Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 30 липня 2021, 00:13
48558
3

Романчук, Світоліна і скандал у легкій атлетиці. Як минув 6-й день ОІ

Sport.ua оцінює черговий день України на Олімпіаді в Токіо

| Оновлено 30 липня 2021, 00:13
48558
3
Романчук, Світоліна і скандал у легкій атлетиці. Як минув 6-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine

День, який мав усі передумови, щоб стати одним із найуспішніших для України, приніс в основному розчарування.

Герой дня

Так, він герой. Хоча загальний тон висловлювань такий, немов плавець з Рівного Михайло Романчук, здобувши бронзу на дистанції 800 м, програв. Звісно, після того, як Михайло за півтори доби до того проплив з найкращим часом і за сумісництвом національним рекордом (7.41,28) у кваліфікації, він вважався фаворитом фіналу. Але не треба забувати, що наш єдиний наразі плавець топ-рівня протистояв суперникам з країн, які вкладають у розвиток плавання і технологій, які до нього дотичні, десятки мільйонів доларів щороку.

Тому вже сам факт, що людина в наших реаліях доросла до рівня провідного плавця світу, вартий великого. Але ось щоб будувати стосовно цього виду реальні медальні плани у контексті змагань рівня Олімпіади, треба мати в команді бодай з півдесятка таких романчуків. Як то було на початку 2000-х, коли у нас були Клочкова, Силантьєв, Лісогор, Сердінов, Бреус, Волинець, Амшенникова. З такою обоймою наша команда поверталася з нагородами з усіх стартів гарантовано. Нині ж із мізерним представництвом мусимо тішитися, що здобули бодай одну медаль. Першу з 2004 року, до речі, коли на Іграх в Афінах два золота виграла Яна Клочкова, а бронзу здобув Андрій Сердінов.

Зі старту вчорашнього фінального запливу на 800 м кролем у відрив спробував втекти олімпійський чемпіон Ріо-2016 Ґреґоріо Пальтрінієрі з Італії, котрий кваліфікувався з останнім, восьмим часом і відповідно плив по крайній, восьмій доріжці. Пальтрінієрі вигравав корпус, а іноді навіть два у своїх переслідувачів понад півдиcтанції. Романчук разом з чемпіоном світу Флоріаном Велбруком з Німеччини, які плили по двох центральних доріжках, очолили групу переслідування. У середині дистанції до них, увірвавшись у трійку, долучився з іншого краю, по першій доріжці ще один українець Сергій Фролов. Який, щоправда, на заключних 200-х метрах випав з боротьби за нагороди.

А фаворити на заключній стометрівці порівнялися настільки, що їх боротьба походила на спринт, а не на коротку стаєрську дистанцію. І ось у мить, коли Пальтрінієрі, Романчук і Велбрук трималися метрів за 20-30 до фінішу майже на рівних, увімкнувши ноги, почав з-за спин спуртувати американець Роберт Фінк, який весь заплив тримався у затінку. Його фінішний ривок, здається, став для суперників, які намагалися контролювати одне одного, справжнім одкровенням.

Фінк виграв з результатом 7.41,87. Пальтрінієрі був другим — 7.42,11. Романчук випередив завдяки фінішному дотику Велбрука і став третім — 7.42,33. Побачивши на табло результати, здається, радів лише один учасник. І, звісно, не має в чім собі дорікнути Сергій Фролов. Він з результатом 7.45,11 став шостим, суттєво покращивши особистий рекорд.

При цьому переможець, що показово, не перевершив ранкового рекорду Романчука в кваліфікації. Що є зайвим свідченням того, що біологічний годинник не обдуриш. Вранці плавцям важко плисти на тому максимумі, який їх організм здатен розвивати увечері.

Рекорд дня

У кваліфікації з плавання на 200 м на спині виступала сьогодні й Дарина Зевіна. З результатом 2.12,30 , що гірший від її особистого рекорду на майже дві з половиною секунди, 26-річна киянка стала 19-ю і в число 16-ти півфіналістів не пробилася. Зрештою, то й не дивно, враховуючи, що перед Олімпіадою Зевіна мала серйозні проблеми зі здоров’ям і навіть думала відмовитися від участі в Іграх. Мав стартувати у кваліфікаційному запливі на 100 м батерфляєм також юний українець Ігор Трояновський, але з невідомих наразі причин його на стартовій тумбочці не було.

