Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 07 жовтня 2021, 00:35
21693
45

Хто найкращий футболіст в історії? Математик з Англії все вирахував

Спеціаліст з Оксфорда стверджує, що майже вирішив суперечки, котрі існують між фанатами

| Оновлено 07 жовтня 2021, 00:35
21693
45
Хто найкращий футболіст в історії? Математик з Англії все вирахував
Getty Images/Global Images Ukraine. Кріштіану Роналду

Футбол давно захоплює безліч людей по всій планеті, і у кожного шанувальника цієї гри є свої улюбленці серед професійних гравців. Однак, на відміну від безпосереднього матчу, в якому можна дізнатися тріумфатора (хоча б за допомогою серії пенальті), у питанні виявлення найкращого гравця всіх часів і народів жодної ясності не існує. Саме тому часто серед шанувальників футболу, особливо з різних континентів або різного віку, виникають гарячі суперечки щодо того, хто все-таки є найяскравішим, найбільш талановитим - одним словом найкращим - гравцем планети.

Відповідь на це питання спробував дати британський математик Том Кроуфорд, котрий має наукову ступінь доктора наук. Нещодавно він розробив власну математичну модель, завдяки чому дав чітку відповідь на питання - хто є кращим футболістом в історії.

Найкращого Кроуфорд обирав з десяти претендентів, до когорти яких увійшли зірки різних епох: Кріштіану Роналду, Ліонель Мессі, Пеле, Дієго Марадона, Марко ван Бастен, Йохан Кройф, Ференц Пушкаш, Альфредо Ді Стефано, Роналдо та Мішель Платіні. Щоб претендувати на перше місце, гравцям необхідно було виграти не менше двох «Золотих м'ячів» або бути визнаними великими в епоху до 1956 року, коли була заснована ця престижна нагорода. Як відомо, France Football, який відповідає за вручення «Золотого м'яча», у 2016 році опублікував переоцінку вручених до 1995 року нагород, коли їх отримували виключно представники європейського континенту. Завдяки цьому, «заднім числом» свої престижні призи отримали Пеле та Дієго Марадона, і це дозволило Кроуфорду включити двох легендарних південноамериканців у своє дослідження.

В цілому алгоритм доктора Кроуфорда передбачав оцінювання претендентів за сімома критеріями:

1. Нагороди (внутрішні та міжнародні), отримані на клубному рівні, якість яких визначалася за коефіцієнтами УЄФА для забезпечення відносної порівнянності сили змагань.

2. Нагороди, отримані на міжнародному рівні у складі збірних. Тут 150 очок здобувачеві давала перемога на чемпіонаті світу, 100 очок - перемога на чемпіонаті Європи або Кубку Америки з додатковими балами у разі отримання претендентом на цих змаганнях призу найкращому бомбардиру або гравцеві турніру.

3. Кількість м'ячів, забитих на клубному рівні.

4. Кількість м'ячів, забитих на рівні збірних.

5. Кількість голосів, отриманих у голосуванні на «Золотий м'яч». При цьому, цифра претендента ділилася на загальну кількість голосів, відданих трьом кращим гравцям, для отримання середньозваженого значення, а потім множилася на 100, щоб вивести відсоток.

6. Особисті рекорди футболіста - наприклад, кращий бомбардир клубу, збірної чи якогось змагання.

7. Сезони «Z-фактора» або «математично видатні кампанії», в яких забиті м'ячі гравця привели його команду до успіху.

Найкращим за першим критерієм став Кріштіану Роналду, в активі якого неймовірне резюме, котре включає в себе сім чемпіонських титулів у трьох різних країнах плюс п'ять перемог у Лізі чемпіонів з Манчестер Юнайтед та Реалом. Ліонель Мессі зовсім небагато, але поступився португальцеві.

Тріумфатором за другим критерієм однозначно став бразильський форвард Роналдо, який двічі перемагав на чемпіонатах світу із «селесао», а також вигравав два Кубка Америки. Саме тому «Зубанчик» отримав 150 і 100 очок, відповідно.

За кількістю м'ячів, забитих на клубному рівні, в математичній моделі доктора Кроуфорда знайшлося відразу два гідних кандидати - Ференц Пушкаш, з його 625 голами у 629 матчах і бразилець Пеле з його 643 голами у 659 матчах. Бразилець дещо поступився європейцеві, проте в цілому обидва набрали залікові бали.

У наступній категорії знову не знайшлося рівних Кріштіану Роналду, який відносно нещодавно став кращим бомбардиром у світі в аспекті інституту національних збірних. На даний момент на рахунку португальської зірки 111 забитих м'ячів, що краще за попереднє досягнення, котре належало іранцеві Алі Даеї (109 голів).

