Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Dota 2
|
7776
0

Лікнеп. The International 10 – головний турнір в кіберспорті

Розповідаємо цікаві факти про масштабний чемпіонат з призовим фондом в розмірі $40 млн

Лікнеп. The International 10 – головний турнір в кіберспорті

Кіберспортивне співтовариство дочекалося. Один з найпрестижніших чемпіонатів в кіберспорті, рекордсмен за призовим фондом - The International повертається. Майже через два роки негласний чемпіонат світу з Dota 2 пройде з 7 по 17 жовтня. Проект Лікнеп з кіберспорту від Sport.ua і Parimatch розповість вам про цей турнір, згадаємо ретроспективу чемпіонату, згадаємо цікаві факти і спробуємо пояснити, чому потрібно стежити за The International.

Становлення 

Перший The International відбувся в серпні 2011 року. Тоді турнір пройшов в Кельні в рамках ігрової виставки Gamesсom. Компанія Valve оголосила про призовий фонд у розмірі 1.6 млн доларів. Фактично на цій виставці Dota 2 була представлена ​​широкій публіці, величезний (на той момент) призовий фонд дозволив залучити більше уваги до гри. Український уболівальник пам'ятає цей чемпіонат виступу Natus Vincere. Саме українська команда обіграла у фіналі EHOME і заробила 1 мільйон доларів, тоді засвітилися зірки Данила Dendi Ишутина, Олександра XBOCT Дашкевича і Клемента Puppey Іванова.

Natus Vincere

Після цього Valve вирішили проводити The International раз на рік, але перевезли змагання в Сіетл, де знаходиться офіс компанії. З 2013-го року організатори ввели нову систему формування призового фонду. Напередодні турніру звичайні гравці в Dota 2 отримують можливість купити у внутрішньоігровому магазині спеціальний набір бонусів (бойової пропуск, який довгий час називався Компедіумом) і частина коштів від продажу цих наборів поповнює призовий фонд турніру. Така модель співфінансування призового фонду поступово з'являється і в інших кіберспортивних турнірах. В результаті з кожним наступним роком The International встановлював світові рекорди за призовим фондом.

Esports Earnings

У перші три роки кожен фінал не обходився без NAVI. Після перемоги на першому турнірі, в двох наступних українці поступилися IG, а в 2013-му Alliance. На турнірі 2013 року року був багато яскравих моментів і матчів. Одним з кращих хайлайтів в історії Dota 2 зробили Puppey і Dendi під час гри з TongFu. Саппорт NAVI взяв свого улюбленого героя Chen, а Dendi всіх здивував вибором Pudge. По ходу матчу Chen своєю здатністю повертав Pudge на фонтан, в той час м'ясник хукав опонента буквально в останній момент.

А гранд-фінал NAVI проти Alliance увійшов до золотого фонду матчів Dota 2. Обидві команди були на піку своїх можливостей і провели яскравий матч з п'яти карт. На кожній суперники дивували один одного своїми стратегіями, були цікаві протистояння на всіх лініях - S4 проти Dendi на міду, знаменита тактика спліт-пушу від AdmiralBulldog й інші моменти. Все вирішувалося на останній п'ятій карті, де шведський колектив виявився потужнішим і заслужено переміг.

Китай проти решти світу

З самого першого турніру на The International і на інших міжнародних турнірах з Dota 2 існує протиставлення європейських і китайських команд. У зв'язку з географічними особливостями і різним тимчасовим поясом, високим пінгом, команди з Китаю рідко зустрічаються з європейцями на онлайн-турнірах. Вони змагаються тільки на фінальних стадіях в LAN-форматі. На The International завжди можна було відстежити, команди з якого регіону сильніше на даний момент. Довгий час на The International чергувалися чемпіони з Європи та Китаю.

Перший турнір взяли NAVI, на другому ж, домінували китайці - IG, потім знову європейці. Так тривало до 2018 року. Коли в 2017-му році перемогли Team Liquid, а потім чемпіонами стали OG і зламали традицію. До слова, OG виграли і наступний турнір, ставши першою командою, яка двічі поспіль стала чемпіоном The International. Завдяки двом перемогам поспіль гравці OG в повному складі вийшли на перші місця по заробленим призовим за кар'єру. На двох останніх The International OG виграли 11.2 (2018 рік) і 15.6 (2019) мільйона доларів. Такі суми, зрозуміло, є рекордними.

Легенди The International

Куро KuroKy Салехі Тахасомі. Чемпіон сьомого The International KuroKy виступав на всіх 9-ти TI. Починав свій шлях на турнірі турецька гравець в складі різних командах, потім був період з Natus Vincere. Головний успіх трапився з Team Liquid, в складі якої він був капітаном і виграв The International 2017. Останні роки Куро є капітаном Nigma, з якої не зміг пробратися на турнір в цьому році.

ESL. KuroKy

Клемент Puppey Іванов. Естонський кіберспортсмен є одним з кращих капітанів в історії Dota 2. Разом з NAVI він став чемпіоном першого The International. Останні шість років проводить в Team Secret, з якими довго тримається в когорті кращих команд світу. Правда, на The Internatinal «сикрет» жодного разу не потрапили в топ-3, але в 10-ці стабільно перебували.