Між тим, під час ранкових фіналів сьогодні був побитий другий у плавальній программі нинішньої Олімпіади світовий рекорд. Його авторками в естафеті 4х200 м вільним стилем стали китаянки Ян Цзюньсюань, Тан Муган, Чжан Юйфей і Лі Бінцзє. Новий рекорд рівняється 7.40,33. Цікаво, що попереднє досягнення (7.41,50), встановлене в 2019 році австралійками, перевершили також срібні і бронзові призерки цієї Олімпіади — команди США і Австралії.

Свою першу золоту нагороду в цей змагальний день китаянка Чжан Юйфей виграла трохи раніше, коли встановила олімпійський рекорд 2.03,86 на дистанції 200 м батерфляй. Також з олімпійським рекордом 2.06,38 на 200-метрівці брасом переміг австралієць Ізаак Стюблеті-Кук.

Особливо ж виділяється досягнення американця Калеба Дресселя, котрий виграв золото на королівській дистанції 100 м кролем. Тепер уже чотириразовий олімпійський чемпіон подолав дистанцію з третім часом за історію плавання — 47,02 секунди. Цей час також є новим олімпійським рекордом.

Хижняк і туристи

Нарешті українці дочекалися й старту головної боксерської надії. В бою 1/8 фіналу вагової категорії до 75 кг Олександр розгромив японця Юїто Морівакі. В усіх трьох раундах перевага українця, який є чинним чемпіоном світу, Європи і Європейських ігор, не зазнав протягом майже п'яти років жодної поразки, була вражаючою.

У чвертьфіналі Хижняк 1 серпня зустрінеться з Ойрі Седено з Домініканської республіки, котрий свій виступ на Олімпіаді розпочав з перемоги нокаутом над Елдріком Сельєю з команди біженців, а в 1/8 фіналу здолав роздільним рішенням суддів аргентинця Франсіско Верона.

Виступ Хижняка практично співпав у часі з тією миттю, коли інші українські бійці вибули зі змагань, поступившись кожен у першому бою. До Миколи Буценка та Ярослава Харциза, які програли у попередні дні, сьогодні приєднався 28-річний супертяж з Одеси Цотне Роґава. Поява цього бійця грузинського походження у збірній України викликала неоднозначну реакцію. Як боєць Цотне сформувався y муай-таї. Перейшовши у бокс, Роґава виграв національний чемпіонат, здолавши зокрема чемпіона Європи-2017 і переможця Європейських ігор-2019 Віктора Вихриста. Віктор не був згоден з тим, що тренерський штаб збірної відразу після цього відсунув його на другий план і зі скандалом перейшов у професіонали. Відкривши тим самим Роґаві дорогу на Олімпіади повністю.

Підступний жереб немов мав на меті видумати Цотне на старті Ігор порівняльний бій. Сьогодні він зустрічався з британцем Фрезером Кларком. Тим самим, якого Вихрист побив у фіналі Євро-2017 у Харкові. Роґава ж програв Фрезерові відчутно. Вже перший раунд, який суперники провели у розвідці, показав, що британець діє холоднокровніше і б’є влучніше. В другій трихвилинці Роґава вирішив приголомшити опонента високим темпом. Але й за таких обставин четверо з п’яти суддів віддали перевагу Кларкові. А потім до всього ще й виявилося, що Цотне бракує функціональних кондицій. У третьому раунді він банально підсів і навіть розуміючи, що програє, нічого путнього запропонувати опонентові не зміг. Закономірна поразка.

Розчарування дня

Еліна Світоліна в мить, коли усі навколо повірили, що вона таки здатна взяти гучний титул, знову не встояла під психологічним тиском. І справа не в поразці від 41-ї ракетки світу Маркети Вондроушової з Чехії. Програти суперниці, яка стабільно перемагає топових опоненток і зокрема на цьому турнірі вибила з боротьби другу ракетку світу Наомі Осаку з Японії, не соромно. Бентежить те, як програвала Еліна.

Фактично, боролася наша тенісистка лише в стартових п’яти-шести геймах першого сету. А потім посипалася — зробила дві поспіль подвійних помилки, коли на її подачі було “рівно”, часто била в сітку навіть у ситуаціях, коли перед нею був вільний корт. Після 3:6 у першому сеті другий був програний без варіантів — 1:6.

Тепер, аби відновитися навіть не стільки фізично, скільки морально, в Світоліної є дві доби. 31 липня вранці вона зіграє в матчі за третє місце з 20-ю ракеткою світу Єлєною Рибакіною з Казахстану, котра у півфіналі програла швейцарці Белінді Бенчіч. Раніше Світоліна і Рибакіна грали між собою двічі: у Страсбурі-2020 перемогла Еліна, цьогоріч в Істбурні — Єлєна.

