Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 07 жовтня 2021, 01:03
30093
78

Дилема Руслана Маліновського

Оглядач Sport.ua – про черговий виток конфлікту між Петраковим і Маліновським

| Оновлено 07 жовтня 2021, 01:03
30093
78
Дилема Руслана Маліновського
Getty Images/Global Images Ukraine

Чому Руслан Маліновський не потрапляє у стартовий склад збірної України - це явно незавершена п'єса «для механічного піаніно». Хоча і сам півзахисник «Аталанти», і виконуючий обов'язки головного тренера «синьо-жовтих» Олександр Петраков начебто як в цій гучній історії поставили крапку. Не загальну крапку, а окрему, кожен свою.

Тобто, як мінімум, можемо констатувати, що диму без вогню не було, і що правда у кожного своя. Футболіст явно образився, що йому не довіряють, тренер теж образився, що його, скажімо так, не дуже поважають.

Напевно, і Петраков, і Маліновський в силу своїх статусу і віку мають право на свою точку зору. І на свої амбіції. Як і на своїх апологетів і співчуваючих. Тема вийшла настільки злободенною і резонансною, що з цього приводу вже висловилися, крім інших, навіть два екс-наставники збірної України.

Проте «обміном люб'язностями» питання не вичерпалося. На вирішальні матчі відбору на ЧС-2022 Петраков не викликав Маліновського. Міні-конфлікт загрожує перетворитися на справжнє протистояння, а в його вогнище знову будуть підкидати дров не тільки прості обивателі, але й відомі футбольні персони рівня Сабо або Буряка.

Я не збираюся претендувати на роль третейського судді в даній ситуації; тим більше не хочу і не буду займати чиюсь сторону. У мене просто є бажання розібратися в ситуації, що склалася, по суті. Відокремити, так би мовити, зерна від полови. Давайте разом спробуємо це зробити прямо зараз.

***

Отже, спочатку лише факти. І вони для недавно ще провідного півзахисника національної збірної України не вельми приємні. Проти збірної Казахстану Руслан не зіграв. Проти збірної Франції вийшов на поле на 81 хвилині, замінивши Циганкова. Проти збірної Чехії (товарняк) він теж не грав. Тобто, в трьох стартових поєдинках збірної України під керівництвом нового тренера Олександра Петракова практично старожил національної команди Руслан Маліновський провів лише дев'ять хвилин (основного часу).

Чи є привід у Руслана Володимировича ображатися на Олександра Васильовича? Так, безумовно. Ще вчора він був гравцем стартового складу збірної, плюс виступає в одному з кращих клубів Італії, плюс один з кращих асистентів серії А - все це робить претензії Маліновського вагомішими.

Однак, разом з тим, давайте не будемо поспішати з однозначними висновками. Тому що у цій ситуації є не тільки «надводна», а й «підводна» частина.

Справа в тому, що і на Євро-2020 Руслан не завжди потрапляв до основного складу збірної України. Проти команди Нідерландів він відіграв повний матч, проти македонців вийшов в основі, але був замінений, проти австрійців вийшов в основі, але теж був замінений, проти шведів вийшов на заміну, проти англійців і зовсім не зіграв. При цьому, що показово, коли тодішній тренер нашої збірної Андрій Шевченко переходив на схему з трьома центрбеками, місце для Маліновського на полі не завжди знаходилося.

Getty Images/Global Images Ukraine

Про якість гри Руслана на чемпіонаті Європи було сказано чимало. Не будемо повторюватися з цього приводу, тим більше, що нічого нового сказати не вийде. Та й не потрібно, загалом. Але якщо чесно, то гра Маліновського залишила для мене особисто справжню оскому. Мені здавалося, що півзахисник «Аталанти» буде рвати і метати, щоб інтерес «Челсі» і «ПСЖ» до його персони виявився дійсно предметним. Але вийшло інакше. Точніше, не вийшло. Так, на захист футболіста потрібно сказати, що він був не в оптимальній формі з точки зору здоров'я, а після Євро відразу ліг під ніж хірурга.

Але, на мій погляд, справа не тільки в перенесеній операції. Справа ще й у тому, що навіть в блискучому минулому сезоні за бергамаський клуб, Маліновський навряд чи може вважатися «повноцінним» - вже вибачте - гравцем основи. Як правило, він або виходив в старті, а потім був замінений, або виходив на заміну. І проблема не в тому, що він програвав комусь конкуренцію, а в тому, що йому банально не вистачає «фізики». Ну не тягне він поки що повний матч. Ні в минулому сезоні, ні в нинішньому. За «Аталанту» в останніх чотирьох матчах (три в серії А, один в Лізі чемпіонів) Руслан жодного разу не провів повний поєдинок. 76 хвилин проти «Торіно» - це його нинішній максимум.

