Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 21 червня 2021, 22:01
14887
11

Австрія повертається в еліту, має амбіції, козирі та добротний склад

Sport.ua - про суперника збірної України по третьому матчу на Євро-2020

| Оновлено 21 червня 2021, 22:01
14887
11
Австрія повертається в еліту, має амбіції, козирі та добротний склад
Getty Images/Global Images Ukraine

21 червня збірна України проведе, мабуть, поки найважливіший свій матч на Євро-2020. У третьому турі групової стадії нашим суперником стане національна команда Австрії, з якою «синьо-жовті» й розіграють долю другого місця. Третій рядок, як ми розуміємо, також цілком може виявитися прохідним у плей-оф, але там, як казав Віталій Кварцяний, підключаються схеми, варіанти і кібернетика. Тому краще не ризикувати, й брати своє безпосередньо у грі з австрійцями.

Читайте: Україна – Австрія. Прогноз і анонс на матч Євро-2020

Давно відійшли в історію ті часи, коли збірна Австрії опинялася на вершині футбольної ієрархії. «Команда» в 1934 році стала четвертою на чемпіонаті світу в Італії, а за двадцять років, в 1954-му, все-таки здобула «бронзу» на світовій першості, яку приймала Швейцарія. Але з тих пір пройшло вже шістнадцять розіграшів чемпіонату світу, проте Австрія жодного разу не вибиралася в них навіть з групи. Більш того, в десяти випадках австрійці й зовсім не змогли навіть кваліфікуватися до фінальної частини мундіалю, причому в останній раз там «Команда» грала на ЧС-1998 у Франції.

Що стосується чемпіонатів Європи, то тут навіть історично ситуація не краща. Справа в тому, що континентальні першості почали розігруватися з 1960 року, а в цей час у австрійців вже не було сильної команди, здатної за щось всерйоз боротися. Тому перші дванадцять чемпіонатів Європи пройшли без Австрії, яка дебютувала на континентальному турнірі відносно недавно - лише в 2008-му, та й то, як господиня змагання, на пару зі Швейцарією. Тоді австрійці в трьох матчах набрали лише одне очко, і не пробилися в плей-оф.

Getty Images/Global Images Ukraine

Якщо ж говорити безпосередньо про Євро, на які Австрія пробилася через кваліфікацію, то таких, включаючи нинішній чемпіонат, тільки два. Перед Євро-2020, «Команда» зіграла на турнірі у Франції в 2016 році, але там також не змогла вийти з групи, набравши лише одне очко в трьох матчах.

Нині австрійці вже до другого туру перевершили попередні свої досягнення на чемпіонатах Європи, оскільки здобули першу перемогу - над Північною Македонією з рахунком 3:1. До цієї історичної події «Команда» прийшла під керівництвом німецького фахівця Франко Фоди.

***

55-річний тренер Франко Фода, який професійну кар'єру футболіста закінчував у Австрії в «Штурмі» у 2001 році, там же почав і наставницький шлях. Спершу Фода отримав посаду головного тренера другої команди «Штурму», а вже за рік позитивно відповів на пропозицію стати одним з асистентів головного тренера Івіци Осіма в першій команді. Боснієць працював наставником команди з Грацу із 1994 року, проте сезон-2002/03 «Штурм» почав вкрай невдало, і вже 14 вересня Осім був відправлений у відставку, а новим головним тренером колективу представлений Фода.

Франко довів сезон-2002/03 зі «Штурмом» до кінця, але не показав результатів, на які сподівалося керівництво. Команда фінішувала лише шостою, у зв'язку з чим новим головним тренером колективу став Гілберт Гресс, а Фода повернувся на пост наставника дублюючого складу. Там він провів три сезони, а потім знову повернувся в першу команду, де змінив на посту коуча наступника Гресса Майкла Петровича.

Власне, період з 2006 по 2012 роки в «Штурмі» і відкрив Фоду, як серйозного футбольного тренера. У 2011 році Франко нарешті привів свою команду до чемпіонського титулу в Австрії, який вболівальники чекали з 1999-го, і який став всього лише третім в історії «Штурму». Роком раніше Фода виграв і Кубок Австрії, проте чемпіонат-2011/12 склався для нього не кращим чином, і вже в квітні, за сім турів до фінішу та після вильоту з Кубка Австрії, Франко покинув «Штурм».

