Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 23 червня 2021, 23:53
8252
7

Беллінгем, Педрі та два українці. Хто вони - наймолодші гравці Євро-2020

Чемпіонат Європи в самому розпалі, а тому час звернути увагу на талановиту молодь

| Оновлено 23 червня 2021, 23:53
8252
7
Беллінгем, Педрі та два українці. Хто вони - наймолодші гравці Євро-2020
Getty Images/Global Images Ukraine. Ілля Забарний

На Євро-2020 пора матчів заключного туру групового раунду. Дуже скоро ми дізнаємося, хто проб'ється в плей-офф, і які пари на цій стадії утворяться. Поки ж ми пропонуємо сфокусувати увагу на наймолодших футболістах, які потрапили в заявки своїх команд на континентальну першість, серед яких місце знайшлося не тільки закордонним зіркам на кшталт Беллінгема та Педрі, а й двом українським талантам, яким вітчизняні фахівці пророкують гарне футбольне майбутнє...

8. Нуну МЕНДЕШ - 19 років

Дата народження: 19 червня 2002 року
Клуб: «Спортінг»
Громадянство: Португалія
Позиція: лівий захисник
Ринкова вартість: 40 мільйонів євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Молодий вихованець академії лісабонського «Спортінга» Нуну Мендеш почав грати за першу команду «левів» ще в сезоні-2019/20, проте через рік перетворився в однозначного гравця стартового складу. Всього в сезоні, що завершився, Мендеш відіграв за лісабонців 35 поєдинків у всіх турнірах, записавши на свій рахунок 1 забитий м'яч та 2 результативні передачі. Яскрава і якісна гра захисника змусили керівництво «Спортінга» в грудні 2020 року замислитися над питанням продовження контракту з талантом, що і було зроблено. Нині у Нуну договір із «левами» до літа 2025 року, і щоб підписати футболіста будь-якому охочому клубу доведеться виплатити солідні відступні - нині трансфер Мендеша оцінюється Transfermarkt в 40 мільйонів євро. Серед ключових претендентів на португальця, які називаються в пресі, варто виділити дует непримиренних суперників з Манчестера – «Сіті» та «Юнайтед».

24 березня нинішнього року в віці 18 років 9 місяців і 5 днів Мендеш дебютував за національну збірну Португалії. До нинішнього моменту встиг провести за команду 5 поєдинків, а також потрапив у фінальну заявку на Євро-2020. На континентальній першості поки не провів жодного поєдинку: відсидівши всю гру проти Угорщини (3:0) в запасі, на матч проти Німеччини Нуну навіть не потрапив в заявку, так як відчув болі в лівому стегні, через які не тренувався з основною групою футболістів збірної Португалії.

7. Адам ГЛОЖЕК - 18 років

Дата народження: 25 липня 2002 року
Клуб: «Спарта» Прага
Громадянство: Чехія
Позиція: нападник
Ринкова вартість: 17 мільйонів євро

Getty Images/Global Images Ukraine

18-річний центрфорвард празької «Спарти» Адам Гложек став головним відкриттям останнього розіграшу чемпіонату Чехії. Забивши 15 голів, він разом з Яном Кухтою із празької «Славії» став кращим бомбардиром першості, проте за додатковими показниками все ж обійшов конкурента, так як провів значно менше матчів - 19 проти 27, відповідно. Блискучі виступи вже привернули увагу до Гложека з боку клубів з топ-чемпіонатів. Зокрема, нині активно обговорюються чутки про те, що підписати Адама вже цього літа націлені два представника англійської Прем'єр-ліги - «Вест Хем» і «Ліверпуль», яких не відлякує цінник в 15-20 мільйонів фунтів, прикріплений до Гложека керівництвом «Спарти».

У національній збірній Чехії Гложек дебютував 4 вересня минулого року. На той момент Адаму було 18 років 1 місяць і 10 днів. З тих пір за головну команду країни молодий форвард провів 5 поєдинків, в тому числі зіграв в двох і на Євро-2020, виходячи на заміни проти Шотландії та Хорватії. Голів поки не забивав, але це лише справа найближчого майбутнього.

6. Георгій СУДАКОВ - 18 років

Дата народження: 1 вересня 2002 року
Клуб: «Шахтар»
Громадянство: Україна
Позиція: центральний півзахисник
Ринкова вартість: 800 тисяч євро

Потрапляння вихованця академій «Металіста» і «Шахтаря» Георгія Судакова в фінальну заявку збірної України на Євро-2020 викликало чимало запитань у вболівальників та фахівців, але головний тренер національної команди Андрій Шевченко дав чітко зрозуміти - його вразила робота молодого хавбека на передтурнірному зборі, а тому він вирішив дати шанс молодому хлопцю. За першу команду «Шахтаря» Судаков поки провів лише 14 матчів, але це й не дивно, враховуючи, що лише в сезоні-2020/21 Георгій почав залучатися до ігор основи.

