Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 11 вересня 2021, 07:22
12971
13

Топ-5 головних тренерів в історії луганської Зорі

Блогер Sport.ua пригадав найбільш видатних тренерів в історії луганського клубу

| Оновлено 11 вересня 2021, 07:22
12971
13
Топ-5 головних тренерів в історії луганської Зорі
Getty Images/Global Images Ukraine. Юрій Вернидуб

Круглодаття радянського футбольного революціонера Германа Зоніна – привід для блогера sport.ua пройтися злато-бронзовими сторінками луганського футболу, пригадати найвидатніших тренерів в історії «Зорі» й розташувати їх за ранжиром.

9 вересня виповнюється 95 років Герману Зоніну – людині, яка створила справжню гучну-гучнесеньку сенсацію в футбольному житті колишнього СРСР. У 1972 р. під його орудою «Зоря», що репрезентувала не столичне місто, піднялася на вищий щабель союзного футбольного п’єдесталу. Вогнедишний футбольний сезон тоді вийшов! Вперше провінція втерла носа чванькуватим столичанам! Надалі таке виходило лише в «Зеніта» й «Дніпра», інші чемпіони СРСР мали прописку або в столиці великої країни, або в столицях союзних республік. Зонін, безперечно, перший у списку головних тренерів луганців усіх часів, адже чемпіонська висота не підкорилася більше нікому з них. Проте в різночасся луганський колектив очолювали видатні футбольні особистості, які так само заслуговують на місце в книзі слави чорно-білих. Даруйте за суб’єктивізм, але до моєї версії топ-5 не потрапили такі знані фахівці як Всеволод Блінков, Євген Пестов та Юрій Захаров (їх стараннями «Зоря» двічі поспіль у половині 1970-х рр. грала у фіналах Кубка колишнього СРСР), Йожеф Сабо (його тренерський дебют у другій половині 1970-х рр. припав саме на «Зорю»), Анатолій Куксов (очолював луганців на початку 1990-х рр. у перехідний – від радянського до українського – період), Анатолій Волобуєв (більшою мірою виявив свої тренерські здібності в алчевській «Сталі»), Анатолій Чанцев (стояв у керма команди в непростий період кінця 2000-х – початку 2010-х рр. після смерті почесного президента «Зорі» Валерія Букаєва) та Юрій Коваль (свого часу вивів команду у вищу українську лігу). Менше з тим, список все одно вийшов представницький!

1. Герман Зонін (народився в 1926 р.)

У Германа Семеновича вийшло неможливе: зробити зухвалих провінціалів чемпіонами великої країни, попри шалену конкуренцію. Вже в нашочасся, розкриваючи секрети того давнезного успіху, Зонін визначив як основний чинник створення колективу однодумців. «Я розробив нову методику тренувань, яку в мене надалі багато в чому позичив Валерій Лобановський», – стверджує Герман Семенович. Не сперечатимуся. Скажу лише, що «Зоря»-72, як писала тоді московська преса, обіграла всіх за новою методикою, а всі інші працювали по-старому. Зонін культивував, що називається розвиток глибинного зору в хлопців, сповідував колективний відбір, застосовував зміну тактик впродовж матчу. Навіть бразильці не цуралися знімати на камеру тренування Зоніна!

І ще один секрет. У своїй книжці «Все життя – футбол!» Зонін наголошує: «Зоря» грала по-чесному!» «Хіба чесна гра – це та валіза, яку беруть із собою, вирушаючи за чемпіонством?» – запитає цинічний сучасник. Ой, складно відповісти на це запитання, і, певно, утримаюсь від одповіту. Скажу лише, що в своїй книжці Зонін не заперечує договірного характеру матчу між «Зорею» та київським «Динамо» в епілозі сезону-1972 вже після здобуття луганцями «золота».

У постчемпіонський сезон-73 «Зоря» вступала вже без Германа Семеновича на чолі команди (той поїхав до Північної Пальміри прищеплювати модерний футбол тамтешньому «Зеніту»). Квапливе та нераціональне рішення? Не можу стверджувати. Хай там як, а в футбольному тоді ще Ворошиловграді по тому почалася певна тренерська руханина, однак в елітний чемпіонський клуб «Зоря» ввійшла вже назавжди!

2. Юрій Вернидуб (народився в 1966 р.)

2010-ті рр. «Зорі» – справжній період ренесансу луганського футболу. Основний архітектор цієї епохи відродження – Юрій Вернидуб. І річ навіть не в тім, що чорно-білі сягнули українського п’єдесталу, вийшли до фіналу Кубка України й стали стабільними учасниками єврокубків. Справжнім досягненням Юрія Миколайовича стало те, що його вихованці дістали почесне прізвисько «мужики» від вболівальницької спільноти – за вміння не здаватися навіть за найскладніших обставин, нав’язувати й не без успіху боротьбу куди грошовитішим клубам із потужних ліг, завзяття та наполегливість на футбольному полі. Й ще: саме за каденції Вернидуба зросла кількість уболівальників «Зорі» по всій Україні, попри війну, переїзд до іншого міста й амбітні наміри конкурентів. 

