Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 26 липня 2021, 16:06
23478
12

Бронза Білодід, диво з Косово й стрілецький сум. Як минув перший день ОІ

Sport.ua підводить підсумок першого повноцінного змагального дня на 32-й літній Олімпіаді.

| Оновлено 26 липня 2021, 16:06
23478
12
Бронза Білодід, диво з Косово й стрілецький сум. Як минув перший день ОІ
НОК України. Дарина Білодід

Героїня дня

Наші очікування виправдалися. Стартовий змагальний день виявився для України результативним. 20-річна дзюдоїстка Дарина Білодід виграла бронзу у ваговій категорії до 48 кг. Її сльози після переможної сутички за третє місце з ізраїльтянкою Шірою Рішоні відобразили сум, радість і відчуття великої втоми після пройденого шляху одночасно.

Не є таємницею, що зайвий рік підготовки, пов“язаний з перенесенням Ігор через пандемію, не пішов Білодід на користь. Дарині з її високим зростом було важко втримуватися у межах найлегшої ваги і як не намагалася вона свої труднощі приховати, вони позначилися і на діях на татамі, і на результаті.

Усі три переможних сутички на Олімпіаді Білодід виграла завдяки красивим прийомам. Втім, кожна з перемог далася українці вельми важко. Сербку Міліцу Ніколіч Дарина перемогла, виконавши кидок через пояс із допомогою підсічки на останній секунді основного часу. Катаріну Кошту з Португалії у чвертьфіналі та ізраїльтянку Рішоні в сутичці за бронзу українка подужала утриманнями, які провела на golden score.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дарина Білодід проводить прийом

Поєдинок Білодід проти чемпіонки світу-2017 Фуни Тонакі з Японії називали достроковим фіналом ще до початку олімпійського турніру в категорії до 48 кг. Ці суперниці готувалися одна під одну й, мабуть, було б справедливо, якби їх сутичка стала кульмінацією у вигляді фіналу. Однак згідно з жеребом Фуна і Дарина опинилися в одній частині сітки і визначили сильнішу в півфіналі.

Білодід виглядала активнішою на початку сутички. Вона навіть провела кидок, який претендував на оцінку «ваза-арі». Проте судді дію українки не оцінили і, мабуть, мали рацію. З кожною наступною секундою і особливо після того, як сутичка перейшла в golden score, ставала помітнішою перевага Тонакі в функціональній готовності. Врешті, на третій хвилині додаткового часу Фуна змогла виконати утримання і вийти до фіналу. Японка реваншувалася перед українкою за дві поразки у фіналах чемпіонатів світу 2018 і 2019 років.

Диво з Косово

Прийнято думати, що Білодід і Тонакі так сильно сконцентрувалися одна на одній, що просто не припускали, що можуть програти якійсь третій. Проте реалії трохи інші. За нашою інформацією, Білодід розраховувала зустрітися з Дістрією Краснікі в фіналі Олімпіади ще тоді, коли через проблеми зі здоров“ям не змогла вийти проти косоварки на фінальну сутичку чемпіонату Європи цьогоріч у квітні.

Звісно, Дістрія шокувала японців, перемігши Тонакі, котрій після перемоги над Білодід вже вішали на шию олімпійське золото. Однак для фахівців успіх Краснікі не став сюрпризом. В останніх три роки ця борчиня здійснила вражаючий прогрес. То відтоді, відколи перейшла з категорії до 52 кг у найлегшу вагу. У попередній категорії найвищим досягненням Дістрії було срібло чемпіонату Європи-2018.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дістрія Краснікі

До слова, приклад 25-річної Краснікі може бути повчальним і для самої Дарини  Білодід. У тому розумінні, що Дістрія теж вважала, що втримуватися у межах категорії до 48 кг їй вельми складно. Однак у вазі до 52 кг Косово представлене олімпійською чемпіонкою Ріо-2016 Мажліндою Келменді. Щоб дві дзюдоїстки світового рівня не конкурували у внутрішньому відборі між собою, косовари поставили перед Краснікі умову, щоб та повернулася у найлегшу категорію. Дістрія погодилася і з 2019-го почала здійматися на призові місця головних стартів на постійній основі — бронза чемпіонату світу-2019 і Євро-2020, золото континентальної першості-2021. З вінцем у вигляді олімпійського золота в Токіо.

