ukraine

— Північна Македонія виявилася міцним горішком ...
— Так, треба віддати належне супернику, який не опустив руки після рахунку 0:2. Вони грали до кінця. Якби ми забили третій м'яч, то в своє задоволення догравали б матч. У мене у самого по ходу зустрічі пару матюків проскочило. Це були емоції, всі переживали і нервували в кінці зустрічі.

— Прокоментуй гру в рамці Бущана і епізод з пенальті в наші ворота.
—Жора Бущан кілька разів виручив команду. У моменті з пенальті він зробив божевільний сейв, а також коли він м'яч перевів на перекладину після дальнього удару. З приводу пенальті в наші ворота скажу, що там немає провини Караваєва. Саня просто не бачив Пандєва, а Горан, як досвідчений гравець, свідомо йшов на цей фол. Пандєв зробив все для своєї команди.

— Нічия з Австрією Україну влаштовує. Що хотіли те й отримали?
— У матчі з Північною Македонією глобальна мета була досягнута. А з яким рахунком - це неважливо. Головне, що ми перемогли і здобули потрібні три очки. Тепер нам потрібна перемога в матчі з Австрією, але підійде і нічия. Але нашим футболістам ні в якому разі не можна думати про нічию, щоб не отримати в свої ворота гол.

— Що скажеш про австрійців? Можна у них вигравати?
— Я дивився матч Нідерланди - Австрія (2:0). Скажу так: Австрія не заслужила на поразку. На нічию вони награли. Команда у австрійців дуже хороша і непроста. Вони розуміють, що буде на кону в матчі з Україною. У нас та ж ситуація. Це буде такий міні-фінал групи. Голландці вже для себе все вирішили. Що стосується Північної Македонії, шансів практично у них немає. Їм треба забивати Нідерландам три м'ячі і не пропускати. Але, я не думаю, що це та збірна, яка здивує голландців. Нідерланди завжди грають в свій футбол, не звертаючи увагу на положення в групі.

— Як думаєш потрібно зіграти з Австрією?
— З Австрією потрібно грати в футбол, до якого нас привчила збірна України. Потрібно грати в атакуючий футбол і на перемогу. Ні в якому разі не потрібно тримати в голові, що нічия нам теж підходить. З власного досвіду знаю, що так робити не можна. Думаю, Андрій Миколайович і його асистенти зроблять все можливе, щоб хлопці вийшли грати на перемогу.

— У п'ятницю гравці збірної України отримали день відпочинку. Правильне це рішення?
— Звичайно, правильне рішення. Хлопці вже морально наїлися футболу. Багато хто не бачилися з сім'ями. Одна справа - спілкуватися по телефону, а інша справа - бути поруч з близькими людьми і відчувати їх підтримку. Хлопцям, щоб відлучитися від футболу, потрібно переключитися на щось інше. Тут необхідний культурний відпочинок, потрібно розрядитися хлопцям. Це дуже важливо! Якщо постійно думати про футбол, можна з'їхати з глузду. Зрозуміло, що це Євро. Але зараз, якщо є вихідний, потрібно повністю абстрагуватися.

— Наприклад, сходити в музей?
— Не знаю, яка програма може бути. Тут хто як захоче. Може хтось захоче просто повалятися подивитися серіали. Це теж свого роду відпочинок. Хлопці професіонали і вони самі себе готують. З цим проблем не буде. І цей вихідний піде команді в плюс. Ми знаємо, що у більшості футболістів був складний сезон. І моральна втома може бути важче, ніж фізична. Вихідний день збірній України піде тільки в плюс.

— Комусь із збірної України писав після перемоги над Північною Македонією?
— Написав після матчу з Північною Македонією тільки Ярмолі. Я його привітав. Ярмоленко, як каже Сидорчук, зараз дійсно такий локомотив, який тягне на собі збірну, він є її лідером. Рано його списали. Рано списали в «Вест Хемі», в «Боруссії». Європейський футбол трошки інший. Ярмола довів, що є ще порох в порохівницях. Показав, що він готовий вести команду за собою, що він і робить. Яремчук теж доводить, що він лідер збірної України.

Getty Images/Global Images Ukraine

— Ярмоленко довів, що він справжній капітан і ватажок?
— Зараз у нас збірна, в грі за яку кожен може себе показати з найкращого боку. Будь-який гравець, який знаходиться в обоймі збірної, може взяти лідерство на себе і повести за собою команду. Приємно, що це робить капітан команди. Думаю, Андрій закрив роти всім критикам і проявив себе з найкращого боку. Честь і хвала йому. Думаю, в наступних матчах, як професіонал і патріот, Ярмоленко покаже себе ще з кращого боку.