Getty Images/Global Images Ukraine

Незабаром коуч вперше отримав запрошення з рідної Німеччини. Фоду покликали повертати в першу Бундеслігу колись славетний «Кайзерслаутерн», але там Франко протримався всього один сезон. «Червоні дияволи» в регулярному чемпіонаті фінішували третіми, а в стикових матчах не змогли вибити з першої Бундесліги «Хоффенхайм». Керівництво вирішило, що такий результат є незадовільним (знало б воно, що чекає їх попереду, адже нині «Кайзерслаутерн» безславно виступає вже у Третій лізі німецького футболу), внаслідок чого Фода покинув пост головного тренера команди.

У вересні 2014 року Фода повернувся в «Штурм», припинивши на наступні 1188 днів тренерську чехарду в цій команді (за попередні два з половиною роки в клубі поміняли п'ять наставників). Втім, на цей раз привести «Штурм» до трофеїв Франко не зміг, або не встиг. У сезоні-2017/18 команда з Грацу йшла на першому місці, коли її наставник отримав пропозицію очолити національну збірну Австрії, від якої вирішив не відмовлятися. В результаті Фода пішов в «Команду», а «Штурм» програв чемпіонську гонку «Зальцбургу», фінішувавши другим.

З жовтня 2017 року і по даний момент Франко Фода є головним тренером збірної Австрії. Під його керівництвом «Команда» змогла пройти кваліфікацію на Євро-2020, фінішувавши другою в групі з Польщею (перше місце), Північною Македонією, Словенією, Ізраїлем та Латвією. Як бачимо, жодних грандів європейського футболу австрійцям долати на шляху до Євро-2020 не доводилося. Найактивніше пограти проти топових збірних континенту австрійцям вдасться вже в наступному розіграші Ліги націй, адже за підсумками попереднього турніру «Команда» виграла свою групу в дивізіоні В, заслуживши путівку в «світ еліти».

***

У збірній Австрії Фода досить часто змінює ігрові формації. Улюбленою схемою тренера в національній команді є 4-2-3-1, проте за весь час його роботи, з жодною розстановкою «Команда» не провела більше 50% ігрового часу, тому категорично називати якусь із схем основною для австрійців вкрай складно. Наприклад, в попередніх двох матчах на Євро-2020 Фода регулярно задіював трьох центральних захисників. Проти Північної Македонії Австрія номінально зіграла за схемою 3-5-2, яка в матчі з Нідерландами легко трансформувалась в більш оборонні 5-3-2. Напевно і проти України ми побачимо щось подібне, хоча шанс того, що Фода може спробувати здивувати опонентів, і повернеться до 4-2-3-1, також виключати не варто.

Беззаперечним лідером та найбільш упізнаваною особою в збірній Австрії є захисник Давид Алаба, який після завершення сезону-2020/21 змінив «Баварію», якій віддав 12 років кар'єри, на мадридський «Реал». Від Алаби багато чого чекали і чекають вболівальники «Команди», але поки Давид не вражає: в першому матчі проти Північної Македонії він врізався в свого голкіпера, чим завадив тому забрати м'яч і подарував гол для Пандєва, а проти Нідерландів Алаба на самому початку поєдинку «привіз» пенальті у власні ворота, та й при другому пропущеному м'ячі безпосередньо взяв участь у гольовій атаці суперника, не зумівши виграти єдиноборство у початковій її фазі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Втім, як би не помилявся Алаба, але скидати з рахунків його досвід та якість не варто. Та й крім Давіда у Австрії нині підібрався цілком добротний колектив з дуже якісних гравців. Пройдемося тільки за іменами і трансферними цінами на Transfermarkt: Марсель Забітцер (42 млн євро), Ксавер Шлагер (27 млн ​​євро), Конрад Лаймер (26 млн євро), Крістоф Баумгартнер (22 млн євро), Саша Калайджич (22 млн євро), Мартін Хінтереггер (18 млн євро), Флоріан Грілліч (18 млн євро). Всі вони знаходяться в самому розквіті футбольних сил - у віці від 21 до 28 років, так що склад у австрійців, за європейськими мірками, дуже навіть добротний.