Японці не приховували, що спробують на домашній Олімпіаді зібрати всі золоті нагороди в дзюдо. І зовсім не очікували, що їх плани будуть поламані вже в першому з фіналів. Причому не титулованою Білодід, а борчинею, яка в півфіналі чемпіонату світу, який відбувся на початку літа, поступилася другому номеру збірної Японії Нацумі Цуноді.

Каскад сенсацій

У найлегшій ваговій категорії дзюдо серед чоловіків Японія золота не віддала нікому. Триразовий чемпіон світу Наогіша Такато до бронзи Ріо-2016 додав перемогу на домашнійх Іграх. Перемогу, цілком закономірну. А ось більшість інших результатів у категорії до 60 кг виглядають сенсаційними. Скажімо, мало хто очікував бачити у фіналі представника Китайського Тайпею Ян Юн-Вея, котрий на шляху до вирішальної сутички боровся як скажений, подолавши кількох суперників, які попередньо виглядали сильнішими.

Приємно, що схожим сюрпризом зі знаком плюс був також 24-річний киянин Артем Лесюк. Найвищими досягненнями вихованця Геннадія Білодіда були бронза чемпіонату Європи U23 у 2017 році і друге місце на Гран-прі Марракешу в 2019-му.


НОК Украины. Артем Лесюк

В Токіо Лесюк у першій сутичці переміг утриманням ґватемальця Хосе Рамоса, а в другій створив сенсацію, здолавши на golden score срібного призера чемпіонату світу Шарафутдіна Лутфіллаєва з Узбекистану. Артем отримав два «шидо» й мусив демонструвати активність, щоб не бути дискваліфікованим. А в додатковий час Лесюк зумів провести переможний прийом, стягнувши суперника в партер.

У чвертьфіналі Лесюк поступився ще одному відкриттю, французові грузинського походження Луці Мхеїдзе, котрий після срібла цьогорічного чемпіонату Європи виграв бронзу Олімпіади, а ще торік взагалі не відібрався б на Ігри.

Виглядає, що Лесюк не встиг відновитися після двох переможних сутичок і, пропустивши два прийоми на «ваза-арі», програв Мхеїдзе достроково. А в сутичці втішного турніру проти іншого вихованця грузинської боротьби Торніке Чакадої, котрий виступає за Нідерланди, українцеві ще й заважала травма плеча.

Перші медалісти


Getty Images/Global Images Ukraine. Цянь Ян

Перший комплект нагород 32 Олімпіади був розіграний не на татамі, а в стрілецькому залі. 21-річна Цянь Ян з Китаю – перша чемпіонка Олімпіади-2020 у Токіо. Спортсменка встановила олімпійський рекорд (251,8) і перемогла у стрільбі з пневматичної гвинтівки з десятиметрової відстані, дисципліни, в якій вона була чемпіонкою Азії-2019. У Цянь Ян виявилися міцнішими нерви під час виконання заключного пострілу. Китаянка вибила 9,8, тоді як представниця команди без гімну і прапора Анастасія Ґалашина свою спробу провалила (8,9) і стала другою. Бронза тут здобула швейцарка Ніна Крістен.

Наша драма

У жіночій стрільбі з пневматичної гвинтівки представниць України на нинішній Олімпіаді немає. А ось серед чоловіків-пістолетників наша держава представлена достойно. Настільки, що медаль ми могли отримувати приблизно о десятій ранку за Києвом, а не о третій дня, коли Білодід перемогла ізраїльтянку Рішоні. Та 23-річний львів’янин Павло Коростильов втратив медаль, яка виглядала ледь не синицею в руках, одним невдалим пострілом. 


НОК Украины. Павло Коростыльов

До фіналу серед стрільців з пневматичного пістолета з десятиметрової відстані, Коростильов пробився з четвертим результатом – 581 очко. Натомість інший дуже сильний українець, 38-річний рівнянин Олег Омельчук четверту для себе Олімпіаду розпочав з 18-го місця. З сумою балів 575 Олегові до потрапляння в фінальну вісімку забракло трьох пунктів.