— Як тобі той епізод на прес-конференції, коли Ярмоленко звернувся до Coca Cola і Heineken з приводу контрактів?
— Думаю, зараз у Ярмоли посиплються контракти. Андрій хлопець веселий (сміється). Я бачив прес-конференції Погба і Роналду. Футболісти є прикладом у всьому. Вони публічні люди. На них звертають увагу. Ярмоленко вирішив по-своєму вчинити. Ну і правильно! Він сказав, що відкритий до пропозицій. Тому нехай звертаються до нього. Він готовий до будь-яких розмов, я думаю.

Дмитро Котков
Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 13:06 7
Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024

Колишній головний тренер «Динамо» вважає, що досвід Андрія завжди стане в нагоді Україні

Джерело: легіонер Шахтаря хоче покинути клуб через вибухи в Києві
Футбол | 28 березня 2024, 13:56 19
Джерело: легіонер Шахтаря хоче покинути клуб через вибухи в Києві

Кевін Келсі займається питанням працевлаштування в MLS

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сергей Журавко
Пусть Македония забьёт хоть пять голов,хоть десять Нидерландам.Толку? В нашей группе всё ясно.Голландцы первые,македонцы последние.Украина и Австрия разыграют 2-3 место между собой.
Moonspell
Федецький, не "ми". Ви свій ЧЄ прог(с)рали 5 років тому.
fcznak
Зараз перечитав дивні статті, прогнози і, навіть, рекомендації щодо матчу України з Австрією. Мовляв, може нам краще програти, посісти 3-е місце і вийти на когось з переможців груп Ф або Е. Бо, інакше, ми потрапляємо на переможця групи А - дуже сильну Італію. Прогнозують, що групу Ф виграє Франція або Португалія, а групу Е може виграти Швеція або Словаччина. По-перше, деякі команди зіграли всього по одному матчу. Висока вірогідність того, що іспанці виграють обидва матчі і, отже, групу Е. Малоймовірно і те, що Франція віддасть перше місце в своїй групі. Отже, при такому розкладі, наші найвірогідніші суперники – це Франція або Іспанія, які ніяк не слабші за італійців. До речі – третє місце НЕ гарантує вихід у плей-оф. По-друге, бажати своїй команді поразки, або свідомо вирішити грати на поразку, щоб вигадати з виходом на бажаного суперника, - це просто дурість. Навпаки, Україна повинна грати на перемогу і бажано її здобути, щоб повірити у власні сили і вхопити удачу за хвоста. Звичайно, грати треба акуратно, пам’ятаючи, що і нічия нас влаштовує.
Інша теза, що Вельс може виграти в італійців, і що це краще для нас. Теоретично, виграти він, звичайно, може, але навряд, чи виграє, тим більше на виїзді. Об’єктивно, італійці набагато сильніші за валлійців. Отже, не треба думати про те, про що не треба думати. Варто вирішувати завдання по мірі їх надходження. Потрібно налаштуватись на конкретну гру з Австрією, у якій показати хорошу гру і здобути потрібний результат. А вже потім, думати про те, як грати у плей-оф. Не варто ділити шкуру невбитого ведмедя. Путівку у плей-оф ще треба завоювати, і за неї буде важка і безкомпромісна битва.
Анатолий Басов
Артем. Ты же защитник, как ты можешь оправдывать Караваева в пенальти, даже в ДЮСШ знают, что нужно сделать шаг к мячу. Он ждал, а македонец пошёл и получи. Первый сигнал пришёл ещё в первом тайме, когда Караваев с Ярмолой пижонились перекидывая мяч друг другу. Вот потому и разница между первым и вторым таймом, пижонство и ещё раз пижонство. Итальянцы выигрывая 3;0 летали по полю с огнями в глазах, а наши пижоны еле отскочили, один Бущан заслуживает похвалу, а все остальные пижоны.
OllKhom
Ярмолу списали скрізь, а нам від "локомотив"? Ну хіба це норма? У нас не збірна, а мильна бульбашка: може лопнути, а може й порадувати око. Правильно Фед сказав, тільки не пару "матів" за гру було, а весь другий тайм! І то Македонія - не Австрія, так шо "ждьомс...".
xxxxxxxxxxxxххх
А ещё нне мешало бы регламент Евро прочитать, а не нести чушь про какие то шансы Сев. Македонии .
xxxxxxxxxxxxххх
Правильно, Артем, нас ничья не устраивает. Нас устраивает поражение, чтобы выйти с третьего места)
Сергей Иванамофф
Украину устроит любой исход этого матча! В случае победы, или ничьи - второе место в группе и следующий матч скорее всего будет с Италией, которая просто the best.
В случае поражения - вероятность пройти дальше тоже довольно высока на сегодня и получить в соперники кого то послабей Италии- довольно соблазнительный вариант, чтобы пройти дальше. В понедельник будет прогноз точнее насчет вероятности.
olshody
Думать не вредно, а значит можно.