Важливо враховувати й те, що на Євро-2020 збірна Австрії йде другою після Іспанії за інтенсивністю пресингу. Показник PPDA «Команди» дорівнює 8,63 (у іспанців - майже космічні 4,37), в той час, як в України - 17,49. Також не варто нашим сподіватися й на те, що австрійці будуть давати грати у спокійний контроль м'яча. По-перше, підопічні Фоди другі на Євро-2020 за інтенсивністю участі в єдиноборствах (в середньому у них 6,2 дуелей на одну хвилину володіння м'ячем з боку суперника), а по-друге, Австрія і сама не проти поконтролювати м'яч. За останнім компонентом «Команда» із середньоматчовим показником 56,2% є шостою на Євро-2020. Україна з її 44,1% середнього володіння м'ячем займає лише 17-е місце.

***

Що з розкладами і кого який результат влаштовує? І Україні, і Австрії, щоб не озиратися на інші команди, потрібно здобувати перемогу. Три очки в цій дуелі виведуть як «синьо-жовтих», так і «Команду» в плей-оф з другого рядка (на перший піднятися вже не вдасться, оскільки і українці, і австрійці програли свої матчі Нідерландам, й за очними зустрічами вже поступаються цій команді, навіть при рівності очок). Друге місце в нашій групі виводить на переможця групи А, третє - на переможця групи Е або F. Майже всі ці варіанти - не з легких, проте сам по собі вихід в плей-оф на чемпіонаті Європи вже престижне досягнення для футболістів.

На папері існує й компромісний варіант - це коли Україна та Австрія розпишуть в очному матчі нічию, яка, з великою ймовірністю, виведе обидві команди в плей-оф, адже у обох буде по 4 очки, і навіть з третього місця цього повинно буде достатньо для проходу далі. Будь-яка нічия робить саме Україну другою в групі С (у наших більше забитих м'ячів), хоча з точки зору сили подальшого суперника навряд чи австрійці побачать в цьому якусь перевагу для «синьо-жовтих». Тому, якщо в кінцівці гри на табло буде нічийний рахунок, особливих резонів ризикувати не буде для жодного із суперників. Але це - в теорії, а як буде на практиці, побачимо вже за підсумками поєдинку в Бухаресті.

Матч Україна – Австрія відбудеться в понеділок, 21 червня. Початок о 19:00 за київським часом.

Оцініть матеріал
(45)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Брюгге наздогнав Шахтар. Боруссія може завадити гірникам вийти в основу ЛЧ
Футбол | 20 квітня 2024, 06:30 25
Брюгге наздогнав Шахтар. Боруссія може завадити гірникам вийти в основу ЛЧ

У клубному рейтингу УЄФА донецька команда ділить 25–27 місця

Реал після гри з Ман Сіті підготував для Луніна контракт з важливою опцією
Футбол | 20 квітня 2024, 00:43 1
Реал після гри з Ман Сіті підготував для Луніна контракт з важливою опцією

В українського воротаря наразі чинна угода до 2025 року

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Yura Юрий
надо сыграть так, что поменять заголовок на "Австрия возвращается...домой"...
Августин Нара
Враховуючи показники інтенсивності пресингу австрійців, який наша збірна довго без фатальних помилок не витримує, цілком ймовірно, що нашими козирями можуть стати класична для України гра на стандартах та контратаках
Игорь Петров
Сорри, ЧМ- 82.
var
Австрия и Украина (по алфавиту) имеют абсолютно одинаковые шансы. Только и того, что соперники из успешной и развитой страны. Им не надо думать про больных родителей и завтрашний день. То есть, морально они устойчивей. Остаётся уповать на удачу и случай. Хотя я готов к любому исходу матча. И это не будет сенсацией.
Игорь Петров
С Украиной будет играть на ничейный результат, думаю уже договорились, на эту мысль наводят воспоминания о ЧМ-74, когда для того, что бы выбить сб. ГДР из турнира, сыграли со сб. ФРГ вопиющий договорняк и выиграли 1:0. Так что соперник у нас ещё тот. Букмекеры видимо в курсе происходящего.
u6464u
Понятно, спорт......уже подстилает соломку, значит веры в сборную Украины нет.