Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 31 липня 2021, 00:06
38594
30

Мегафайт року. Усик та Джошуа будуть битися за спадок

Лев Кравців – про головний поєдинок 2021 року в боксі

| Оновлено 31 липня 2021, 00:06
38594
30
Мегафайт року. Усик та Джошуа будуть битися за спадок
Matchroom Boxing

Олександр Усик та Ентоні Джошуа все-таки зустрінуться. Багато скепсису було з приводу навіть можливості організації такого поєдинку. Фанати вважали, що переговори з Усиком – це ігри, які веде команда британця, щоб потягнути час, і в результаті все-таки буде організований бій Джошуа - Ф'юрі за всі пояси. Але вийшло по-іншому. Українець і британець підписали контракти – поєдинок відбудеться 25 вересня на «Тоттенхем Арені» в Лондоні.

Чому Джошуа не боксує з Ф'юрі?

Спочатку, виходячи з карантину, британці придумали, як їм здалося, прибутковий план. Повернути боксу колишню велич і грошові історії. Поєдинок Джошуа і Ф'юрі – найбільш високооплачуваний в боксі на даний момент. Гонорари варіювалися в районі ста п'ятдесяти мільйонів на руки кожному, не рахуючи продажів трансляцій.

Але команди не врахували один дуже важливий момент, який сплив в результаті і який все зруйнував – коронавірус не втік безслідно, ніби його й не було. У багатьох країнах все ще не можна збиратися великими групами людей. То тут, то там спалахують нові осередки мутованих штампів. По суті, варіантів було два: перенести поєдинок з Британії або перенести на більш далекі терміни.

З Великобританії не хотілося, враховуючи національну приналежність обох спортсменів. На далекі терміни – теж. Але через деякий час Боб Арум зрозумів, що грати в ці ігри не цікаво. Фінансово нічого не складалося, довелося б їхати до Саудівської Аравії або ОАЕ і американський промоутер тихо, але швидко і впевнено злився з процесу. До кінця переговорів за бій боровся тільки Едді Хірн, ніби останній атлант, який тримає на собі весь небосхил.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ентоні Джошуа

Насправді проблем було навіть більше, ніж здавалося на самому початку. Нібито вирішені проблеми з Усиком і Уайлдером виявилися зовсім невирішеними. По-перше, спроба злити Діонтея, який нібито все прострочив провалилася. Розумні промоутери американця почекали момент, вчасно подали позов до суду і виграли – Ф'юрі зобов'язаний зустрітися з Уайлдером, навіть якщо вважає, що немає.

Тайсон швидко зрозумів, що платити потрібно занадто багато і що з Джошуа не складається, і пішов загрожувати американцеві. Фактично, був шанс піти від цього бою, але команди перерахували і зрозуміли, що все це – надто невиправдано дорого.

По-друге, спроба злити Усика теж загрожувала провалом. Команда українця посміхалася Хірну, але готувала позов – Усик є обов'язковим претендентом вже кілька років, а за цей час боксував лише за підтвердження свого статусу. Президент WBO ходив надутим і ображеним – нібито він пропонував Олександру боксувати з Руїсом, але той відмовився. Але К2 і всі причетні лише вичікували самий грошовий момент. Якби позов Уайлдера не задовольнили, в хід пішов би позов Усика. Шансів у бою Джошуа - Ф'юрі зараз просто не було.

При чому тут Усик до чемпіонського бою? Він же нікого не перемагав!

Так-так, існують люди, які вважають, що абсолютний чемпіон світу нікого не перемагав. Гаразд, якщо серйозно, в супертяжах Олександр і правда перемагав не дуже-то багато.

Візерспун – більше перевірка на міцність в бою з габаритним хлопцем. Усик її пройшов і ті, хто чекав чогось впевненого розчарувалися: треба ж, екс-крузер не розбив величезного суперника відразу, ось це шок.

Далі тисячолітні простої закінчилися виходом на Чісору. Дерек – класний суперник для перевірки на міцність кого завгодно. Британець перевірив Олександра по повній. Такого здоровенного і важкого суперника в українця ще не було.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Усик проти Чазза Візерспуна

Усик пройшов перевірку з напругою, але, в цілому, виграв впевнено. Просто важко, а з огляду на співвідношення габаритів і те, що Чісора – найбільший персонаж, всім фанам українця стало трохи не по собі. Далі мав бути або Джойс і чергове шоу за підтвердження статусу, або Джошуа. Обидва варіанти важкі, як не крути. І великі, і з ударом, і терпіти можуть, і не ясно, чи втече від їх напору Усик, або чи здивує їх своїми влученнями.

До речі, претендентство Олександра взялося не з повітря. Ще будучи крузером і б'ючи там всіх, Усик отримав статус суперчемпіона WBO. Президент Організації – навряд чи затятий фанат українця. Статус дав, а при переході в нову вагу трохи про нього не забув. Нібито.

