Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 16 жовтня 2021, 08:34
13251
12

Проблемний чарівник. Чому Сульшеру час посадити Фреда на банку

Здається, бразильцеві варто дати час на «подумати»

| Оновлено 16 жовтня 2021, 08:34
13251
12
Проблемний чарівник. Чому Сульшеру час посадити Фреда на банку
Getty Images/Global Images Ukraine. Фред та Уле Гуннар Сульшер

Влітку 2018 року півзахисник Фред перейшов в «Манчестер Юнайтед» за 59 мільйонів євро, що стало новим вихідним трансферним рекордом в історії донецького «Шахтаря» - клубу, який знає та вміє грамотно заробляти на бразильцях. З тих пір пройшло вже більше трьох років, однак питання доцільності присутності Фреда на «Олд Траффорд» до сих пір активно розбурхує свідомість уболівальників «Манчестер Юнайтед» та різних експертів у Англії. Все тому, що виступи бразильського хавбека мають вкрай суперечливі відтінки - іноді його захвалюють та виділяють в когорті кращих, але часом знищують так, як нікого іншого.

Нинішній Фред давно став об'єктом для їдких висловлювань з боку експертів і, зокрема, колишніх футболістів «Манчестер Юнайтед». Гравці, котрі попрацювали з Алексом Фергюсоном й чітко розуміють принципи гри в центрі поля за часів шотландця, які незмінно приносили «червоним дияволам» трофеї, зараз не можуть усвідомити, для чого в команді Фред та які функції він часом виконує на полі. Гра бразильця для АПЛ часто здається занадто повільною й сонною, за що над хавбеком не раз підсміювався, наприклад, легендарний Ріо Фердинанд.

 

 

Насправді, сама поява Фреда у «Манчестер Юнайтед» виглядає вкрай заплутаною історією. Влітку 2018 року до бразильця всерйоз прицінювався та придивлявся «Манчестер Сіті», і Хосеп Гвардіола чітко розумів, для чого йому півзахисник, котрий любить та вміє возитися з м'ячем у центрі поля. Під принципи гри «городян», здавалося б, Фред підходив майже ідеально - залишалося тільки адаптуватися в АПЛ та трохи додати у психології.

Однак «Манчестер Сіті» тоді так і не зумів домовитися з «Шахтарем» по відступних, адже в гонку за хавбека вклинився «Манчестер Юнайтед». «Червоним дияволам» було приємно насолити землякам, і вони не без допомоги Жозе Моуріньо зуміли заманити бразильця на «Олд Траффорд», що правда, незабаром той відчув себе обдуреним. Подейкували, що Моуріньо з самого початку не хотів бачити Фреда у своїй команді, але коли боси дали португальцю зрозуміти, що або хавбек «Шахтаря», або нікого, то «Особливому» довелося піти на такі умови, щоб отримати хоч якусь кадрову варіативність.

Коли Моуріньо був звільнений, а на його місце прийшов Уле Гуннар Сульшер, справи у Фреда дещо налагодилися, попри певні перепалки, що періодично виникали із товаришами по команді прямо на полі. Але було видно, що Фред дійсно старається, хоча йому доводилося кардинально перебудовуватися - у «Шахтарі» від нього вимагали виконання зовсім інших функцій та дотримання інших принципів гри.

Не маючи фактурних габаритів і такої собі зовнішньої брутальності, Фред був змушений доводити недоброзичливцям, що гідний грати за «Манчестер Юнайтед» своєю фантастичною працездатністю, якою хавбек запам'ятався ще по «Шахтарю». Хоча і тут не обходилося без критиканства. Особливо «полюбив» бразильця колишній капітан «Манчестер Юнайтед» Рой Кін, котрий свого часу довгий час закривав позицію в центрі поля «червоних дияволів». Ірландець, зокрема, заявляв, що «Фред не викладається на полі на повну, а обманює футбол».

Але Сульшер в цілому продовжував довіряти Фреду. У сезоні-2019/20 бразилець провів 29 поєдинків в АПЛ (23 - в основі), а в сезоні-2020/21 - 30 (27 - в основі). Нинішній розіграш англійської Прем'єр-ліги Фред також почав у статусі гравця основного складу, проте є підстави вважати, що для успішності виступів «Манчестер Юнайтед» в майбутньому Уле Гуннару Сульшеру варто задуматися над роллю бразильця у команді, і на якийсь час посадити того на «банку».

Першопричина чергової бурі невдоволення діями Фреда, яка піднялася серед фанатів «Манчестер Юнайтед» і в експертному середовищі, криється у фатальній помилці бразильця в крайньому матчі «червоних дияволів» проти «Евертона» (1:1), який відбувся 2 жовтня. Тоді саме Фред провалився в боротьбі з хавбеком «ірисок» Дукуре, внаслідок чого «Юнайтед» пропустили м'яч у відповідь і втратили перемогу в поєдинку, який, здавалося б, зуміють довести до логічного завершення.

З якої причини Фред вирішив не збивати опонента, гарантовано перериваючи небезпечну контратаку «Евертона», а намагатися в рамках правил відбирати у нього м'яч - загадка, відповіді на яку не знайшов навіть Сульшер. Не випадково, що через п'ять хвилин після фатальної промашки Фреда норвезький фахівець замінив бразильця на Поля Погба.