Тому він і не відіграє визначальної, «сенаторської» ролі в команді Гасперіні. Хоча за своїм потенціалом, баченням поля, вмінню віддати вирішальну передачу, не кажучи вже про удар з лівої, він там заткне за пояс будь-кого. І так, схема Гасперіні - 3-4-3 - Маліновському підходить. Дуже підходить: він може грати в такій формації і в середині поля, і в атакуючій ланці.

***

Петраков - не Гасперіні. Не подумайте нічого поганого, я навіть не намагаюся їх порівнювати, просто констатую, що у нашого тренера немає часу на пошук гармонії. А є конкретне і дуже серйозне завдання. І це завдання він вирішує так, як уміє, як вважає за потрібне. У нього не три захисники, а п'ятеро. Знову-таки, це його вибір, якщо він відповідальний за результат.

УАФ. Олександр Петраков

На жаль, але в схемі з трьома центрбеками і двома латералями місця в основі для Маліновського практично немає. Ну судіть самі. В обороні Руслан зіграти не зможе - він іншого профілю гравець. Тобто, йому потрібно шукати місце серед решти п'яти вакансій (мінус голкіперська позиція і п'ять оборонців). З цих п'яти вакансій Петраков одну залізно віддає центрфорварду - в даному випадку Яремчуку. Вважаю, що на неї Руслан апріорі зазіхнути не може. Залишається чотири. Дві з них віддаються на відкуп «хвилерізам»: Сидорчук - Зінченко (так грали проти казахів), Степаненко - Шапаренко (так зіграли проти французів). При будь-якому розкладі і туди «впровадити» Руслана не вийде.

Решта дві вакансії - флангові півзахисники. Проти казахів зіграли Ярмоленко і Буяльський, проти французів - Ярмоленко і Циганков. В принципі, бути незадоволеним діями флангів в цих матчах Петраков не може. «Ярмола» зараз взагалі безальтернативний, на протилежному крилі хтось із динамівців все одно буде більш ефективний, ніж «Малина». До того ж, для Петракова більш важливим є вміння і бажання футболіста «гарувати» від дзвінка до дзвінка, а не його «романтичний» футбольний розум. А з цим, тобто, із «вкалюванням», у Руслана є проблеми. Ці проблеми - цілком об'єктивного характеру, але суті це, загалом, не змінює.

Тому, якщо не трапиться нічого екстраординарного, тобто, якщо всі наші флангові півзахисники - кандидати в збірну - будуть в порядку, Маліновський і далі за нинішнього тренера може розраховувати лише на місце резервного гравця. Так, це неприємно, так, це б'є по самолюбству, але тренер поки що не Маліновський, а Петраков. І якщо Руслан дійсно хоче грати за свою збірну, потрібно прийняти ситуацію такою, як вона є. І мовчки чекати шансу. Як той же Буяльський, який не потрапляв під стиль гри команди тренера Шевченка. Віталій, до речі, з цього приводу не здіймав бучу, «фігвами» не малював. Чого і Руслану бажаю.

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(207)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мінус Пегула. Відомі всі півфіналістки престижного турніру в Маямі
Теніс | 28 березня 2024, 07:20 4
Мінус Пегула. Відомі всі півфіналістки престижного турніру в Маямі

У боротьбі за титул у Флориді залишилася одна американка

Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 13:06 7
Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024

Колишній головний тренер «Динамо» вважає, що досвід Андрія завжди стане в нагоді Україні

