Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 11 грудня 2021, 01:17
8241
1

П'ять тренерів АПЛ, чиє реноме вже виросло на тлі успіху в поточному сезоні

Говоримо не про гранди, а про «простіші» команди

| Оновлено 11 грудня 2021, 01:17
8241
1
П'ять тренерів АПЛ, чиє реноме вже виросло на тлі успіху в поточному сезоні
Getty Images/Global Images Ukraine. Патрік Вієйра

Англійська Прем'єр-ліга – турнір, який вже не одне десятиліття може похвалитися присутністю у ньому топових тренерів сучасності. Нині це насамперед Хосеп Гвардіола, Томас Тухель та Юрген Клопп, хоча й інших фахівців також не варто скидати з рахунків. Декому з них, які очолюють команди аж ніяк не першої величини, вже цього сезону вдалося значно наростити своє реноме, і не виключено, що незабаром ці наставники отримають цікавіші та вигідніші пропозиції.

Патрік ВІЄЙРА

45-річний француз, який під час перебування футболістом зробив фантастичну кар'єру в Арсеналі, закінчив грати у 2011 році, а незабаром отримав призначення до академії Манчестер Сіті. Там Вієйра деякий час був одним із членів тренерського штабу, а потім отримав посаду менеджера. У 2016-му Патрік поїхав до США, де очолив Нью-Йорк Сіті, який також входить до материнської групи City Football Group, флагманом якої є Манчестер Сіті.

Загалом непогана робота за океаном дозволила Вієйра влітку 2018 року отримати призначення в Ніццу, але в цьому клубі справи у Патріка відверто не заладилися. Він був звільнений у грудні минулого року, і якийсь час змушений був перебувати без роботи. Відновити тренерську діяльність Вієйра зумів цього літа, коли замінив Роя Ходжсона, що пішов на пенсію, у Кристал Пелас.

Перед Вієйра з самого початку стояло непросте завдання – провести масштабну кадрову революцію, в ході якої лондонський клуб залишила ціла низка ветеранів. На місце колишніх лідерів прийшли молодші виконавці, причому це той рідкісний випадок, коли до двору припали всі новачки – данець Йоакім Андерсен, французи Одсонн Едуар і Майкл Олісе, а також англієць Марк Гехі. Чудовим рішенням Вієйра та керівництва Кристал Пелас виявилося також запрошення в оренду з Челсі Конора Галлахера, який 15 листопада вже встиг дебютувати у лавах національної збірної Англії.

Зараз Кристал Пелас займає 10-е місце у турнірній таблиці АПЛ, і в цілому становище «склярів» не викликає серйозних побоювань з точки зору їхньої здатності зберегти прописку в елітарному дивізіоні. Хоча з самого початку після призначення Вієйра було чимало скепсису...

Грем ПОТТЕР

Тренерську кар'єру цей фахівець розпочинав у шведському Естерсунді, й українські шанувальники футболу, а особливо Зорі, мають чудово пам'ятати той колектив, котрий у Лізі Європи-2017/18 несподівано для них двічі не дав жодних шансів луганчанам у матчах групової стадії. Влітку 2018 року Поттер ухвалив рішення перебратися на Туманний Альбіон, очоливши Суонсі, а через сезон прийняв пропозицію Брайтона, де працює й донині.

Під керівництвом Поттера Брайтон став однією з найпривабливіших команд у Прем'єр-лізі з огляду на футбол, що демонструється, і почав усувати присутню раніше марнотратність. «Чайкам» особливо успішно вдалося стартувати, адже в перших п'яти турах команда Поттера здобула чотири перемоги лише при одній поразці. Також гру Брайтона фахівці виділяли по поєдинку 10 туру проти Ліверпуля, коли «чайки» на виїзді зуміли відігратися з 0:2, завершивши матч внічию 2:2.

Нині Брайтону потрібно трохи покращити результати, над чим Поттер та його помічники посилено працюють. Наставник уже показав, що може реагувати на виклики, намагаючись міняти тактичну розстановку. Зокрема, протягом поточного сезону «чайки» випробували вже як мінімум три варіанти гри – 3-4-3, 3-5-2 та 4-2-3-1. З урахуванням того, що Поттеру нині лише 46 років, цей наставник є одним із найцікавіших та найперспективніших в АПЛ, а тому не дивно, що керівництво Брайтона завчасно подбало про пролонгацію контракту з тренером, і нині той розрахований до літа 2025 року.

Девід МОЙЄС

Getty Images/Global Images Ukraine. Девід Мойес

Шотландець свого часу добре працював з Евертоном, але перехід у Манчестер Юнайтед і наступна невдача у спробі замінити самого сера Алекса Фергюсона завдали серйозного удару по кар'єрі Мойєса. Йому довелося їхати до Іспанії, а повернувшись до АПЛ, працювати з командами середньої ланки на кшталт Сандерленда та Вест Хема. Перший захід Девіда до табору «молотобійців» був недовгим, але ось у другий, який триває і донині, коуч перетворив команду із борця за виживання на претендента на зону Ліги чемпіонів.

У минулому чемпіонаті Вест Хем фінішував шостим, заслуживши путівку до Ліги Європи, а нині й зовсім дивує всіх, йдучи на четвертому рядку. І нехай у крайньому турі «молотобійці» несподівано поступилися Вулверхемптону (0:1), до цього вони порадували своїх уболівальників позитивними результатами у матчах із Лестером (4:1), Тоттенхемом (1:0) та Ліверпулем (3:2).

