Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Легка атлетика
| Оновлено 10 серпня 2021, 16:47
6265
5

Дискваліфікація легкоатлета Главана. Деталі справи

Скорохода відсторонили у справі, яка тягнеться з 2017 року

| Оновлено 10 серпня 2021, 16:47
6265
5
Дискваліфікація легкоатлета Главана. Деталі справи
Фото Івана Вербицького

Спортивний арбітражний суд раз переглянув справу українського легкоатлета Ігоря Главана і ухвалив рішення щодо строку його дискваліфікації до трьох років з анулюванням результатів, показаних, починаючи з 25 липня 2017 року. Ця звістка надійшла у Федерацію легкої атлетики 15 липня. Згідно з цим рішенням, Главан не може виступати на Олімпіаді-2020. Його на дистанції 50 км у спортивній ходьбі замінить івано-франківець Валерій Літанюк, котрий ішов у світовому топ-листі першим серед тих українців, які не пробилися на Ігри.

30-річний Ігор Главан вважається одним із найкращих скороходів у незалежній історії української легкої атлетики. В 2013-2015 роках, на трьох чемпіонатах світу поспіль він був четвертим. Через шість років одна з тих «дерев’яних» медалей стала бронзовою внаслідок дискваліфікації одного з призерів на чемпіонаті світу-2013. Главан – триразовий чемпіон України. Він тричі був срібним призером командних чемпіонатів світу (у 2012 і 2016 роках) і двічі вигравав золото командних чемпіонатів Європи (2013, 2017). Також за плечима Главана дві Олімпіади. У Лондоні-2012 і Ріо-2016 він не зміг поборотися за медалі і розраховував це зробити у Токіо. Але не судилося.

Допінгова історія Главана тягнеться з літа 2017 року. Причому сам Ігор вважає, що його підставили. «У мене начебто виявили препарат групи S2, - казав він. – Коли провів власне розслідування, дізнався, що цей препарат можна виявити лише в спеціальних умовах. Але їх Національний антидопінговий центр (НАДЦ) не дотримався. Коли сказав про це представникам НАДЦ, мені відповіли: «Навіть якщо якісь порушення й були, їх ніхто розглядати не буде». Мені з самого початку дали зрозуміти, що їхнє завдання – мене прибрати. Жодними розслідуваннями ніхто не переймався».

«Проба Главана була недоторканою і зберігалася в морозильній камері у Національному антидопінговому центрі, - коментує заступник директора НАДЦ Ярослав Кручек. – У лабораторію вона була доставлена тоді, коли в нас на те з’явилася технічна і фінансова можливість. Після того фахівці проводять аналіз. Не лише на наявність заборонених речовин, а й на предмет розкладання проби. Іншими словами, якщо б проба зберігалася у неналежних умовах, аналіз показав би, що в ній містяться сліди термічного або бактеріологічного розкладання. Тобто, перевіряється, чи тест, скажімо, не прокип’ятили. Раз цього не було, то експерти визнали, що проба зберігалася в належних умовах. Крім того, проба зберігається в контейнері, втручання в який легко виявити. Перед прийняттям проби лабораторія найперше перевіряє герметичність закриття упаковки. Пробу на місці здачі закриває сам спортсмен, після чого вона пломбується. Відкривали її лише в лабораторії».

Найгірше, що відстоюючи свої права, Главан не шкодував публічних звинувачень не лише для колишнього керівництва ФЛАУ на чолі з Ігорем Гоцулом, але й для тренерів та колег-атлетів. Чим налаштував проти себе навіть тих, з ким пліч-о-пліч змагався і тренувався. Старшого тренера збірної України зі спортивної ходьби Дениса Тобіаса Ігор звинувачував у корупції. За інформацією джерел Sport.ua, у намаганні відбілити себе і отримати менший строк дискваліфікації, Главан надавав WADA інформацію щодо інших українських скороходів, які, за його словами, теж вживали заборонені препарати. Причому не цурався «здавати» навіть тих, з ким ще недавно мав тісні особисті стосунки. Більшість цих звинувачень врешті були відкинуті за відсутністю аргументів, але окремі спортовці мали чималі неприємності.

Валерієві Літанюку, який, замінить Главана в Токіо-2020 – 27 років. Його тренує одна з найкращих українських скороходок на дистанції 50 км Христина Юдкіна. Валерій – переможець командного чемпіонату Європи-2019, володар срібної нагороди командного чемпіонату світу-2019.

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Иван Иванов
Все эти скандалы вокруг допинга превращают Олимпиаду с грёбаный цирк. Как можно радоваться за спортсменов или считать их достижения чем-то крутым, если через пару-тройку лет обнаруживается что спортсмен юзал допинг. Нужно в таком случае и медали выдавать спустя 5 лет, когда всё перепроверили, и тогда уже награждать заслуженных победителей. А так всё это больше и больше на цирк походит
Владимир Копяк
Допинг- такая хитрая штука, ну как бы рулетка - пронесет или нет. На Западе с этим более менее все нормально,каждая страна имеет свою современную лабораторию,спортсмен перед соревнованиями сдает анализы и ему с вероятностью в 99% говорят- все нормально, допинг выведен с организма, вперед за медалями. В Украине все гораздо сложнее, свои не могут точно определить - остался допинг в организме или нет,приходиться обращаться в другие страны,сейчас РФ и Беларусь отлетели, выбор не большой и где гарантия что не обманут? Рулетка.... Теперь немного о другом аспекте проблемы. Ведь ни у одного спортсмена Украины,которого ВАДА поймала на применении допинга, не забрали премиальные,машины,квартиры,,,Все оставили у спортсмена.Вопрос - почему? Может такое быть,что оставили потому,что руководство МОК Украины знало,что спортсмен на допинге, все делалось под их крышей и с их благословления, потому и не поднимается вопрос о возврате незаконно полученных благ. По другому просто не может быть... А если бы спортсмен знал, что если его поймают через несколько лет,и все что он получил мошенническим способом у него отберут,а сам он до конца жизни больше никогда не сможет выступать в любых соревнованиях,но и работать тренером - вот тогда многие задумались - а стоит это того?Может надо менять профессию? Честное имя дороже?
Иван Иванов
Меняют лозунг Олимпиады, а какой смысл в этих переменах если у вас половина спортсменов юзают? Какой смысл гимны включать стран, какой смысл во всех этих скандалах из-за того что какой-то флаг кого-то оскорбляет или страну не признают если потом проходит год и медаль забирают за допинг
limb0101
Бізнес, тільки бізнес.
Юрій Ганусяк
корупційні інтереси чинуш знову більш пріоритетні за престиж держави. корупція погубить країну