За голосами, отриманими у голосуваннях на «Золотий м'яч», накращим в математичній моделі доктора Кроуфорда став Пеле, але бразилець не набагато обійшов Кріштіану Роналду, який має п'ять таких нагород в активі, а тому на лідируючі позиції в рейтингу португальця цей аспект не дуже вплинув.

У шостому критерії, що приймає до уваги різні рекорди, найкращим знову був визначений Кріштіану. В його активі не тільки титул кращого бомбардира своєї національної збірної і мадридського Реала, але ще й п'ять різних світових рекордів, які за станом на сьогоднішній день залишаються актуальними.

Нарешті, сьомий і найзагадковіший аспект виявлення найкращого, котрий британський математик назвав «Z-фактором», приніс успіх Ліонелю Мессі. Було підраховано, що забиті м'ячі аргентинця дозволили Барселоні завоювати десять титулів в Іспанії, а також чотири трофеї Ліги чемпіонів. У цьому компоненті Мессі із величезним відривом лідирував над усіма іншими.

Підвівши підсумки, Кроуфорд прийшов до висновку, що найкращим футболістом усіх часів і народів є Кріштіану Роналду. Щоправда, дивовижний вплив Мессі на результати Барселони в останні півтора десятиріччя практично дозволив аргентинцеві наздогнати португальця, й залишили за спиною Ліонеля самого Пеле, якого часто називають «Королем футболу».

Сам дослідник так прокоментував результати своєї праці: «Як великий футбольний фанат, я давно сперечався зі своїми друзями, хто є найвидатнішим гравцем всіх часів. А ще я люблю нести математику у маси, тому був радий можливості продемонструвати один із способів її використання в футболі. Ця затія додала мені головного болю, але й принесла масу веселощів. Вочевидь, найкращим, по заданих параметрах, став Кріштіану Роналду, проте статистика інших футболістів абсолютно неймовірна. Саме тому я впевнений, що не дивлячись на мої висновки, дебати серед уболівальників будуть продовжені!»

Для того, щоб розуміти останнє, не потрібно бути доктором наук, але дослідження Кроуфорда в будь-якому випадку виглядають досить цікаво, і абсолютно точно піднімуть градус в одвічних спорах між особистими фанатами того чи іншого гравця...

Текст: https://meta.ua

Юрій Штембєрг
Оцініть матеріал
(65)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Нейтралка» знищена. Визначено другу фіналістку супертурніру в Маямі
Теніс | 29 березня 2024, 04:39 5
«Нейтралка» знищена. Визначено другу фіналістку супертурніру в Маямі

Даніель Коллінс у двох сетах розгромила Катерину Александрову у півфіналі змагань

Михайленко розповів, чому син Шевченка мало грав за збірну України U-19
Футбол | 29 березня 2024, 11:41 0
Михайленко розповів, чому син Шевченка мало грав за збірну України U-19