Натомість у чоловічому одиночному розряді визначилися півфіналісти. Найбільшою несподіванкою стала поразка другої ракетки світу Данііла Мєдвєдєва з команди ОКР від 11-го в світі Пабло Каррено-Бусти. Іспанець у півфіналі зіграє з іншим представником ОКР Кареном Хачановим, котрий у чвертьфіналі переміг француза Юґо Юмбера. В інших матчах 1/4 фіналу серб Новак Джоковіч здолав 2:0 японця Кеї Нішікору, а німець Александр Зверєв також у двох сетах переміг француза Жеремі Шарді.

Стрибнути вище голови

Продовжила дивувати в Токіо українська майстриня веслувального слалому Вікторія Ус. Після найвищого в кар’єрі восьмого місця в слаломних заїздах на байдарці киянка піднялася на місце вище, пересівши на каное. Взагалі, так само як українка на Олімпіаді поєднували човни лише чотири учасниці. Такий універсалізм нашу спортсменку зовсім не бентежить. Вона проявила себе в обох іпостасях. Як і новоспечена олімпійська чемпіонка Джессіка Фокс з Австралії, котра раніше на байдарці вигравала срібло в Лондоні-2012, а також бронзу в Ріо-2016 та зараз у Токіо.

Натомість 26-річна дзюдоїстка Анастасія Турчин, котра представляє вагову категорію до 78 кг, на своїй дебютній Олімпіаді вище голови стрибнути не змогла. Вона очікувано перемогла переможницю двох останніх Панамериканських чемпіонатів Ванессу Чалу з Еквадору, однак потім поступилася суперниці, якій до того програвала тричі в трьох сутичках — призерці чемпіонатів світу і Європи Ґюше Стенгьойс із Нідерландів. Анастасія пропустила кидок на “ваза-арі” під час golden score.

Чемпіонкою у вазі до 78 кг стала японка Шорі Гамада, яка перемогла у фіналі свою найпринциповішу суперницю — француженку Маделейн Малонґу з Франції. А в чоловіків у категорії до 100 кг чергове золото в дзюдо Японії приніс не зовсім азійської зовнішності борець Арон Вольф. Своїх суперників за півфіналом і фіналом — грузина Варлама Ліпартеліані і корейця Чо Ґу-Гама — Арон переміг, провівши однакові кидки з допомогою зачіпів з середини.

Медальний залік

На вершині таблиці залишився Китай. У представників Піднебесної — 15 золотих, 7 срібних і 9 бронзових нагород. Окрім тих перемог, про які згадувалося вище, треба додати золото Фань Чженьдуна і Ма Луна в парному розряді серед чоловіків у настільному тенісі.  

У Японії теж 15 золотих, але 4 срібних і 6 бронзових нагород.

Американці з 14-ма золотими нагородами залишаються третіми. Найціннішою у середу, мабуть, варто визнати звитягу Суніси Лі в індивідуальному багатоборстві гімнасток. Золото в цьому виді залишилося у США, не дивлячись на таємниче зняття зі змагань чотириразової олімпійської чемпіонки Сімони Байлс.

Команда ОКР з вісьмома золотими медалями посідає четверте місце. У середу уривок з першого концерту Петра Чайковського лунав на адресу Лариси Коробейникової, Ірини Дериґлазової та Марти Мартянової, які перемогли у фіналі командної першості фехтувальниць на рапірах француженок.

Друге золото Італії принесли у перегонах легких двійок парних у жіночому академічному веслуванні Валентіна Родіні і Федеріка Чезаріні.  

Також «академіки» доповнили другим золотом скарбничку Хорватії. Брати Мартін і Валент Сінковічі тріумфували у змаганні двійок розпашних.

Ще дві нагороди в академічному веслуванні стали для країн, представники яких їх здобували, першими. Ірландці Фінтан Маккарті та Пол О’Донован стали першими у змаганні чоловічих легких двійок парних. Новозеландці Ґрейс Прендерґаст та Керрі Ґовлер виграли перегони двійок розпашних.

Натомість у стендовій стрільбі, у дисципліні «трап» свої перші золоті нагороди здобули колишні представники об’єднаної країни. Серед чоловіків золото здобув чех Іржі Ліптак, серед Жінок — словачка Зузана Регак-Стефечекова. Але на більшу увагу заслуговує власниця бронзи жіночого турніру. Алессандра Періллі принесла Сан-Марино першу олімпійську медаль в історії.

