Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 20 вересня 2021, 18:29
1411
0

Чемпіонат світу-2021 з велоспорту. Прев'ю

Sport.ua анонсує старт чемпіонату світу з шосейного велоспорту у Фландрії

| Оновлено 20 вересня 2021, 18:29
1411
0
Чемпіонат світу-2021 з велоспорту. Прев'ю

З 19 по 26 вересня в Бельгії пройде чемпіонат світу-2021 з шосейного велоспорту. Відбудеться він в Мецці світового велоспорту - Фландрії. На гонщиків чекають традиційні для цього регіону вузькі, небезпечні і технічно складні дороги і горбистий рельєф. Правда, традиційних для Фландрії брущатих підйомів, хеллінгенів, в маршруті чемпіонату світу ми не побачимо - тільки асфальтовані підйоми.

Всього на ЧС-2021 буде розіграно 11 комплектів нагород: 6 серед чоловіків, 4 - серед жінок, і один - в змішаній естафеті, яка на мундіалях проводиться лише втретє в історії. При цьому чоловіча розділка буде відкривати програму чемпіонату світу: досить незвична розстановка, але з точки зору бельгійських організаторів дуже мудре рішення. По-перше, в неділю гонка збере більшу аудиторію, ніж в будній день, по-друге - обидва лідери збірної Бельгії, Воут Ван Арт і Ремко Евенпул, претендують на медалі як в розділці, так і в груповій гонці, і цілий тиждень відпочинку між гонками замість трьох днів значно підвищує їхні шанси.

До слова, щодо аудиторії. Ніяких обмежень для уболівальників, які планують подивитися чемпіонат наживо, не буде. А це значить, що ми точно побачимо величезні натовпи не зовсім тверезих і дуже пристрасних фламандських уболівальників: в цьому регіоні велоспорт - справжня релігія, тут ним живуть і дихають.

Getty Images/Global Images Ukraine

Розклад гонок:

Неділя, 19 вересня

Гонка з роздільним стартом, чоловіки (еліта), 43,3 км

Понеділок, 20 вересня

Гонка з роздільним стартом, чоловіки, молодь (до 23 років), 30,3 км

Гонка з роздільним стартом, жінки (еліта), 30,3 км

Вівторок, 21 вересня

Гонка з роздільним стартом, жінки, юніори (до 19 років), 19,3 км

Гонка з роздільним стартом, чоловіки, юніори (до 19 років), 22,3 км

Середа, 22 вересня

Змішана естафета, 44,5 км

П'ятниця, 24 вересня

Групова гонка, жінки, юніори (до 19 років), 73,7 км

Групова гонка, чоловіки, молодь (до 23 років), 162,6 км

Субота, 25 вересня

Групова гонка, чоловіки, юніори (до 19 років), 119,4 км

Групова гонка, жінки (еліта), 157,7 км

Неділя, 26 вересня

Групова гонка, чоловіки (еліта), 267,7 км

Прев'ю

Головною зіркою майбутнього чемпіонату світу повинен стати господар траси, Воут Ван Арт. На це сподіваються численні фламандські вболівальники, і для цього є всі підстави. Бельгієць є головним фаворитом групової гонки, і одним з топ-фаворитів розділки. У минулому році Ван Арт став першим гонщиком в історії, який на одному чемпіонаті світу завоював медалі і в розділці, і в груповій гонці. Однак, якщо цього разу Воут знову залишиться без золота, повторенням минулорічного результату він навряд чи залишиться задоволений.

В цілому, склад топ-фаворитів розділки буде, по суті, в точності повторювати склад, який ми бачили зовсім недавно на чемпіонаті Європи. З тією лише різницею, що додасться якраз Ван Арт, який в Тренто не приїжджав. Дистанція розділки буде помітно довшою - 43,3 км. Це сплутує карти, враховуючи, що переможець і срібний призер чемпіонату Європи, Штефан Кюнг і Філіппо Ганна, тяжіють саме до коротких розділок. Тому у того ж Ван Арта, Штефана Біссеггера та інших є шанси засмутити Кюнга та Ганну.

Getty Images/Global Images Ukraine. Воут Ван Арт

Крім Ван Арта, ще одна зірка збірної Бельгії може розраховувати на медалі в обох видах - це Ремко Евенпул. На чемпіонаті Європи він якраз дві особисті медалі і завоював - бронзу в розділці і срібло в груповій гонці. Проваливши дві своїх головних мети сезону, Джиро д'Італія та Олімпіаду, Евенпул вийшов на пік форми у вересні - в Тренто він виглядав дуже сильно.

Однак в те, що він зможе поборотися за медалі в груповій гонці, повірити насправді складно. По-перше, і він сам, і керівництво збірної Бельгії всіляко підкреслює, що лідером команди є саме Ван Арт. По-друге, дуже складна технічно траса групової гонки - явно не на руку Евенпулу, про чиї проблеми з управлінням велосипедом не говорить тільки ледачий. А ось наявність такого сильного помічника, як Ремко - це дуже серйозний аргумент на користь Ван Арта в груповій гонці.