23 травня нинішнього року Судаков дебютував у збірній України. На той момент йому було 18 років 8 місяців і 21 день, що зробило Георгія четвертим в списку найбільш молодих новобранців в історії «синьо-жовтих». Всього за збірну України Судаков встиг поки провести лише 3 матчі, а на Євро-2020 на полі ще не з'являвся. З огляду на це, а також вельми скромну ігрову практику в «Шахтарі», оціночна трансферна вартість Георгія нині невелика, але навряд чи «гірники» погодяться продавати свого вихованця, якщо навіть і отримають по ньому великі з фінансової точки зору пропозиції.

5. Ілля ЗАБАРНИЙ - 18 років

Дата народження: 1 вересня 2002 року
Клуб: «Динамо»
Громадянство: Україна
Позиція: центральний захисник
Ринкова вартість: 6 мільйонів євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Як і Судаков, Ілля Забарний народився 1 вересня 2002 року, проте, на відміну від хавбека «Шахтаря», в минулому сезоні центрбек «Динамо» був куди більш значимою фігурою, як для клубної, так і для національної команди. У стані «біло-синіх» Забарний почав регулярно з'являтися в складі з приходом на пост головного тренера Мірчі Луческу, а також низки травм центрбеків київської команди, які вважалися основними. Шанс, що випав, молодий хавбек використав максимально, і нині місце Забарного у стартовому складі «Динамо» не підлягає сумніву. Що правда, невідомо, чи продовжить Ілля кар'єру в Києві і після закриття трансферного вікна, так як, за чутками, види на нього мають топові команди Європи, в тому числі і діючий переможець Ліги чемпіонів «Челсі», який ще до чемпіонату Європи був готовий викласти за Забарного 12 мільйонів євро.

У збірної України Забарний дебютував 7 жовтня 2020 року, коли йому було 18 років 1 місяць і 5 днів. Це дозволило Іллі стати другим наймолодшим гравцем в історії «синьо-жовтих» після Сергія Реброва, який свою першу гру в збірній провів у 18 років і 24 дні. Всього ж за Україну Забарний зіграв вже 10 поєдинків, в тому числі й обидві зустрічі на Євро-2020 проти Нідерландів та Північної Македонії, які провів від свистка до свистка.

4. ПЕДРІ - 18 рокі

Дата народження: 25 листопад 2002 року
Клуб: «Барселона»
Громадянство: Іспанія
Позиція: центральний півзахисник
Ринкова вартість: 70 мільйонів євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Педрі вдалося швидко увірватися в світ елітного футболу. Ще в сезоні-2019/20 хавбек на правах оренди виступав за «Лас-Пальмас», а повернувшись в «Барселону» несподівано для багатьох завоював місце в основі «блаугранас», ставши одним з найбільш корисних і яскравих гравців команди за підсумками чемпіонату. Всього в Ла Лізі-2020/21 Педрі провів 37 поєдинків, з яких в 28 виходив на поле в стартовому складі. Нині цей хавбек поряд з Ансу Фаті вважається найталановитішим молодим гравцем «Барселони», і каталонці навіть не будуть слухати жодні трансферні пропозиції по ньому, які б фінансові проблеми в клубі не відбувалися.

У збірній Іспанії Педрі дебютував 25 березня нинішнього року у віці 18 років і 4 місяців. До нинішнього моменту на рахунку хавбека вже 6 поєдинків за головну команду країни, з яких два - в рамках фінальної частини Євро-2020. Незважаючи на такий юний вік, Педрі відіграв обидва матчі іспанців на континентальній першості зі стартового складу і від свистка до свистка.

3. Джамал МУСІАЛА - 18 років

 

Дата народження: 26 лютого 2003 року
Клуб: «Баварія»
Громадянство: Німеччина
Позиція: центральний півзахисник
Ринкова вартість: 38 мільйонів євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Зірка цього молодого півзахисника також почала сходити в сезоні-2020/21, коли він пробився в першу команду «Баварії», і почав отримувати там ігрову практику. Всього на рахунку Джамала виявилося 39 матчів, 7 забитих м'ячів і 1 результативна передача в сезоні, що завершився, в рамках всіх змагань. Цього хавбека вже називають одним з найбільш перспективних в Німеччині, хоча існувала ймовірність, що Мусіала виступатиме зовсім за іншу збірну.