Фінал Коростильов розпочав не надто переконливо. Але потім видав блискучу серію із пострілів з 10,5 балів і піднявся відразу на друге місце. Власне, другим-третім українець, котрий у 2018 році був чемпіоном світу, залишався вже й у стадіях на виліт, коли суперники один за одним завершували виступи. Й ось у мить, коли боротьбу продовжувало лише четверо стрільців, у Павла не витримали нерви. Після 8,3 українець впав з другого місця на четверте і припинив виступи. Важкий психологічний удар, який, сподіваємося, зробить Коростильова стійкішим у майбутньому. Зокрема й на цій Олімпіаді, бо ця дисципліна для нього не єдина.

Чемпіоном у стрільбі з пістолета з десятиметрової відстані сенсаційно став Джавад Фаруґі з Ірану, який переміг з олімпійським рекордом – 244,8. Срібло виграв серб Дамір Мікеч, бронзу — чемпіон Пекіна-2008 Пан Вей з Китаю.

Легенда дня

31-річний угорський фехтувальник Арон Сіладьї виграв особисту першість шаблістів на третій Олімпіаді поспіль. Для цього виду спорту така стабільність є унікальною. Особливо з урахуванням, що на чемпіонатах світу індивідуально Арон не перемагав ніколи, а на Євро єдиний раз тріумфував у 2015-му. Проте щойно настає Олімпіада, як Сіладьї перетворюється в непереможного монстра. Приміром, італійця Луїджі Самеле у фіналі Адам не помітив — 15:7.

Getty Images/Global Images Ukraine. Арон Сіладьи

Китай виривається в лідери

Іншу золоту нагороду в фехтуванні здобула 29-річна китайська шпажистка Сунь Івень, яка в Ріо-2016 брала командне срібло і особисту бронзу.  

Окрім Сунь Івень і майстрині кульової стрільби Цянь Ян, третє золото Китаєві принесла представниця вагової категорії до 49 кг у важкій атлетиці Гоу Чжигуей. Це тріо вивело Китай в лідери медального заліку за підсумками першого змагального дня.

Загалом у суботу, 24 липня, було розіграно 11 комплектів нагород. Крім Китаю, інші вісім золотих медалей розділилися по одній на країну. В найлегших категоріях у тхеквондо виграли італієць Вітор Делла’Аквіла (до 58 кг) і таїландка Паніпак Вонґпаттанакіт (до 48 кг). У змішаних командних змаганнях у стрільбі з лука тріумфували майбутня суперниця нашої Валерії Марченко в особистому заліку Сан Ан і Кім Чже-Док. У груповій шосейній велогонці серед чоловіків з фінішем біля підніжжя Фудзіями переміг еквадорець Річард Капараз.

Спалахнули й погасли 

Був у груповій гонці й один представник україни. Анатолій Будяк тривалий час ішов у пелотоні, який переслідував лідера. Однак потім наш велосипедист почав відставати. Нічого дивного в цьому немає, адже самотужки претендувати у таких перегонах на щось неможливо.

А ось хто дійсно розчарував, так це тенісистка Даяна Ястремська (WTA №46), яка в стартовому колі жіночого одиночного розряду поступилася 72-й у світовому рейтингу канадійці Лейлі Фернандес – 3:6, 6:3, 0:6. Провівши на корті дві години і сім хвилин, через три години Даяна вийшла на корт ще раз – цього разу в парному розряді, разом із Еліною Монфіс-Світоліною. Одеситки поступилися француженкам Еліз Корне та Фіоні Ферро. Для Ястремської Олімпіада на тому завершилася, а Світоліна зіграє завтра орієнтовно о восьмій ранку в першому колі одиночного турніру з німкенею Лаурою Зіґемунд.

Також припинили виступи після стартового ж змагального дня ще кілька українських атлетів. Бронзова призерка трьох чемпіонатів світу Олен Кривицька, яка була нашою єдиною представницею в фехтуванні на шпагах, у стартовому бою поступилася 8:15 полячці Ренаті Крапік-Мяззі.