3. Віктор Скрипник (народився в 1969 р.)

Чинний тренер луганського (запорізького) колективу нагромадив чималий футбольний досвід у німецькій бундеслізі. У складі «Вердера» як гравець він ставав і чемпіоном країни, й пару разів здіймав над головою Кубок Німеччини. Понад десяток років працював тренером у системі бременського клубу, зокрема й пару років очолював першу команду. Як тренер дізнав смаку чемпіонства в чемпіонаті Латвії. Додайте до того особисті призи: тренер сезону в бундеслізі за версією transfermarkt.de й тренер року в Латвії! Із таким бекграундом цілком можна розраховувати й на тренерські успіхи в Україні. Дві бронзи (щоразу й «срібло» було вельми близьким) національного чемпіонату з чорно-білими, вихід у фінал розіграшу Кубка України – вірю, що цей список здобутків Скрипника із «Зорею» не остаточний. Та й у наших широтах він став кращим тренером найсильнішої ліги країни – в 2020 р.

4. Вадим Добіжа (народився в 1941 р.)

Вадим Дмитрович Добіжа чотири рази заступав на посаду головного тренера «Зорі»: на початку та наприкінці 1980-х рр. та на межі століть.

У 1986 р. очолювана ним «Зоря» виграла українську зону 2-ї союзної ліги, випередивши такі амбітні колективи як сімферопольська «Таврія», київський СКА, криворізький «Кривбас» тощо. У тодішній «Зорі» розпочинав Сергій Юран, виокремлювалися Тімерлан Гусейнов, Олег Волотек, Юрій Ярошенко, Володимир Зінченко. Багато в чому визначальною тоді стала домашня звитяга луганців над армійцями з берегів Дніпра. 15 000 глядачів на «Авангарді» вітали успіх своїх улюбленців із рахунком 2:1 (один із голів, до речі, на рахунку Юрана). А київська команда тоді мала потужних гравців у складі: Бориса Деркача, Сергія Художилова, Нурітдіна Амрієва, Олександра Хапсаліса, Сергія Свистуна, Бориса Тропанця тощо. Неабияка заслуга Добіжі у вихованні цілої низки видатних футболістів під час роботи в Луганському спортінтернаті. Він допомагав розкрити талант Сергій Андреєва, Олександра Бережного, Олександра Заварова, Сергія Семака, Сергія Погодіна тощо. Вадим Дмитрович має неабияку чесноту – вміння сумлінно відшліфовувати різнограння перспективної молоді. Відтак і на виході часто-густо спостерігався високий результат.

5. Костянтин Бєсков (1920–2006)

Один із метрів радянської тренерської школи на зорі свого шляху до тренерських висот, даруйте за словогру, долучився до розбудови «Зорі» (саме в ті часи «Трудові резерви», власне, зазнали ребрендингу й стали виступати під звичною сучасним уболівальникам назвою). У половині 1960-х рр. упродовж одного сезону він очолював луганську команду (це був відгук на прохання Андрія Старостіна) й зумів підняти її з турнірних низовиськ нагору в першій союзній лізі (в другій групі класу «А», висловлюючись тогочасною мовою), зупинившись у підсумку в 5-очковій відстані від жаданої вершини й заклавши міцні підвалини майбутнього сходження луганців-ворошиловградців на союзні вершини.

Бєсков тоді перебував у статусі чинного віцечемпіона Європи як тренер і водночас щойно звільненого з високої посади фахівця. Московський авторитет оговорив іно одну умову: в Луганськ він приходить лише на рік, маючи на меті поставити гру, а далі – сфера відповідальності наступників. І хоч перебіжним було відрядження Костянтина Івановича до українського міста, та свою справу він зробив. Команда перейшла на 2-разові тренування (під бадьору музику!), всі ланцюги перетворилися на єдиний механізм, 44-річний на ту пору старший тренер особисто брав участь у тренуваннях. І результат копіткої роботи в міжсезоння дався взнаки на старті: в перших 7-ми турах луганці жодного разу не програвали, натомість здобули п’ять перемог. 4–3–3 в 1965 р. виглядало по-новаторському, й в атаці «Зоря» брала своє не через швидкість виконавців, а через вміле маневрування, несподіване залучення півзахисників до атакувальних намагань. Московські автори книжки про Бєскова в серії ЖЗЛ Володимир Галєдін та Олексій Щукін виснують: «За великим рахунком тоді, в 65-му, і починалася справжня історія «Зорі». Перебільшення, що відгонить столичним снобізмом? Одразу не відповім, але це твердження має, так би мовити, право на міркування. В усякому разі прищеплення Бєсковим «Зорі» психології переможців відбулося, а попередники «мужиків» позбулися лякливості під час ігор із майстровитішими опонентами. А Бєсков уперше та чи не востаннє в своїй кар’єрі покинув команду по-доброму під акомпанемент щирих слів вдячності. 