Справа в тому, що в юнацькому віці Мусіала поїхав в Англію, де був в академіях «Саутгемптона» і «Челсі». Виступав за збірні Англії U-15, U-16, U-17, U-21, проте коли прийшов час обирати, за яку національну команду грати, Джамал вирішив за краще зупинитися на варіанті з Німеччиною. Йоахім Льов дав шанс Мусіалі дебютувати за німців 25 березня нинішнього року в поєдинку кваліфікації на ЧС-2022 проти Ісландії (3:0). На той момент хавбеку було 18 років і 27 днів. Всього за Німеччину Мусіала до нинішнього моменту провів 3 поєдинки, а на Євро-2020 поки навіть не потрапляв в заявку на матч, складену з 23 футболістів.

2. Джуд БЕЛЛІНГЕМ - 17 років

Getty Images/Global Images Ukraine

Дата народження: 29 липня 2003 року
Клуб: «Боруссія» Дортмунд
Громадянство: Англія
Позиція: центральний півзахисник
Ринкова вартість: 55 мільйонів євро

Влітку минулого року дортмундська «Боруссія» не пошкодувала 23 мільйони євро на покупку талановитого вихованця «Бірмінгема» Джуда Беллінгема, й за підсумками сезону-2020/21 молодий футболіст лише збільшив свою оціночну трансферну вартість. Нині Беллінгем вважається однією з головних «перлин» в складі дортмундців, а тому не дивно, що він заслужив запрошення і з національної збірної, де його вирішили за краще якомога раніше заграти, щоб потім не було жодних проблем та «підводних каменів» в цій історії.

Свій дебютний матч за «трьох левів» Беллінгем провів 12 листопада минулого року. Вийшовши на заміну в поєдинку з Ірландією (3:0), Джуд, якому на той момент було 17 років 4 місяці і 14 днів, увійшов до трійки найбільш молодих дебютантів англійської національної команди (після Тео Уолкотта та Уейна Руні). Всього на цей момент на рахунку Беллінгема 5 матчів за збірну, причому один - в рамках Євро-2020, що навіть на короткий час дозволило Джуду увійти в історію в якості наймолодшого футболіста, який коли-небудь брав участь в іграх фінальної частини чемпіонатів Європи.

1. Каспер КОЗЛОВСЬКІ - 17 років

Getty Images/Global Images Ukraine

Дата народження: 16 жовтня 2003 року
Клуб: «Погонь» Щецин
Громадянство: Польща
Позиція: центральний півзахисник
Ринкова вартість: 5 мільйонів євро

17-річний Каспер Козловські нині вважається одним з головних молодих талантів польського футболу. Він здатний зіграти практично на будь-якій позиції в центрі поля - від опорного до атакувального півзахисника. У стані «Погоня» в минулому розіграші чемпіонату Польщі Козловські відіграв 20 матчів, в яких записав на свій рахунок 1 забитий м'яч і 3 результативні передачі. Цього виявилося достатньо, щоб поїхати на Євро-2020 з головною командою країни.

За збірну Польщі Козловські дебютував 28 березня нинішнього року в матчі кваліфікаційної стадії на ЧС-2022 проти Андорри (3:0). У тій грі він вийшов на заміну на 73-й хвилині у віці 17 років 5 місяців і 12 днів. Всього на цей момент на рахунку Каспера 4 поєдинки за збірну Польщі, в тому числі й один на Євро-2020. Коли Козловські з'явився в грі континентальної першості проти Іспанії (1:1), то побив рекорд Беллінгема, що протримався всього кілька днів, ставши наймолодшим футболістом в історії чемпіонатів Європи.

Текст: meta.ua/sport/

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
adidas777
Посмотрите на трансферную стоимость этих футболистов.
Наши занимают 8 е место (судаков) и 6 е место (Забарный)
И если Забарный стоит 6 лямов
То Судаков 800 тыс...
А все иностранцы кроме поляка, стоят уже по 40 миллионов!
esk
Ц!каво. Беллингем и Козловски выходят на поле в ключевых матчах, а Судакову не нашлось даже 10-15 мин.
New Zealander
Чех Адам Гложек, 18 лет. 19 матчей за Спарту 15 голов и 7 ассистов в этом году. У нас хоть за всю историю было чтобы 18 летний украинец имел такую статистику? Может 1 случай где-то когда то и был. Супряге покажите эту статистику.
coba777
Забарний і Судаков в один день народились. - 1 вересня 2002 року- )))