Фальстарт дня

Змагання з легкої атлетики на Іграх у Токіо стартують уже завтра, 30 липня. Проте наша команда вирішила гучно пригадати про своє існування раніше. Не чимось позитивним. Українці прогриміли фальстартом у вигляді відсторонення від участі в Олімпіаді трьох атлетів — метальника молота Михайла Гаврилюка, скорохода Назара Коваленка і Наталії Пироженко-Чорномаз, яка мала бігти в естафеті 4х400 м. Офіційна причина — «атлети не зможуть виступити на Іграх 32-ї Олімпіади через недостатню кількість проведених вищезазначених проб».

Трохи згодом оприлюднена інформація почала обростати подробицями. Назар Коваленко написав, що в Токіо він все ж вирушає, участь в олімпійських змаганнях візьме, а прокоментує ситуацію після 5 серпня, тобто після виступу на Олімпіаді.

Далі — більше. На офіційному сайті Федерації легкої атлетики України (ФЛАУ) з’явилася інформація про оголошення внутрішнього конкурсного відбору на посади головних і старших тренерів з легкої атлетики. Посад 13, починаючи з головного тренера національної збірної й продовжуючи 12-ма старшими тренерами. А ще ситуацію стосовно відсторонення атлетів у ЗМІ прокоментував президент ФЛАУ Равіль Сафіуллін.

«Вони в останню хвилину відібралися на Олімпіаду і не встигали зробити ці три тести. Вони в останні дні виконали норматив, завдяки чому потрапили до складу олімпійської команди. До цього вони не потрапляли. І ось їм потрібно було здати ці три тести з інтервалом в 21 день, але не було стільки часу», - сказав колишній керівник Професійної футбольної ліги, котрий зацікавлення легкою атлетикою вперше проявив минулої осені, висунувши кандидатуру на посаду президента ФЛАУ.

Однак є інша інформація. Нижче — скан-копія наказу Міністерства молоді і спорту Україна, створеного на основі листа ФЛАУ. Згідно з цим документом, молотобойця Михайла Гаврилюка додали до списку кандидатів на Олімпіаду ще 18.01.2021. Здається, часу на взяття проб було достатньо.

Хто винен у тому, що у спортовців відібрали подію, до якої вони йшли все свідоме життя, наразі невідомо. ФЛАУ це, Національний антидопінговий центр чи хтось інший? Наразі можна пригадати, що перед самим стартом Олімпіади з’явилася звістка про відсторонення від участі в Іграх у зв’язку з давньою допінговою історією іншого скорохода, бронзового призера чемпіонату світу-2013 Ігоря Главана. Рік тому через позитивний допінг-тест дворічну дискваліфікацію отримала дворазова чемпіонка Європи з бігу на 800 м Наталія Кроль (Прищепа).

Гімнаст Олег Верняєв, важкоатлет Дмитро Чумак, боксер Євген Барабанов, тріатлоністка Юлія Єлистратова... І це тільки за останній час. І тільки випадки за участю лідерів збірної в своїх видах спорту. Постійні допінгові скандали за участю українських спортовців ставлять під загрозу подальшу повноцінну участь України в офіційних змаганнях як повноцінної команди. До таких думок підштовхує зокрема найсвіжіша інформація від ресурсу Inside The Games, згідно з якою недопуск до участі в Олімпіаді-2020 отримали загалом 20 атлетів з семи країн. Десятеро з відсторонених спортовців представляють Нігерію, по три — Україну і Білорусь, по одному — Марокко і Ефіопію. Ще двох атлетів з цього списку останньої миті встигла замінити на інших Кенія.   

Ці країни, а також Бахрейн включені Athletics Integrity Unit (підрозділом з питань атлетичної доброчесності) в категорію А країн, спортовці яких найбільш схильних до вживання допінгу. Представники цих країн повинні відповідати певним додатковим вимогам, щоб мати змогу заявити атлета на Олімпійські ігри чи чемпіонати світу. Запроваджений у 2019 році регламент передбачає, що за десять місяців до Олімпіади будь-який спортовець із країни категорії А повинен пройти щонайменше три допінг-тести без попередження, поза конкурсом, які необхідно проводити з інтервалом не менше трьох тижнів. 20 згадуваних атлетів саме цю норму начебто порушили.

Іван Вербицький
Оцініть матеріал
(132)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
alekos59
Так что скоро и нас будут награждать под гопак. И главные молчуны бубка И гутцайт как рыба об лед. Ждут к 30 летию очередные ордена Я Мудрого.
Трегубов Дмитрий
І мабуть Росія в категорію А не потрапила?
alekos59
Так что скоро и нас будут награждать под гопак. И главные молчуны бубка И гутцайт как рыба об лед. Ждут к 30 летию очередные ордена Я Мудрого.