Втрата двох очок на «Олд Траффорд» проти «Евертона» - певний лакмус проблем, що відбуваються нині з «Манчестер Юнайтед». Сульшера та керівництво клубу відкрито критикують за те, що зараз в команді немає чіпкого хавбека, яким свого часу був той таки Рой Кін. 33-річний Матич, здається, втратив довіру з боку тренерського штабу, а одного Мактомінея, досвід якого не настільки й багатий, для перемоги в АПЛ однозначно не вистачить.

Все той таки Ріо Фердинанд нещодавно досить чітко сформулював ледве не головну нинішню проблему «Манчестер Юнайтед». «Фред? Я втомився говорити про нього. Він зривається з повідця, немов собачка, летить, щоб понюхати неприємності, а потім тікає за кут. Як на мене, «Манчестер Юнайтед» в цій ролі потрібен хтось, хто може не тільки працювати з м'ячем, але й бути ефективним без нього. Каррік, Бускетс, Фернандіньо - це люди, здатні на таке. Необов'язково літати всюди зі швидкістю 100 кілометрів на годину, потрібно просто відповідати за небезпечні зони, будучи перешкодою для суперника», - заявив колишній центрбек «червоних дияволів».

Вболівальники «Юнайтед» у соціальних мережах також не соромляться таврувати Фреда найнеприємнішими для бразильця словами і фразами. І, якщо відкинути емоції, деякі їхні претензії виглядають цілком об'єктивними. Наприклад, та, що стосується прагнення віддаватися за головного тренера. По суті, Сульшер - ледве не ключова причина, з якої Фред, незважаючи на свої «американські гірки» в плані ефективності виступів за «Манчестер Юнайтед», все ще є твердим гравцем стартового складу. Але за іронією долі саме Фред може стати тією зайвою склянкою води, яка переповнить чашу терпіння керівництва «Юнайтед», і останнє вдасться до звільнення Сульшера.

Статистика Фреда також говорить на користь того, щоб хавбек найближчим часом посидів на лавці «Манчестер Юнайтед». Так, Сульшер певною мірою намагається перебудувати бразильця, зробивши з нього не тільки «ігровичка», а й справжнього опорника на кшталт Фернандіньо. У «Шахтарі» Фред так і не зумів повноцінно замінити останнього, але там з функціями руйнівника бразильцю блискуче допомагав справлятися Тарас Степаненко. У «Юнайтед» футболіста з подібним профайлом одночасно з Фредом на полі, як правило, не опиняється. Саме тому всю чорнову роботу сімнадцятому номеру доводиться робити самому, через що стрімко вниз котяться його показники передач та ударів. А ось погіршення статистики в єдиноборствах у Фреда в даній ситуації однозначно інтерпретувати дуже складно: чи то Рой Кін мав рацію у своїх вищезазначених висловлюваннях дворічної давнини, чи то бразильцеві для успіху в АПЛ банально не вистачає швидкості - причому не тільки фізичної, а й швидкості мислення.

Як би там не було, але «Манчестер Юнайтед» давно пора замахнутися на щось більше, ніж статус одного з претендентів на чемпіонство. По суті, «червоні дияволи» не були на троні в АПЛ з того часу, як пост головного тренера залишив Алекс Фергюсон, а це сталося у травні 2013 року... Зараз, коли на «Олд Траффорд» повернувся Кріштіану Роналду, на посилення захисту прийшов Рафаель Варан, у парі з яким ефективно може діяти коштовний з точки зору трансферної вартості Гаррі Магуайр, в півзахисті креатив здатні забезпечити Поль Погба та Бруну Фернандеш, а на флангах готові запалювати Маркус Рашфорд і Джейдон Санчо, «Манчестер Юнайтед» дійсно як команда подає великі надії. Ось тільки для завоювання чемпіонства «червоним дияволам» потрібно навчитися не втрачати очки на рівному місці, як з «Евертоном», і це прямий докір у бік Фреда та Сульшера, котрий продовжує безмежно довіряти бразильцю..

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(59)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Pro100alex88
Автор в статье даже не удосужился указать альтернативу. Кто должен заменить Фреда?
Ya-Legenda
Ну вот и наигрался МЮ без Фреда (Лестер 4-2 МЮ), странно что МЮ тратит такие деньги на атакующих игроков, при том, что в центре поля, мягко говоря, игроки не для амбиций манкунианцев!!!!
Ya-Legenda
Там же есть Матич , или он так для красоты???
Kovall
Все ж він переоцінений з самого початку
Умник
Мой любимый игрок
Это тот который когда Таунсенд забивал рядом стоял и смотрел футбол))) за 60 млн евро.
Теперь ждём тете за 100 в мю)))
Или мудрыка за 200.
Мне кажется что англичане уже догадываются что сроки годности не соответствуют с ценами
Trollface
Давно нужно было избавиться от балласта.
Dfs2262ar
Проблемный кудесник. Почему Сульшеру пора посадить Фреда на банку
А еще лучше ..... на бутылку
Mikola12
Эй сливченко,ты лучше сравни,сколько матчей а АПЛ у Фреда и сколько у андрюшки дерьмолая,и сколько средняя оценка за матч у них.Вот потом будет ясно, от кого нужно избавляться.Все давно уже поняли,что руководство МЮ лохи назначив Сульшера,надо было мегаэксперта сливченко назначить тренером.
zepofriends
про Петракова дали команду не тяфкать, теперь спортюа приходится работать. а халява была так сладка, сидишь и просто клепаеешь 100500 статей о сборной