***

Нинішня «Зоря» входить до недовгого (якщо не сказати закороткого!) списку кращих українських команд. Чи вийдуть амбіції колективу на новий щабель? Незрідка луганців критикують: мовляв, про Лігу чемпіонів у них і думка не зринала, хіба це діло! Так здебільшого кажуть такі собі люди двох облич. Звісно, мрії про найкращий клубний турнір світу просто не можуть не ходити головами вболівальників, тренерів і гравців клубу. Проте для цього слід мати якісно вищий рівень фінансування, позбутися чехарди складу (а то щоразу перед стартом сезону в симпатиків чорно-білих мулько на душі: скільки лідерів команди змінять прописку?). Й дуже-дуже бажано грати в рідному місті. Українському місті!

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(51)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Sergii Novykov
Й ще: саме за каденції Вернидуба зросла кількість уболівальників «Зорі» по всій Україні, попри війну, переїзд до іншого міста й амбітні наміри конкурентів
_________
Где то в 14-15 году ехал маршруткой из Ровно в Луцк на матч зари против волыни. В автобусе случайно познакомился с парнем который тоже ехал на футбол.
Оказалось ехал за зарю болеть. Говорю. Оо так ты тоже с Луганска? Нет говорит.. с Ровно. Начал за зарю болеть после еврокубков и настоящего характера команды.
И это было супер необычно. Казалось бы. Где Заря а где Ровно. И да. Это заслуга Вернедуба
odiniznashih
Зонин не просто ушел.
Сначала "ушли" Владимира Шевченко,первого секретаря обкома КПСС Луганской области, после его конфликта со Щербицким. Это именно он поддерживал спорт в Луганске и не только футбол - волейбол Звезда и Искра гремели.
Баскетбол.
А спортсмены Луганска привозили с Олимпиад больше медалей, чем сейчас Украина.
Зонину предлагали перейти в Киев, но он отказался и назначили молодого Лобановского.
Здоровья дедушке.
Primovocatus
Ясно, что успех Зонина никто не перекроет. Это был шок-72, хотя я тогда только начал болеть реально за определённые ФК . Но и тогда было понятно, что Заря это не Сапартак, ЦСКА или Динамо К.
А что такое Чанцев без Вернидуба? Хотя у них и в Запорожье ничего особенно не вышло. Но Зарю именно Вернидуб поднял, а Чанцев просто тащил. У него и дальше нигде ничего не получалось толком.
serge_chibo
Очень интересно еще раз перечитать историю, спасибо автор!
Виктор Алтухов
Все говорят, что тотальный футбол - детище Лобановского. Но именно после того, как Заря, играющая в такой футбол, разгромила Днепр Лобановского со счетом 3-0, Лобановский задумался, что такое тотальный футбол.
Nomad
Заря Ворошиловград -72 составляла почти весь состав сборной СССР на поле против Аргентины на турнире Кубок независимости в Бразилии 2 июля 1972 года.
odiniznashih
Кстати, именно сегодня, 9 сентября Герману Семеновичу Зонину исполнилось 95 лет.
Здоровья ему!
odiniznashih
Главное, что требовал Зонин от футболистов - любая атакующая комбинация должна завершаться ударом по воротам.
Этого то как раз и не хватает и не только Заре.
PFCLviv
Вернидуб був найкращим.
ahha9999
Мене звуть Анна Андреева, я приїжджаю з України, але я переїжджаю до Іспанії з чоловіком, я хочу поділитися добрими новинами про своє життя з усіма та тими, хто потребує допомоги у шлюбі / відносинах. Я постраждав шість років, мій чоловік залишив мене, і я продовжував народити іншу дружину тільки тому, що його сім'я не любила Мене, і тому, що я не міг дати йому дитину, я закричав сім років, бо мій чоловік розлучив мене. Я шукав заклинання, що хмара допомогла мені на сітку, яку я зустріла так багато чарівників, кожен підняв гроші, не допомагаючи мені, але 3 серпня 2020 року я побачив онлайн-пожертвування з гарного мага, названого доктором Алаби. Я вирішив зв'язатися з ним, коли я зв'язався з ним, він сказав мені, що моя проблема була вирішена, тому що я зв'язався з ним, я сказав йому всю свою проблему, і він пообіцяв допомогти мені отримати мій чоловік назад. Д-р АЛАБА доручив мені і показав мені, що робити, я дотримуюся всіх інструкцій і робити те, що він попросив мене зробити через три дні, він сказав мені, що мій чоловік зателефонував мені, перш ніж я спав у цей день і вибачте. Одного разу він сказав мені все, мій чоловік подзвонив мені і попросив мене повернутися до нього після шести років розлучення. Сьогодні я поділяю це повідомлення, тому що я хочу, щоб світ знав, і це хороша робота, і я також дуже радий бути вагітним, і для тих, хто потребує допомоги, проблеми на роботі або акції зв'язатися з доктором Алаба сьогодні і вирішити вашу проблему Ось електронна пошта: dralaba3000@gmail.com або Whatsapp / Viber з його номером телефону: +2349039885856 Я обіцяю вам, що ваша проблема буде вирішена
Ёкарный Бабай
Скрипник молодец, в условиях дефицита хороших футболистов берет бронзу, но надеюсь ошибки прошлых сезонов учтены и в этом году будет качественный рывок с выходом в евровесну.