Усередині Вест Хема, як повідомляють інсайдери з Англії, панує чудова атмосфера, і заслуга Мойєса в цьому величезна. Коуч зумів зарядити футболістів навколо себе, об'єднавши їх єдиним завданням і ті налаштовані боротися до останнього. Шкода тільки, що українця Андрія Ярмоленка Мойєс не бачить у числі ключових гравців Вест Хема, проте це вже інша історія, котра жодним чином не може вплинути на загалом високу оцінку роботи, яку виконує шотландець.

Читайте також: Бекхем та Невілл – не гарантія успіху. Чому Інтер Маямі провалився в МЛС

Томас ФРАНК

Пограти у футбол Томасу Франку вдалося нетривалий час, та й то на аматорському рівні. Однак цей аспект ніяк не завадив данцю почати працювати і нині дуже успішно почуватися в якості тренера. Довгий час фахівець працював на батьківщині, поки у грудні 2016 року Дін Сміт не покликав його асистентом до Брентфорда. У підсумку в жовтні 2018-го, коли Сміт прийняв запрошення Астон Вілли та поїхав до Бірмінгему, новим головним тренером «бджіл» став саме Томас Франк. Боси клубу не побажали проводити масштабне перезавантаження в команді, і їхній вибір виявився вірним, оскільки за підсумками минулого сезону Брентфорд вперше за останні 74 роки повернувся до елітарного дивізіону англійського футболу.

Недоброзичливці пророкували Франку та його команді повний провал, але старт сезону довів, що «бджоли» можуть і боротимуться за позитивний результат. Зокрема, вже у першому турі Брентфорд сенсаційно обіграв Арсенал (2:0), а згодом здобув ще дві несподівані перемоги – над Вулверхемптоном (2:0) та Вест Хемом (2:1). На жаль для шанувальників «бджіл», потім у них трапилася серія з чотирьох поразок поспіль, але 20 листопада підопічним Франка вдалося її перервати, зігравши у результативну нічию з амбітним Ньюкаслом (3:3).

Очевидно, що завданням №1 для Брентфорда та його тренера у поточному сезоні є питання збереження прописки в АПЛ. Якщо це «бджолам» вдасться, то солідні фінансові вливання будуть забезпечені клубу ще й наступного року, а це дозволить краще та активніше попрацювати на трансферному ринку та спробувати створити ще більш конкурентоспроможний склад. Питання тільки в тому, що контракт Франка з Брентфордом закінчується влітку 2023 року, і у разі успішної роботи у нинішньому сезоні, у данця цілком може виникнути чимало цікавих варіантів, заради яких він виявиться готовим на від'їзд з Брентфорд Ком'юніті, що є домашнім стадіоном «бджіл».

Бруну ЛАЖЕ

Getty Images/Global Images Ukraine. Бруну Лаже

Влітку Вулверхемптону довелося вийти на ринок тренерів, щоб обрати собі нового фахівця, оскільки Нуну Ешпіріту Санту вирішив за краще піти у Тоттенхем. В результаті «вовки» воліли не змінювати португальський вектор, призначивши головним тренером ще одного фахівця з цієї країни – Бруну Лаже, найбільш відомого раніше по роботі з Бенфікою.

З самого початку призначення Лаже навіть в Англії багато експертів називали не інакше як авантюрою. Наставник не мав досвіду самостійної роботи в АПЛ, хоча раніше входив до тренерських штабів Карлуша Карвальяла в Шеффілд Венсдей та Суонсі. Три стартові поразки від Лестера (0:1), Тоттенхема (0:1) та Манчестер Юнайтед (0:1) ще більше запевнили скептиків у їхній правоті, проте після них справи Вулверхемптона почали йти вгору, і зараз команда Лаже займає вже шостий рядок у таблиці, випереджаючи і Лестер, і Тоттенхем, і Манчестер Юнайтед.

Позитивним чином на грі та результатах Вулверхемптона позначилося підписання на правах оренди з опцією викупу форварда Лейпцига Хван Хі Чхана, який уже встиг забити 4 м'ячі у 9 проведених в рамках АПЛ поєдинках. Крім корейця варто також виділяти успішний старт кар'єри у Вулверхемптоні португальського кіпера Жозе Са і добротний рівень футболу Макса Кілмана, котрий нещодавно отримав український паспорт і з яким «вовки» також нещодавно поспішили підписати новий 5-річний контракт.

Текст: meta.ua/sport/

Юрій Штембєрг
Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Термін Родрігеша, зняття Рятувальника, Санітру «злили», Келсі втече в MLS?
Футбол | 29 березня 2024, 06:31 1
Термін Родрігеша, зняття Рятувальника, Санітру «злили», Келсі втече в MLS?

Головні новини за 28 березня на Sport.ua

Сенсаційний виліт Алькараса. Визначено півфіналістів Мастерса в Маямі
Теніс | 29 березня 2024, 02:59 1
Сенсаційний виліт Алькараса. Визначено півфіналістів Мастерса в Маямі

Карлос несподівано програв Григору Димитрову, Александр Звєрєв вибив Фабіана Марожана

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ruslan
Ви Астон Віллу віднесли до грандів? Інакшого пояснення що в списку немає Джерарда не находжу.