Коментарі 78
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Вадим Кузьменко
Петраков тренер ему и решать кому играть а кому нет.
Слабый чемпионат, надо уезжать за границ
Кстати последняя фраза точна как никогда, действительно Буя не бузил когда Шева не вызывал его. Играл себе за клуб. И отлично.
zzg77
Вспоминается конфликт Гомес-Гасперини, который известно чем закончился!!! А ведь роль Гомеса в Аталанте была нааамноогооо важнее роли Малиновского в сборной!!!
Sergey Pyrlik
Трішки однобоко, но в в принципі повністю згоден з автором. Чекай свого часу
Kevko
Качественный анализ структуры построения игры при Петракове.
Два вопроса:
1. Петраков собирается все игры одной схемой играть? Кто соперник - не имеет значение?
2. Неужели Малиновский в запасе (заявке) это хуже, чем Булеца, Зубков, Харатин... в запасе? Неужели не очевидно то, что Малиновский очень качественный футболист, с которым нужно и можно работать?
Maslyaspor
Да ви дістали вже з новинами про Маліновського !!! Мене вже нудить від лайна яке ви методично розливаєте на мега швидкий вентилятор . Ну скільки можна по 10 новин про те як образили Маліновського . Він що дівчинка , він так потребує захисту ???
Tasha19
Тренер має право не викликати будь якого зравця, в кінці відбору побачимо правий Петраков чи ні. Єдине що ніколи не зрозумію, нащо Петраков конфлікт з Малиновським виніс на публіку.
Aleks Maydan
В конфлікті Петракова-Маліновського я повністю на боці тренера!Автор тут дав акцент на ігрових якостях гравця,але чомусь нічого не написав про мікроклімат всередині команди.А ситуація ,мені здається,такащо з самого початку відношення до нового тренера було,скажемо так,без поваги...І не в останню чергу завдяки т.н.експертам та спортивним журналістам всі почали говорити про "дитячого тренера" якого поставили,і як він буде справлятися з нашими майстрами..Можна не сумніватись що подібне відношення до тренера почало вимальовуватись і серед гравців нашої національної збірної.А "головним" в неповазі до тренера мабуть був саме Маліновський,один демарш якого ми вже побачили,раз тренер відпустив до дому гравців Динамо та Шахтаря,то й я теж поїду..І напередодні найважливіших ігор саме обстановка всередині може відіграти чи не найважливішу роль.І замість того щоб повести себе як настоящий лідер в команді, Маліновський показав себе ображеним хлопчиком,мовляв не потрібно було про це нікому говорити..
В світі є багато прикладів коли тренери прибирали т.з.лідерів команди і після цього команди грали набагато краще.А наприклад,у Мауріньо взагалі така тактика використовується завжди,він з приходом в нову команду показово садить на "банку" лідерів щоб показати хто тут головний,якщо приймуть це,то будуть грати по його правилам,ні то продадуть.
Якось так.А тренеру бажаю найшвидше навести порядок,і перемог!
Chemist
Безперечно Малиновський гравець класний і ще принесе користь збірній. Однак у цій ситуації він неправий, пішов проти тренера і т.д. При цьому, у Гасперіні півроку сидів на банці , та й зараз раз через раз, і навіть не піскнув. Бо знав, що там за таке буде грубий ауфвідерзейн.
Чомусь в Аталанті він не звіздиться, а от у збірній він звізда
euro2012_za_2012euro
Один зазвездился, другой принципиальный
Нашла коса на камень.
EGOS
с автором согласен полностью, факты говорят сами за себя, Малиновский слаб физикой, это давно понятно, а теперь понятно что слаб и ментально, - видно подумал что может своим авторитетом прогнуть нового "и.о." тренера (Петраков тоже сглупил что позволил гнилой федерации назначить себя "и.о.", это если с репутационной точки зрения)...все видели игру этого "топа" на Евро, и Петраков тоже видел и анализировал, поэтому он не враг себе... и в конце концов, в связке "игрок-тренер" всегда прав будет тренер, это как в ПДД, "виновен тот, кто ехал сзади"..
andre_lui
И это Диллема Петракова либо Диллема "Малиновского" Петракова. Руслан выбор не делал, а Петраков делал.
coba777
З автором повністю погоджуюсь. За все відповідає тренер. Тому його рішення визначальні. Тим паче, якщо пригадати в якій ситуації відбувалось призначення Петракова.
Володимир Ляшенко
Яка там дилема? Петраков досвідчена людина, авторитетний спеціаліст, який відповідальний за результат. Його треба слухатися і виконувати його установки. А не хочеш - значить не будеш грати в його команді.
Якщо саме Малиновський відповідальний за результати усієї збірної, то давайте його звільнимо з посади футболіста в разі невдачі (сарказм і іронія)
Ёкарный Бабай
На счет Аталанты автор вообще не понимает как она играет. Там рокируют и ротируют буквально всех. Футбол Гасперини настолько интенсивен, что без замен и отдыха невозможно. Руслан занимает 4 место по сыгранным минутам за прошлый сезон среди всех полузащитников, а впереди него Фройлер, Де Роон и Пессина. Это не основной?
Mac_Gyver
"Даже в блестящем прошлом сезоне за бергамаский клуб Малиновский вряд ли может считаться полновесным игроком основы.Как правило, он либо выходил в старте, а затем был заменен, либо выходил на замену"
...........................................................................
........................................................................
Автор, пора бы знать, что Гасперини ВСЕГДА меняет игроков атаки на 60й минуте. Нет у него игроков атаки играющих все 90 минут.
DK02
Тіпа, однієї статті було мало. Чи просто срачі на раз два розлітаються?
Alex86 1
не нужно вызывать вовсе, после пассажа о том что отпросился, а когда будет мотивация, то тогда и стоит, возможно
gajvir
Збірна , в якій інтереси гравця будуть ставитися вище інтересів тренера не має майбутнього, прикладів безліч. А виклик в збірну - та хто ж відмовиться від топового гравця, який зможе реально допомогти збірній.
Batya
Коно, Зіна, Маліна одного поля ягоди... Щоб грати у ЗБІРНІЙ потрібно ПАХАТИ у ВІДБОРІ, в іншому випадку ПНХ...