Трохи згодом 30-річний боксер Микола Буценко, який представляє вагову категорію до 57 кг, програв еквадорцеві Жанові-Карлосу Кайседо. Перший раунд усі п’ять суддів віддали латиноамериканцеві, другий так само одноголосно залишився за українцем, а в третьому рефері роздільним рішенням віддали перемогу Кайседо.

Натомість Ігор Хмара і Станіслав Ковальов, які є єдиними представниками України в академічному веслуванні, посівши четверте місце у кваліфікаційному заїзді легких двійок парних, напряму в півфінал не пробилися, але матимуть змогу виправити ситуацію в додатковому старті.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ігор Радівілов

Не вразили під час кваліфікації й гімнасти. Петро Пахнюк, Ілля Ковтун, Євген Юденков та Ігор Радівілов насилу з останнім прохідним, восьмим результатом (247,492) пробилися до фіналу командної першості. А ось з особистими видами історія не дуже втішна. В фіналі особистого багатоборства виступлять  Пахнюк, котрий із сумою 82,731 став тільки 24-м, та 17-річний Ковтун (34 місце, 31,851). З шести фіналів в окремих видах багатоборства Україна буде представлена лише Пахнюком, котрий показав восьмий результат (15,333) у вправах на брусах. Найбільшою несподіванкою став провал Радівілова, котрий не пробився у фінал обох видів, у яких він здобув чимало медалей — у вправах на кільцях і опорному стрибку.

Родзинки від ігровиків

Стартували на Олімпіаді змагання у чоловічих волейболі гандболі. У волейболістів не обійшлося без сенсації. Чинні чемпіони світу поляки поступилися 2:3 збірній Ірану. На грані поразки були й італійці, які поступалися за сетами Канаді 0:2, але змогли перевернути хід гри на свою користь і перемогли на тай-брейку. Центральним матчем дня стала зустріч збірних США і Франції, в якій “зірково-смугасті” перемогли 3:0. Ще три поєдинки (Бразилія — туніс — 3:0, ОКР — Аргентина — 3:1, Японія — Венесуела — 3:0) завершилися прогнозовано.

Найпам’ятніший матч ігрового дня у гандболістів провели збірні Швеції та Бахрейну. Азійці впродовж практично усього поєдинку утримували перевагу в один-два м’ячі, але шведи на заключних хвилинах вийшли вперед. Врятуватися бахнейнці могли на останній секунді, коли у ворота шведів був призначений семиметровий. Тренер скандинавів вирішив замінити воротаря і випустив на дуель проти найрезультативнішого в складі суперників Ахмеда Могамеда третього голкіпера Андреаса Палічку. І той команду врятував! Перемога шведів 32:31.

У найцікавішому за обгорткою поєдинку збірна Іспанії перемогла 28:27 Німеччину. Решта матчів завершилася прогнозовано: Норвегія — Бразилія — 27:24, Франція — Аргентина — 33:27, Португалія — Єгипет — 31:37, Данія — Японія — 47:30.

Завтра на Олімпіаді в Токіо буде розіграно 18 комплектів нагород.

Всі медалісти 24 липня

Іван Вербицький
Оцініть матеріал
(86)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Дмитрий Рыженко
Как это чудо из Косово? Она на первом месте в мировом рейтинге в этой весовой категории. Вряд ли победа лидера рейтинга мира может считаться за чудо.
Magistr
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Alex Romanov
Я так понимаю, олимпиада для Даши закончена или она ещё может в какой-то дисциплине выступить(ссори, если вопрос глупый)?
Dell Dnieper
В такому віці, просто молодець...
Vladimir Shevchenko
Чёткий обзор, спасибо!
Петр Смирнов
Правду кажуть, заговори щоб я тебе побачив!
Сьогодні вперше бачив як говорила Дарина, нашою рідною мовою.
І дуже прикро, що пів країни обзивають її бєлодєд.
Микола Унгурян
Тенісистки прогнозовано, адже це не гламурні вечірки
Tokyo2022
у Косово одна из лучших женских команд этого вида спорта
Vlad Knyaznin
ещё пару медалек будет, серебро возьмут прыгуньи Бех и Могучих и всё.