Головний тренер юнацької команди вважає, що Крістіану не вистачало адаптації

Коментарі 45
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
avtv5555
Все равно этот рейтинг несколько субьективен. так как Кройф и Платини не были нападающими и естественно голов забили меньше. Но они были лидерами своих команд и своими передачами помогали одержать не одну победу.
d3wolta
а защитникам и вратарям в этом рейтинге места нет..т.е Бекенбауэр, Куман, Костакурта и тд. где? а Дзофф, Буффон, Шмейхель..где?
DDolishniy
Це не кращий футболіст в історії ...це кращий нападник в історії
Александр Гриненко
Вот это я понимаю математик,сумел покорить таблицу сложения.😆
name_footbol
Думаю меня сильно заминусят, но, по моему мнению, Марадона вообще один из самых переоценённых игроков мира. Да, в 1986 затащил Аргентину в чемпионы мира. Ну так П.Росси тоже самое сделал с Италией в 1982, Кемпес с Аргентиной в 1978, Платини с Францией в 1984, при чём все без громких скандалов с Божьими руками. При этом за 10 лет игры за ведущие европейские клубы только 1 кубок УЕФА и всё. Наполи в 1990 играл со Спартаком. Ажиотаж вокруг Марадоны был бешеный. Следили за каждым его движением. А на выходе практически 0. На ЧМ-1982 Марадона приехал в статусе самого дорогого футболиста в мире. Турнир провалил и закончил скандальным удалением. Про ЧМ 1994 вообще молчу. ЧМ 1990 тоже не стал ЕГО чемпионатом. По моему субъективному мнению это огромный талант с космическими амбициями, который так и не смог реализовать себя в полной мере.
bullyUA
Как можно сравнивать футбол разных времен, если правила были разные. Во времена Пеле нормой было бить по ногам, сейчас за это дают прямую красную карточку.
RoNIkyo
Та не відносьтесь серйозно до цієї статті. По факту неможливо якимось чином розрахувати важливість ЧМ чи ЧЄ. Роналду два роки тому тягнув Португалію аж до фіналу ЧЄ, а в фіналі не грав. Як це оцінити в балах? Останній Копа Америка - Мессі був корисний лише до чвертьфіналу, в півфіналі і фіналі нічого такого не зробив. А очечки отримав.
Burevestnik
такой, понимаешь ли, прям доктор математических наук!!!
Если он такой умный, то создал бы алгоритм лучшего из игроков разного амплуа.
Кто больше всех сделал голевых и предголевых передач?
Были и есть прекрасные полузащитники, защитники, вратари.
Забили бы голы Рональдо, Пеле и другие без участия остальных в команде?
туфта, а не критерии и рейтинг...
Megogo_gawno
Это пациент палаты, а не математик и фанат футбола.. то есть по версии этого пациента вратари, защитники и полузащитники априори не могут быть лучшими игроками?
Сравнивать голы в 60-х (когда в сезоне по 10-20 матчей играли) и в 2010-х (по 50-60 матчей) очень корректно, да и голы в сборных тоже самое когда Пушкаш не играл против условных Андорр и Сан-Марино в отличие от Криштиану
Viktor Krichevskii
все воротари-лузеры....рейтинг не годиться
savant
Заголовок должен быть "Лучший атакующий футболист в истории" так как вратари, игроки обороны, и игроки более оборонительных амплуа, просто не имеют шансов, так как 3 из 7 категорий связаны с забитыми голами...
Nomad
Ясно, что всё это относительно. Задай другие алгоритмы, и компьютер выдаст другой результат.
Да и как сравнивать времена Пушкаша, Пеле и сейчас?
Когда то и математика была на уровне арифметики, а потом появились матрицы с интегралами и т.л.
name_footbol
Чарльтон, Маттеус, Гарринча, Эйсебио, Беккенбауэр, Контона, Зидан, Кан, Фигу, Баджо, Рауль... и многие другие, да выдающиеся футболисты - но тут речь о завоевании золотых мячей, количество забитых, командной игры в выдающихся матчах. Всегда фанател от Зубастика Роналду, а Бекхэм какой был пас и удар!....Но они все в тени на фоне Криша и Месси. Эту чудики всех переплюнули и уже лет так 10, война между собой...такого я не припомню в начале 2000 -х или конец 90 -х
Поручик Ржевский
Марадона!
Он него на поле шло радиоактивное излучение, когда он играл - и команда заряжалась этим и тоже шла за ним.
А голы - это всё статистика. Марадона пасы выдавал: то на Бурручагу, то на Каниджу - и переворачивал матч в свою пользу.
Megogo_gawno
И колличество трофеев тоже так себе показатель, например Пепе Рейна двукратный чемпион Европы и чемпион Мира(не сыграл ни одного матча на этих турнирах), но это не означает что он один из лучших вратарей в истории
euro2012_za_2012euro
"Здесь 150 очков соискателю давала победа на чемпионате мира, 100 очков – победа на чемпионате Европы или Кубке Америки с дополнительными баллами в случае получения претендентом на этих соревнованиях приза лучшему бомбардиру или игроку турнира."
/
Странный рейтинг.
Пеле набрал 459 баллов.
Как все мы знаем он трехкратный чемпион мира.
Это 3*150= 450, значит на остальные заслуги проходится аж 9 очков!
2 Кубка Либертадорес и 2 Межконтинентальных Кубка.
Какие там виртуальных СЕМЬ !!!!!!! Золотых Мячей??!
Он в Европе не играл и КЕЧ не выигрывал.
В сборной ни разу НЕ выиграл Кубок Юж. Америки.
pol-55
Ну кретерии кретериями,а 10-ку как он выбрал?К примеру в Герда Мюллера титулов больше чем в некоторых с10-ки.
sv_2000
Забавный чувак этот "профессор". Протянул осла за уши какими-то своими субъективными оценочными критериями))) Надо ему ещё критериев было накинуть, типа количество голов головой, количество голов за Реал, количество голов с правой ноги... Ну чтобы наверняка)))
Graider
а якщо гольові передачі порахувать, то вже Мессі буде кращий
Vytas Meskauskas
Все зависит если команда , партнёры и чемпионат подходит . Лучший нападающий с чемпионата италии или англии не значит что столько же забьет в чемпионате украины. Месси это создатель распасовка мяча и техника. Роналдо это забивала мячей. Если у команды уже есть хороший нападающий то нужен Месси. Если нет нападающего такого то это Роналдо.