Олександр Красюк розповідав, як їм з командою доводилося нагадувати главі Організації, що регламент – це не просто слово, а справжній документ, яким потрібно користуватися. Цей документ приписував Усику можливість відразу ж претендувати на бій за титул. Олександр зачекав, попрацював над собою, але ось і скористався своїм правом в найкращий для себе момент.

Так коли бій?

25 вересня, арена футбольного клубу «Тоттенхем» в Лондоні. Великий стадіон на більш, ніж шістдесят тисяч місць. На таких Усик ще не боксував. Так, пам'ятаємо про «Уемблі» в поєдинку з Чісорою, але фанатів там було кілька людей. Тепер повинні пустити всіх, якщо до вересня все не зміниться, що цілком реально.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Усик та промоутер Джошуа – Едді Хірн

У контракті на бій прописано реванш. Правда, односторонній. Якщо гігант потрапить по Усику і виграє – реваншу не буде. А якщо навпаки – обов'язково. Сторона А, тут вже як хочеш, так і живи.

Команда Джошуа перестраховувалася як могла. Нібито вела переговори з Ділліаном Вайтом і Енді Руїсом. Можливо, правда. Можливо, намагалися нервувати Красюка. Потім, коли WBO погодилася з тим, що пора, включилися в переговори, але замість декількох тижнів витратили кілька місяців – домовлялися по дрібним деталям. Реванш, звичайно, серед них. Це вам не Ломаченко зі своїм «ладно, хай не буде пункту» - тут працюють професіонали.

Є шанс, що Усика буде тренувати Ломаченко-старший. Навіть, скоріше, ймовірність майже стовідсоткова. Анатолій Миколайович завжди допомагав Олександру, якщо не був зайнятий Василем. Зараз Лома-молодший чекає вирішення справ між Лопесом та Камбососом, тому часу хоч відбавляй.

Присутність Ломаченка-старшого напружує британців. Беллью говорив про те, що тепер шанси Джошуа стали нижче, а Красюк радів таким звісткам. Анатолія Миколайовича можна критикувати за бій з Салідо або Лопесом – він іноді занадто пізно включається і хоче бачити холодну голову свого підопічного. Все це справедливо.

Але до таких боїв він готує добре. Гассієв був розбитий, Джошуа теж буде йти вперед і тиснути, тому що грати в бокс з Усиком – самогубство. Головне не забувати, що такого здорованя потрібно бити боляче, а не тюкать і тікати. Далі канатів все одно не втечеш.

Якщо до кінця вересня коронавірус не накриє всіх хвилею, Усик боксуватиме за майже всі пояси в супертяжах проти величезного бійця на піку форми. Ця битва за масштабами нічим не поступається великим протистоянням братів Кличків.

Оцініть матеріал
(194)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 30
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сергей Чёрный
Усік переможе , бо козаки завжди перемагають та прославляють неньку Україну.
Ivan Bishok
Саша - наш топчик! Удачі в бою!
WhoKnows
Сподіваюсь ватоголового сектанта РПЦ поб'ють
New Zealander
Вперед гордість всієї України! Тримаємо кулаки за тебе хлопче!
Мистер Нокаут
Интриги 0. Антон вынесет священнослужителя до чемпионских раундов. https://www.youtube.com/watch?v=mUwXwPQp-8M&pp=sAQA
balabolchenko_lompachenko
Миссматч
Микола Унгурян
мегафайт це точно, адже фактично бій за абсолютного чемпіона
hanter83
У Вусика шансів-0
inspekcha85
У Джошуа недостаточно гибкий боксёрский интеллект.Рискнул бы поставить на Усика,по крайней мере что он не будет нокаутирован.
andreypoltava234
тут за Джошуа треба тримати кулаки) інтереси України вимагають перемоги Джошуа) реклама "московського міра" повинна програти)
Андрей Берест
автор конечно жопу рвет за Усика, чепуха. За наших, но этот "боксер" только понты, Джошуа победит скорей всего
vivl04
Ну раз Мегафайт, то надо два боя. На выезде и дома!
Alex Suz
Какое-то там наследие
За деньги прежде всего
Alex Suz
Попытка не пытка ..
bullyUA
Чисора всем показал чего этот ватник стоит. И в прямом и переносносном смысле. Чисора за бой со скрепоносцем получил в два с половиной раза больше бабла.
Vbolivalnyk-Peter
Який ще мегафайт? Один нормальний боксер буде намагатися вибити з голови іншого "скрєпи Руского міра", а той інший буде постійно втікати та сподіватися, щоб нормальний боксер по ньому якомога довше не влучив! Бо як тільки попаде - одразу ж бій і закінчиться...