Хто ж буде головною загрозою Ван Арту? Ну звичайно, його одвічний суперник Матьє Ван дер Пул. В цілому бельгієць зараз виглядає більш переконливо, а в фінішному спринті його шанси з Ван дер Пулом - 50 на 50, тому Ван Арту бажано не ризикувати і намагатися скинути нідерландця на дистанції.

Getty Images/Global Images Ukraine. Матьє Ван дер Пул

Добре підходить така траса і свіжоспеченому чемпіонові Європи Сонні Кольбреллі. Італієць може зібрати фул-хаус з трьох чемпіонських майок одночасно: чемпіона Італії, Європи та світу. Запасними картами для збірної Італії будуть Маттео Трентін і Джакомо Ніццоло. Хоча для останнього рельєф може виявитися надто складним. Небезпечною темною конячкою може стати і Джанні Москон. «Анфан террібль» італійського велоспорту в цілому проводить слабкий сезон, але він традиційно вміє добре підводитися до чемпіонату світу.

У збірної Франції з внутрішньокомандною ієрархією все очевидно: ставка на чинного чемпіона світу, Жуліана Алафіліппа. При цьому «Жужу» треба робити ставку на сольну атаку - фінішний спринт у нього хороший, але все ж слабкіший, ніж у Ван Арта, Ван дер Пула чи Кольбреллі. Хоча на таких довгих і важких гонках в фінішному спринті дуже часто все вирішують не базові навички в цій вправі, а банально то, у кого залишилося більше свіжості в ногах. Планом «Б» для збірної Франції може стати бронзовий призер чемпіонату Європи Бенуа Конефруа.

Відразу три капітана у збірної Словенії - це Тадей Погачар, Прімож Рогліч і Матей Мохоріч. Погачар зараз не в ідеальній формі, для Рогліча траса може виявитися недостатньо складною, тому не виключено, що головною ставкою словенців стане менш зірковий Мохоріч. Правда, партнеру Марка Падуна по «Bahrain Victorious» потрібно розраховувати тільки на сольну атаку - в фінішному спринті практично всі топ-фаворити значно сильніші за нього.

Дуже цікавий склад у збірної Данії. У них також три претенденти на високі місця: це переможець Туру Фландрії Каспер Асгрен, герой недавньої Вуельти Магнус Корт і чемпіона світу 2019 року Мадс Педерсен. Траса групової гонки відмінно підходить кожному з них, потенційно можна в вирішальні моменти гонки розігрувати чисельну більшість - тактичних варіантів маса.

Getty Images/Global Images Ukraine. Мадс Педерсен

Варто звернути увагу і на збірну Великобританії, яка зробить ставку на молодих Тома Підкока та Ітана Хейтера. Підкок ще під час весняної класичної кампанії показав здатність на рівних боротися з самим Ван Артом на подібному рельєфі - доля переможця в їхній дуелі на Амстел Голд Рейс вирішувалася лише завдяки фотофінішу, і той вердикт на користь бельгійця досі у багатьох викликає питання. У Хейтера поки що за плечима таких потужних виступів на топових одноденках немає, проте поточна форма у нього прекрасна: недавно він блискуче виступив на Турі Британії, вигравши два етапи і ставши другим в загальному заліку. Головна проблема обох британців - молодість: у обох поки що немає в послужному списку сильних результатів на гонках дистанцією 250+ км, а це дуже вагомий фактор. Тому, провал збірної Великобританії на майбутньому ЧС також нікого не здивує.

Не списуємо з рахунком також іменитих ветеранів - норвежця Александера Крістоффа і 3-разового чемпіона світу Петера Сагана. Однак обидва зараз переживають далеко не найкращі часи в своїй кар'єрі, та й виступають у складі досить слабких збірних і не зможуть розраховувати на серйозну допомогу від партнерів по команді.

А наші хто?

Збірну України в чоловічій груповій гонці представлять Марк Падун, Анатолій Будяк, Олександр Головаш, Михайло Кононенко і Андрій Кулик, в розділці - Падун і Кононенко. У жінок групову гонку поїдуть Юлія Бірюкова, Валерія Кононенко, Олена Шарга, Ольга Шекель, Анна Соловей та Євгенія Висоцька. Розділку поїдуть Кононенко, Шекель і Соловей.

На недавньому чемпіонаті Європи Кононенко стала шостою в розділці, а на чемпіонаті світу Валерія може поборотися за місце в топ-10. У чоловіків шансів навіть на результати подібного рівня немає - Падун зараз не в найкращій формі, та й рельєф траси, напевно, недостатньо складний для того, щоб Марк міг проявити всі свої найкращі якості.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 19
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Жіноча збірна України дізналася суперників на ЧЄ-2024 з гандболу
Інші види | 18 квітня 2024, 21:23 6
Жіноча збірна України дізналася суперників на ЧЄ-2024 з гандболу

До групи F також увійшли Нідерланди, Німеччина, Ісландія

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.