Йохан Notail Сундштайн. Ще один ветеран Dota 2. За свою кар'єру пограв в Fnatic, Secret, Cloud9, але головних успіхів досяг в якості капітана OG. Саме з цією командою Notail виграв два останніх The International і зараз займає перше місце за заробітками за кар'єру серед кіберспортсменів - 6.9 мільйона доларів. На TI 2021 він знову пройшов і претендує на третю перемогу поспіль.

The International 10 з рекордними призовими, в LAN-форматі, але без глядачів

Призовий фонд The International 10 знову побив свій же рекорд. Завдяки продажу бойового пропуску на чемпіонаті команди розіграють 40 мільйонів доларів призових - це на 6 мільйонів більше попереднього турніру. Чемпіону дістанеться 18 мільйонів.

Dota2.com

Як і більшість великих змагань в 2020-му році, The Internatinal 10 не відбувся вчасно через коронавірус. Компанія Valve не стала проводити свій головний чемпіонат в онлайн-форматі, але перенесла більше ніж на рік. Спочатку The International 10 повинен був відбутися в серпні 2020 року в Стокгольмі. Пізніше Valve відклала чемпіонат на рік через пандемію коронавірусу. В кінці червня компанія відмовилася від організації турніру в Швеції, оскільки влада країни не визнали TI10 елітним спортивним змаганням - через це більшість команд не змогли б потрапити на місце проведення івенту.

У підсумку чемпіонат відбудеться в Бухаресті (Румунія). У вересні фанати кіберспорту дізналися прекрасну новину, що чемпіонат пройде з глядачами на трибунах. Організатори почали продавати квитки, але погіршення епідеміологічної ситуації в Румунії поставило хрест на цьому. В результаті було прийнято рішення провести чемпіонат без глядачів на трибунах. Учасники вже прибули в Бухарест, де будуть жорстко дотримуватися антиковідних заходів, кожен день проходити тестування і дотримуватися дистанції.

Учасники і формат

У фінальній частині TI бере участь 18 команд - це 12 найкращих команд рейтингу Dota Pro Circuit, які пройшли безпосередньо; шість учасників чемпіонату визначилися через регіональні відбіркові в СНД, Європі, Китаї, Південно-Східної Азії, Північній і Південній Америці.

Відзначимо, що в турнірі беруть участь Virtus.pro і Team Spirit. Ці команди є партнерами компанії Parimatch.

Група A    
1.Alliance
2.Evil Geniuses
3.Invictus Gaming
4.OG
5.T1
6.Team Aster
7.Team Undying
8.Thunder Predator
9.Virtus.pro

Група B    
1.Elephant
2.Fnatic
3.PSG.LGD
4.Quincy Crew
5.SG e-sports
6.Team Secret
7.Team Spirit
8.Vici Gaming
9.beastcoast

Груповий етап:
- учасників поділили на дві групи по дев'ять команд;
- всі матчі проходять у форматі best of 2 (2 картки);
- колективи, які посіли 1-4 місця, виходять до верхньої сітки плей-оф;
- команди, що зайняли 5-8 місця, виходять до нижньої сітки плей-оф;
- учасники, які завершили груповий етап на дев'ятому місці, залишають турнір.

Плей-оф:
Матчі першого раунду нижньої сітки проходять у форматі best of 1, гранд-фінал - best of 5 (до трьох перемог), всі інші матчі - best of 3 (до двох перемог).

Компанія Parimatch пильно стежить за The Internatinal 10 і представить широку лінію по всіх матчах турніру, а також можна поставити на різні випадки або переможця чемпіонату.

Перший день турніру. Прогноз на цікаві матчі

07.10 10:00 OG - Alliance
Чинні дворазові чемпіони The International зустрічаються з ще однією відомою організацією Alliance. OG є одним з головних претендентів на перемогу і в цей раз. Однак в останній рік команда не була настільки стабільною, як завжди. За статусом поточний склад Alliance - андердог протистояння, однак за останні два роки результат між командами - 2:1 на користь шведів. Тому тут все можливо.

Parimatch дає такі котирування: перемога OG - 2.35, перемога Alliance - 4.50, нічия - 2.13.

Parimatch  
Сделать ставку Зробити ставку

07.10 12:00 Team Secret - Team Spirit
Легендарний Puppey і компанія проти СНД-колективу, який пробрався на турнір через регіональний відбір. Однозначно, обидві команди претендують на найвищі місця в своїй групі і вихід в верхню сітку плей-оф.У команд немає часу на розкачку, адже вже в першому матчі на них чекає сильний суперник. Відповідно до котирувань букмекерів, фаворитом є Secret. Parimatch дає такі коефіцієнти: перемога Team Secret - 1.95, перемога Team Spirit - 6.25, нічия - 2.25.

Parimatch  
Сделать ставку Зробити ставку
Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Названа умова, за якої Челсі продасть Мудрика влітку
Футбол | 25 квітня 2024, 19:47 9
Названа умова, за якої Челсі продасть Мудрика влітку

Український вінгер покине лондонський клуб, якщо поступить солідна пропозиція

Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ
Футбол | 25 квітня 2024, 12:41 9
Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ

Досвідченим центральним захисником цікавиться «Металіст 1925»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.